Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Η σχέση ποσότητας & ποιότητας της τροφής: Πώς οι πρωτείνες και οι υδατάνθρακες βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη διατήρηση της καλής υγιείας?

knowledge-protein1

Πρωτείνη και έλεγχος του σωματικού βάρους:
Η διατροφή πλούσια σε πρωτείνες φαίνεται πως έχει κάποια πλεονεκτήματα στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αν και η διαπίστωση αυτή στηρίζεται περισσότερο σε βραχυπρόθεσμες μελέτες. Σε μακροπρόθεσμες μελέτες όμως, η πρωτε’ι’νική διατροφή φαίνεται να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα υπόλοιπα διατροφικά μοντέλα. Τέτοια μοντέλα διατροφής είθισται να είναι φτωχά σε υδατάνθρακες και πλούσια σε λιπαρά, επομένως – σε αυτές τις περιπτώσεις – είναι δύσκολο να διαχωριστούν τα οφέλη που προκύπτουν από τη μεγάλη κατανάλωση πρωτε’ι’νών από τα οφέλη της κατανάλωσης λιπαρών ή της μειωμένης κατανάλωσης υδατανθράκων. Παρόλα αυτά υπάρχει επιστημονική αιτιολόγηση γιατί η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτείνη βοηθά στην απώλεια βάρους:

Αίσθημα κορεσμού:
Οι άνθρωποι τείνουν να νιώθουν γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε πρωτείνη σε σχέση με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και λιπαρά.

Ενίσχυση της θερμικής επίδρασης:
Απαιτείται μεγαλύτερη ενέργεια προκειμένου να μεταβολιστεί και να αποθηκευτεί η πρωτείνη σε σχέση με τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά συστατικά, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αυξήσει την ενέργεια που απαιτείται για τις καύσεις καθημερινά.

Βελτίωση της σωματικής σύστασης:
Η πρωτείνη φαίνεται να βοηθά το άτομο να διατηρήσει το μυ’ι’κό του ιστό κατά τη διαδικασία απώλειας βάρους κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που συμβάλλει στην αύξηση των καύσεων του μεταβολισμού. Επιπλέον, η διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτείνη και συνδυάζεται με μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων, βοηθά στη βελτίωση τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των λιπιδίων του αίματος κι άλλων μεταβολικών δεικτών, κι επομένως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων και του διαβήτη.

Κάποιες πρωτε’ι’νικές τροφές θεωρούνται πιο υγιεινές. Το κόκκινο κρέας, για παράδειγμα, καθώς και το επεξεργασμένο κρέας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, διαβήτη και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η αντικατάσταση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με ανάλατους ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρι και πουλερικά φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, μια τέτοια στρατηγική στη διατροφή μας μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές επιλογές και τον τρόπο ζωής 120.000 ανδρών και γυναικών για 20 χρόνια, εξετάζοντας πώς ακόμη και οι μικρές αλλαγές οδήγησαν στην αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου. Τα άτομα που έτρωγαν περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας κατά τη διάρκεια της έρευνας πήραν βάρος, σε αντίθεση με όσους κατανάλωναν περισσότερους ανάλατους ξηρούς καρπούς και όσπρια κι έχασαν βάρος.

Υδατάνθρακες και έλεγχος του σωματικού βάρους:
ComplexCarbohydrates
Παρόλο που μια διατροφή πλούσια σε πρωτείνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να έχει πλεονεκτήματα στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους βραχυπρόθεσμα, όσον αφορά την πρόληψη αύξησης του σωματικού βάρους και των χρόνιων ασθενειών αυτό που έχει σημασία είναι περισσότερο η ποιότητα των υδατανθράκων κι όχι η ποσότητα.

Τα αλεσμένα, επεξεργασμένα δημητριακά, το άσπρο ρύζι, το λευκό ψωμί και τα άσπρα μακαρόνια περιέχουν υδατάνθρακες ταχείας πέψης. Βρίσκονται, δηλαδή, στην ίδια κατηγορία με τις πατάτες και τα ζαχαρούχα ποτά και αναψυκτικά. Η επιστήμη πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι πως οι τροφές αυτές έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο. Αυτού του είδους οι τροφές αυξάνουν απότομα το ζάχαρο στο αίμα και την ινσουλίνη, γεγονός που βραχυπρόθεσμα οδηγεί σε αύξηση της επιθυμίας για φαγητό και σε υπερφαγία. Μακροπρόθεσμα αυξάνει το κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους, του διαβήτη και των νοσημάτων που σχετίζονται με την καρδιά.

Σε μια επιστημονική μελέτη, επί παραδείγματι, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και που ήταν επικεντρωμένη στη διατροφή και την αλλαγή στον τρόπο διαβίωσης, τα άτομα που αύξησαν την κατανάλωση τροφών όπως οι τηγανιτές πατάτες, τα πατατάκια, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα δημητριακά αύξησαν σημαντικά το σωματικό τους βάρος, ενώ τα άτομα που μείωσαν την κατανάλωση αυτών των τροφών, έχασαν βάρος.

Σημασία, λοιπόν, δεν έχει μόνο να εντάξουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε πρωτείνη, αλλά κυρίως να φροντίσουμε ώστε οι πρωτε’ι’νικές αυτές τροφές να είναι ποιοτικές. Με τον ίδιο γνώμονα θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έτσι θα επιτευχθεί ο διττός στόχος: του ελέγχου του σωματικού μας βάρους και της διατήρησης της καλής μας υγείας.

Μαρία Μανδουράρη,
BA, MA, MSc.

Advertisements

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on May 18, 2015 by in Science - Άρθρα, Uncategorized.

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

May 2015
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Αρχεία

Blog Stats

  • 73,179 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: