Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Εκμέκ παγωτό, 3 μονάδες.

Εκμέκ παγωτό

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:
½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
1 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
2 φακελάκια μαγιά διαλυμένα σε λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλάτι
νερό χλιαρό (όσο πάρει)
½ φλυτζάνι του τσαγιού φρουκτόζη
2 βανίλιες
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια φρουκτόζη
1 ξύλο κανέλλας
1 φλούδα από λεμόνι
λίγες σταγόνες λεμόνι

Για το παγωτό:
500 ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά (όχι light)
500 ml γάλα πλήρες
1οο γρ. φρουκτόζη
λίγη μαστίχα

Για τη σαντιγύ:
1 κρέμα γάλακτος (όχι light)
½ φλυτζάνι του τσαγιού φρουκτόζη
1 βανίλια

Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι:
Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το γάλα, τη διαλυμένη μαγιά, τη φρουκτόζη, τη βανίλια και προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να γίνει ένας ομογενοποιημένος χυλός. Βάζουμε το μείγμα σε ταψί ή σε φόρμα τάρτας, αφήνουμε να φουσκώσει (20-30 λεπτά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.

Για το σιρόπι:
Αφού έχει ψηθεί και κρυώσει το παντεσπάνι, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη φρουκτόζη, την κανέλλα και το λεμόνι και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμο σιροπιάζουμε το παντεσπάνι.

Για το παγωτό:
Χτυπάμε τη μαστίχα στο γουδί μαζί με λίγη φρουκτόζη. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη φρουκτόζη να γίνει σαντιγύ και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαστίχα και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε το μείγμα του παγωτού σε ένα μεταλλικό μπωλ με καπάκι και το βάζουμε στην κατάψυξη. Για τις επόμενες 2 ώρες βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη ανά 30 λεπτά και το χτυπάμε (σύνολο 4 φορές) στο μίξερ να αφρατέψει και να μην κάνει κρυστάλλους. Την τελευταία φορά, αφού χτυπήσουμε το παγωτό, το ρίχνουμε πάνω στο παντεσπάνι και το βάζουμε στην κατάψυξη.

Για τη σαντιγύ:
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη φρουκτόζη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει και να γίνει στεκάτη. Στρώνουμε τη σαντιγύ πάνω από το παγωτό και τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει. Αν θέλουμε προαιρετικά περιχύνουμε με λίγη μηδενική μαρμελάδα βύσσινο ή φράουλα.

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Το λίγο αλάτι στο παντεσπάνι είναι απαραίτητο για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Για να βοηθήσουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί στο παντεσπάνι το γάλα θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το νερό χλιαρό – προσοχή! Όχι πολύ ζεστό γιατί καταστρέφει τη μαγιά.
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Προσοχή! Όταν σιροπιάζουμε δεν πρέπει να είναι και το παντεσπάνι και το σιρόπι ζεστά ή κρύα, αλλά εναλλάξ, δηλαδή ή το παντεσπάνι κρύο και το σιρόπι ζεστό ή το αντίστροφο.
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Το μεταλλικό μπωλ με καπάκι βοηθά να μην κάνει το παγωτό κρυστάλλους. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό μπωλ με καπάκι.

Παραλλαγή:
Ρίχνουμε μέσα στο παγωτό λίγη μηδενική μαρμελάδα βύσσινο ή φράουλα αν θέλουμε το παγωτό μας να κάνει κόκκινα ‘νερά’.

Καλή επιτυχία!

Advertisements

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

April 2015
M T W T F S S
    May »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Αρχεία

Blog Stats

  • 61,250 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: