Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Φαγητό & Διατροφή: Η σχέση ποσότητας & ποιότητας της τροφής ή γιατί το μέτρημα των θερμίδων δεν είναι πανάκεια…

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ.

food_smart_child_590_b

Όλοι γνωρίζουν πως η ποσότητα του φαγητού που ένα άτομο καταναλώνει έχει άμεση επίδραση στο βάρος του. Εκτός της ποσότητας, όμως, υπάρχουν άλλες συνισταμένες που επηρεάζουν το σωματικό μας βάρος? Έχει σημασία αν οι τροφές που καταναλώνουμε ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες (πρωτε’ί’νη, υδατάνθρακες κτλ.)? Ή αν ακολουθείται συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο, π.χ. Μεσογειακή διατροφή? Παίζει ρόλο ο χρόνος κι ο τόπος κατανάλωσης του φαγητού μας?: Η κατανάλωση πρω’ι’νού βοηθά στον έλεγχο του βάρους μας? Τρώγοντας σε fast-food δυσκολεύει τον έλεγχο του βάρους μας και γιατί? Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα εξεταστούν σε μια σειρά άρθρων με βασικό τίτλο: ”Φαγητό & Διατροφή: Η σχέση ποσότητας & ποιότητας ή γιατί το μέτρημα των θερμίδων δεν είναι πανάκεια…”. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλυθεί αν η κατανάλωση λιπαρών αποτελεί τροχοπέδη ή όχι στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους και στη διατήρηση της σωματικής μας υγιείας.

Υπάρχει πληθώρα μελετών κι επιστημονικών ερευνών σχετικά με διάφορα διατροφικά μοντέλα και το βαθμό στον οποίο συμβάλουν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, εγκεφαλικό κι άλλες χρόνιες παθήσεις. Η πλειονότητα των ερευνών αυτών επισημαίνει πως πολλές από τις τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ασθενειών φαίνεται να βοηθούν και στον έλεγχο του βάρους, όπως τα προ’ι’όντα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ανάλατοι ξηροί καρποί. Αντιστρόφως, οι κατηγορίες τροφών που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων παθήσεων, όπως τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα ζαχαρούχα ποτά, σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως οι θερμίδες είναι θερμίδες, επομένως η καλύτερη συμβουλή για τον έλεγχο του βάρους είναι απλά να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες και να ασκείσαι περισσότερο. Οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες όμως καταδεικνύουν πως το μέτρημα των θερμίδων δεν είναι πανάκεια. Αντιθέτως, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων αλλά και συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους, ενώ άλλες ενισχύουν την τάση στην υπερφαγία.

Μακροθρεπτικά συστατικά & έλεγχος του σωματικού βάρους: Η σημασία των λιπαρών

Για πολλά χρόνια η διατροφή με χαμηλά λιπαρά θεωρούνταν η βάση για τον έλεγχο του σωματικού βάρους και της διατήρησης καλής υγείας. Εντούτοις, οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες δε συμφωνούν απολύτως. Τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Αμερική, για παράδειγμα, ενώ το ποσοστό κατανάλωσης λιπαρών έχει μειωθεί, το ποσοστό της παχυσαρκίας του γενικού πληθυσμού έχει εκτοξευθεί. Πρόσφατες κλινικές μελέτες καταδεικνύουν πως άτομα που ακολουθούν μια διατροφή μέσης ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορούν να χάσουν βάρος με τον ίδιο ή/και με καλύτερο ρυθμό σε σχέση με άτομα τα οποία ακολουθούν διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Επίσης, όσον αφορά την αντιμετώπιση ασθενειών, η διατροφή με χαμηλά λιπαρά δε φαίνεται να προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη.

Ένα μέρος του ζητήματος σχετικά με τη χαμηλά σε λιπαρά διατροφή είναι πως τέτοιου τύπου δίαιτες είναι συνήθως πλούσιες σε υδατάνθρακες και σε τροφές όπως λευκό ψωμί και ρύζι. Διατροφή πλούσια σε τέτοιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους, του διαβήτη καθώς και των καρδιακών παθήσεων.

Επιπρόσθετα, περισσότερο από την ποσότητα, σημαντικότερο ρόλο διαδραματίζει το είδος των λιπαρών τροφών που καταναλώνουμε κι εδώ μπορεί να υπάρξει συσχετισμός με τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Επιστημονική έρευνα, για παράδειγμα, που βασίστηκε σε μελέτη 42.000 γυναικών επί 8 χρόνια, κατέδειξε πως η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται με την κατανάλωση των ανθυγιεινών trans-λιπαρών. Τα trans-λιπαρά, ή αλλιώς κορεσμένα λιπαρά, τα βρίσκουμε κυρίως στις επεξεργασμένες τροφές, π.χ. στις έτοιμες πίτες, τα κρουασάν, τα μπισκότα, τα προτηγανισμένα τρόφιμα, στη μαργαρίνη κ.α. και σχετίζονται με καρδιαγγειακά προβλήματα. Αντιθέτως, η έρευνα κατέλειξε πως η κατανάλωση των λεγόμενων καλών λιπαρών, που τα βρίσκουμε σε τροφές όπως τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τα φυτικά έλαια (π.χ. ελαιόλαδο), δε σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Για το λόγο αυτό Διεθνείς Οργανισμοί Υγείας, όπως ο FDA, ζητούν την αναγραφή της περιεκτικότητας των τυποποιημένων προϊόντων και σε τρανς λιπαρά οξέα, ενώ συνιστούν τη σταδιακή αντικατάστασή τους από άλλα, λιγότερο βλαβερά λίπη.

Εάν επιδιώκουμε, λοιπόν, να έχουμε ένα ισοροπημένο σωματικό βάρος και καλή υγεία δε θα πρέπει να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας τα λιπαρά ή/και να βασίζουμε την πρόσληψη των τροφών μόνο στη θερμιδική τους αξία. Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο έχει 157 θερμίδες ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη μόλις 35 θερμίδες…Αν ακολουθήσουμε το αυστηρώς θερμιδικό μοντέλο διατροφής μπορεί η δεύτερη επιλογή να φαίνεται καλύτερη, αλλά αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το σύγχρονο, υγιεινό και ισορροπημένο μοντέλο διατροφής κι αν γνωρίζουμε την Επιστήμη πίσω από τις τροφές που καταναλώνουμε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και να οδηγηθούμε σε ποιοτικότερες επιλογές.

Μαρία Μανδουράρη,
BA, MA, MSc.

Advertisements

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on May 5, 2015 by in Science - Άρθρα, Uncategorized.

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

May 2015
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Αρχεία

Blog Stats

  • 73,179 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: