Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Κε’ι’κ αμυγδάλου σε δύο γεύσεις: λεμόνι και πορτοκάλι, με 2 μονάδες.

Carrot Cake

Ίσως να μην είναι και το πιο εύκολο κέικ του κόσμου, λόγω της μαρέγκας (από την επιτυχία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία του κεικ), αλλά η γεύση αυτού του υγιεινού κέικ αμυγδάλου θα μας αποζημειώσει. Είναι κατάλληλο και για περιόδους νηστείας αλλά και για vegetarian.

Υλικά:
5 αυγά
3/4 κούπας φρουκτόζη
2 1/2 κούπες αμύγδαλα αλεσμένα σαν σκόνη (πούδρα αμυγδάλου)
1 φακελλάκι ξηρή μαγιά
λίγο λεμόνι (μερικές σταγόνες για την μαρέγκα)
ξύσμα λεμονιού
ελάχιστο αλάτι
ελάχιστο ξύδι

1/4 της κούπας χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

Αναμειγνύουμε την πούδρα αμυγδάλου και τη μαγιά. Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών σε αφράτη και σφικτή μαρέγκα. Βοηθά σ’ αυτό η προσθήκη μιας κουταλιάς από τη συνολική φρουκτόζη και λίγων σταγόνων λεμονιού.

Στη συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους και τη φρουκτόζη μέχρι να γίνει μια ανοιχτοκίτρινη απαλή κρέμα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το χλιαρό νερό, το ξύδι και το αλάτι χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.

Αφού ολοκληρώσουμε και το χτύπημα των κρόκων με μια σπάτουλα ρίχνουμε εναλλάξ την πούδρα αμυγδάλου και τη μαρέγκα σε 3 – 4 δόσεις. Αναμειγνύουμε προσεκτικά ανασηκώνοντας το μείγμα από κάτω προς τα πάνω με απαλές κινήσεις, για να μην ‘πέσει’ η μαρέγκα μας. Αδειάζουμε το χυλό μας σε φόρμα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ή φόρμα σιλικόνης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 – 60 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμο, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με φρουκτόζη ή στρώνουμε άσπρο γλάσσο (ανακατεύοντας φρουκτόζη αλεσμένη στο multi με χυμό λεμονιού ή χυμό πορτοκαλιού) ή σιροπιάζουμε ή καλύπτουμε με αμύγδαλο φιλέ ή με μηδενική μερέντα.

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Αν δεν μπορούμε να βρούμε πούδρα αμυγδάλου ασπρίζουμε αμύγδαλα , τα στεγνώνουμε (θέλει ελάχιστο χρόνο στον αέρα του φούρνου στους 100 βαθμούς) και τα αλέθουμε στο multi.

Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Επειδή δε χρησιμοποιούμε αλεύρι πρέπει να χτυπήσουμε πολύ καλά τα αυγά για να βγει αφρατό το κέικ.
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Για να μη χαλάσουμε τη μαρέγκα στο τελικό στάδιο ανακατεύουμε απαλά με μεγάλες κυκλικές κινήσεις με το μείγμα αμυγδάλου.
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Αν βάλουμε λευκό γλάσσο, η αναλογία φρουκτόζης και χυμού εξαρτώνται από πόσο λευκό και σταθερό ή πιο διάφανο και ρευστό θέλουμε το γλάσσο. Προσθέτοντας φρουκτόζη το γλάσσο γίνεται πιο λευκό και σταθερό, ενώ προσθέτοντας χυμό το μείγμα γίνεται πιο διάφανο και ρευστό.

Παραλλαγές:
Για τη γεύση πορτοκαλιού χρησιμοποιούμε χυμό ή/και ξύσμα πορτοκαλιού. Επίσης, αν θέλουμε προσθέτουμε κομματάκια φρούτου της αρεσκείας μας.

Καλή επιτυχία!

Advertisements

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

May 2015
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Αρχεία

Blog Stats

  • 61,250 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: