Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Γιατί είναι ωφέλιμη η βρώμη?

oats

Η βρώμη ή αλλιώς Avena sativa θεωρείται ένα από τα βασικά συστατικά της υγιεινής διατροφής και τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει πολλούς φανατικούς οπαδούς ανά την υφήλιο. Η βρώμη είναι γνωστή στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα’ θεωρούνταν ποιοτική ζωοτροφή και χρησιμοποιούταν και στην αρτοποιία. Το γεγονός πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι εντάσσουν τη βρώμη στη διατροφή τους τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι τυχαίο. Η κατανάλωση βρώμης έχει πολλά οφέλη όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Η βρώμη μεταξύ άλλων βοηθά στην:

α). Ρύθμιση της LDL χοληστερόλης – Προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα

Το Βρετανικό Ίδρυμα (Heart UK) υπογραμμίζει πως η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ειδικά σε φυσικούς πολυσακχαρίτες β- γλυκάνες (b-glucans). Οι β- γλυκάνες βρίσκονται κυρίως στα εξωτερικά στρώματα των σιτηρών. Μεγάλος αριθμός επιστημονικών ερευνών συσχετίζουν τις β- γλυκάνες με τη ρύθμιση των τιμών της LDL χοληστερόλη γνωστή και ως ‘κακή χοληστερόλη’. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association), η ρύθμιση της LDL χοληστερόλης βοηθά στην προστασία από την αρτηριοσκλήρωση, τη στένωση της αορτής κι άλλων συναφών καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σύμφωνα με άρθρο του Αμερικάνικου Περιοδικού Κλινικής Διατροφής (American Journal of Clinical Nutrition) μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά με βρώμη ή/και ολικής άλεσης έχουν θετική επίδραση στην προστασία καρδιαγγειακών νοσημάτων σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμηνόπαυση. Αλλά και ο Αμερικανικός Φορέας Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration) υπογραμμίζει τη συσχέτιση της κατανάλωσης της βρώμης με τη ρύθμιση της LDL χοληστερόλης και κατ’ επέκτασιν με την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

β). Προστασία από το καρκίνο του παχέος εντέρου

Ερευνητές σε Βρετανία και Ολλανδία δημοσίευσαν τα αποτελέσματα ερευνών σε 2 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές, μια διατροφή πλούσια σε φυσικές ίνες όπως η βρώμη μειώνει έως και 10% το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

γ). Μείωση βάρους.

Εντάσσοντας τη βρώμη στη διατροφή μας Πορίσματα μελετών καταλήγουν πως η βρώμη βοηθά στη μείωση του βάρους. Για παράδειγμα, η Αμερικανική Ένωση των Επιστημών Διατροφής (The American Society for Nutritional Sciences) δημοσίευσε τα πορίσματα έρευνας του Ερευνητικού Κέντρου Γεωργίας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη. Τα πορίσματα αφορούσαν έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε πρόγραμμα απώλειας βάρους και επεσήμαναν πως η βρώμη συντελεί στην απώλεια βάρους.

Προσοχή, όμως! Αν και η βρώμη δημιουργεί γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και είναι υψηλής διατροφικής αξίας, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς τα 81 γρ. βρώμης έχουν 307 θερμίδες.Επίσης, η υπερκατανάλωση βρώμης, λόγω των φυτικών ινών, μπορεί να προκαλέσει στοματικές διαταραχές, όπως διάρροια.

oats (1)

Πώς μπορούμε να συμπεριλάβουμε τη βρώμη στη διατροφή μας:

Το Βρετανικό Ίδρυμα (Heart UK) προτείνει διάφορες εναλλακτικές προκειμένου να συμπεριλάβουμε τη βρώμη στη διατροφή μας:

1). Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα μπολάκι δημητριακών βρώμης
2). Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού βρώμης στη σούπα σας.
3). Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού βρώμης στο smoothie σας πριν το χτυπήσετε στο blender.
4). Προσθέστε λίγη βρώμη στο κουρκούτι που τηγανίζετε ψάρια, κεφτεδάκια κτλ.

Στο blog μπορείτε να βρείτε πληθώρα έξυπνων, εύκολων και γρήγορων συνταγών με βρώμη, ώστε να την ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

Μαρία Μανδουράρη,
BA, MA, MSc

Advertisements

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on April 29, 2015 by in Science - Άρθρα, Uncategorized.

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

April 2015
M T W T F S S
    May »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Αρχεία

Blog Stats

  • 64,012 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: