Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Αυξημένο σωματικό βάρος: Επιπτώσεις & Αντιμετώπιση σε έξι βήματα.

Τα τελευταία χρόνια έχω προσκληθεί και παρακολουθήσει πολλές από τις συζητήσεις που διοργανώνει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard (Harvard School of Public Health). Όλες ιδιαιτέρως κατατοπιστικές και διαφωτιστικές σε ό,τι αφορά ζητήματα που άπτονται όλων των πτυχών της Δημόσιας Υγείας. Ένα από τα ζητήματα που έχει αποτελέσει κεντρικό θέμα των συζητήσεων αυτών είναι το θέμα του αυξημένου σωματικού βάρους.

Το ζήτημα της παχυσαρκίας στις σύγχρονες κοινωνίες:

Ένα πρόβλημα που ταλανίζει τις σύγχρονες κοινωνίες είναι η παχυσαρκία. Η παχυσαρκία θεωρείται ζήτημα υψίστης σημασίας στον τομέα της υγείας παγκοσμίως. Κι αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολικό αν αναλογιστούμε πως στην Αμερική τα δύο τρίτα των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και το 17% των παιδιών είναι παχύσαρκα. Αλλά και στην Ευρωπα’ι’κή Ένωση το τοπίο δε διαφέρει. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 52% των κατοίκων στην Ευρωπα’ι’κή Ένωση, ανήκει στην κατηγορία των υπέρβαρων ή παχύσαρκων. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εκτιμά πως το 30-70% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρωπα’ι’κή Ένωση έχουν υπάρξει υπέρβαροι ενώ η παχυσαρκία επηρεάζει το 10-30% των ενήλικων πολιτών. Βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, και στην Ελλάδα το ζήτημα της παχυσαρκίας χρήζει άμεσης προσοχής, καθώς το 17% των Ελλήνων ανήκουν στην κατηγορία των υπέρβαρων/παχύσαρκων.

Επιπτώσεις της παχυσαρκίας:

Η παχυσαρκία όμως δεν είναι μόνο θέμα αριθμών. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η παχυσαρκία μπορεί, υπό προϋποθέσεις να θεωρηθεί κι ως κατάσταση ειδικής ανάγκης. Κατά την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association) η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιαγγειακών παθήσεων και ευθύνονται για τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, υψηλής πίεσης, διαβήτη τύπου 2 καθώς επίσης και διάφορων τύπων καρκίνου. Το Αμερικάνικό Υπουργείο Υγείας (NIH) προσθέτει επίσης, πως το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό, μεταβολικό σύνδρομο, οστεοαρθρίτιδα, αναπνευστικές διαταραχές, όπως υπνική άπνοια καθώς και προβλήματα στην αναπαραγωγή.

Τρόποι αντιμετώπισης:

Οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν πως η παχυσαρκία είναι απότοκος συγκεκριμένων επιλογών που σχετίζονται με την υπερφαγία και την έλλειψη ενεργούς άσκησης. Επιπροσθέτως, η γενετική προδιάθεση και η επίδραση του περιβάλλοντος είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην υπερφαγία με επακόλουθο την αύξηση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard (Harvard School of Public Health) είναι χρήσιμο να ακολουθούμε κάποιες συγκεκριμένες καθημερινές πρακτικές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της αύξησης του σωματικού βάρους:

1). Να φροντίζουμε ώστε η καθημερινή πρόσληψη της τροφής μας να βασίζεται στο πρότυπο του ‘Υγιεινού Πιάτου’.  Ειδικοί διατροφολόγοι στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard σε συνεργασία με τους εκδότες των Εκδόσεων Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard (Harvard Health Publications) δημιούργησαν το λεγόμενο πρότυπο του ‘Υγιεινού Πιάτου’, με σκοπό να βοηθήσουν τους πολίτες να οδηγούνται σε σωστές διατροφικές επιλογές.

Οι βασικές αρχές του ‘Υγιεινού Πιάτου’είναι:
α). Το 1/2 του πιάτου να περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα.
β). Το 1/4 του πιάτου να περιλαμβάνει προ’ι’όντα ολικής άλεσης.
γ). Το 1/4 του πιάτου να περιλαμβάνει πρωτείνη.

Επίσης, σύμφωνα με τις αρχές του ‘Υγιεινού Πιάτου’, τα υγιεινά φυτικά έλαια θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και συνιστάται η κατανάλωση νερού, καφέ (με μέτρο) και τσαγιού (με μέτρο).

2). Να φροντίζουμε ώστε να περιορίζουμε την κατανάλωση των ανθυγιεινών φαγητών, όπως για παράδειγμα των επεξεργασμένων δημητριακών, το επεξεργασμένο κρέας, τα αλκοολούχα ποτά και τα αναψυκτικά.

3). Να φροντίζουμε ώστε να αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα μέσω της καθημερινής ήπιας άσκησης.

4). Να φροντίζουμε ώστε να περιορίζουμε το χρόνο που περνάμε στην τηλεόραση, στον υπολογιστή και γενικά να περιορίζουμε το χρόνο της καθιστικής ζωής.

5). Να φροντίζουμε ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας.

6). Να φροντίζουμε ώστε να μειώσουμε το άγχος.

Το ζήτημα της αύξησης του σωματικού βάρους είναι ένα πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο θέμα, μια σύγχρονη λερναία ύδρα, καθώς οι αιτίες του είναι πολλαπλές κι άρρικτα συνδεδεμένες με τις ευρύτερες κοινωνικές επιλογές του κάθε ατόμου. Προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε χρειάζεται να αλλάξουμε άρδην τον επιβλαβή τρόπο ζωής μας και να αναθεωρήσουμε τις συνήθειες της καθημερινότητας μας. Αυτό που μπορούμε να προσπαθήσουμε, δηλαδή, είναι να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας τους παραπάνω έξι κανόνες…η επιλογή είναι στο χέρι μας…

Μαρία Μανδουράρη,
BA, MA, MSc

Advertisements

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on April 30, 2015 by in Science - Άρθρα, Uncategorized.

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

April 2015
M T W T F S S
    May »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Αρχεία

Blog Stats

  • 73,179 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: