Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Η σχέση ποσότητας & ποιότητας της τροφής: Τρόφιμα Ολικής Άλεσης, Φρούτα, Λαχανικά, Ξηροί Καρποί, Γαλακτοκομικά & Σωματικό Βάρος.

high-protein-diet Υπάρχει πληθώρα επιστημονικών μελετών που καταδεικνύουν πως συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές μπορούν να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε το βάρος μας. Το ευχάριστο είναι πως πολλές από τις τροφές που μας βοηθούν να ελέγξουμε το βάρος μας, συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, του διαβήτη κι άλλων χρόνιων παθήσεων. Αντιστρόφως, τροφές και ποτά που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους μας, κυρίως τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα ζαχαρούχα ποτά, συμβάλλουν επίσης και στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.

Τρόφιμα Ολικής Άλεσης, Φρούτα, Λαχανικά & Βάρος:

dv030978 Τα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως το αλεύρι ολικής άλεσης, το μαύρο ρύζι και το κριθάρι – ειδικά στην όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένη μορφή τους – πέπτονται (χωνεύονται) με πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα δημητριακά. Επομένως έχουν πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη, γεγονός που μας βοηθά να ελέγχουμε καλύτερα το αίσθημα της πείνας, δηλαδή να μην πεινάμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτού του είδους οι τροφές, γνωστές και ως τροφές ”αργών υδατανθράκων”, έχουν σημαντικά οφέλη στην πρόληψη ασθενειών και ταυτόχρονα βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα πορίσματα ερευνών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard σχετικά με τη διατροφή βάσει ενός ισορροπημένου και υγιεινού προτύπου ζωής. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα άτομα που αύξησαν την πρόσληψη τροφών ολικής άλεσης, ολόκληρων φρούτων (Προσοχή!’Οχι χυμών φρούτων!) και λαχανικών, κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων που διήρκησε η έρευνα, έλεγξαν αποτελεσματικά το βάρος τους. Φυσικά οι θερμίδες από τα τρόφιμα ολικής άλεσης, τα ολόκληρα φρούτα και τα λαχανικά δεν εξαφανίζονται! Αυτό που συμβαίνει είναι πως όταν οι άνθρωποι αυξάνουν την πρόσληψη αυτού του είδους τροφών, μειώνουν τις θερμίδες πρόσληψης από άλλα τρόφιμα. Η ύπαρξη των φυτικών ινών στα τρόφιμα αυτά συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, καθώς οι φυτικές ίνες πέπτονται (χωνεύονται) με πιο αργό ρυθμό, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας. Επιπρόσθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά διαθέτουν μεγάλες ποσότητες νερού, γεγονός που βοηθά τα άτομα να αισθάνονται πλήρη με λιγότερη ποσότητα φαγητού.

Ξηροί Καρποί & Βάρος:

nuts-images-11

Οι ανάλατοι ξηροί καρποί συγκεντρώνουν πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα κι έχουν πολλά λιπαρά. Για το λόγο αυτό κάποτε θεωρούνταν τροφή ταμπού για τα άτομα που έκαναν δίαιτα. Όπως όμως αποδείχτηκε από επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών δεν οδηγεί στην πρόσληψη βάρους, αλλά αντιθέτως συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που βοηθούν το άτομο να νιώθει πλήρες και να μειώνεται το αίσθημα της πείνας. Τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά ανάλατους ξηρούς καρπούς έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακά νοσήματα σε σχέση με τα άτομα που τους καταναλώνουν σπανιότερα. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να εντάξουμε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς στη διατροφή μας.

Γαλακτοκομικά & Βάρος:

lefanu-dairy_2647026b Η Αμερικάνικη Βιομηχανία Γαλακτοκομικών προϊόντων προώθησε κατά κόρον τη συμβολή του γάλακτος κι άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων στη μείωση του βάρους, βασιζόμενη κυρίως σε μικρής διάρκειας μελέτες τις οποίες είχε χρηματοδοτήσει. Μια πρόσφατη όμως συστηματική έρευνα περίπου 50 μελετών κατέδειξε πως υπάρχει μικρή συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη πολλών μερίδων γαλακτοκομικών ή ασβεστίου με την απώλεια βάρους. Επιπλέον, πολλές μακροπρόθεσμες μελέτες κατέδειξαν πως τα γαλακτοκομικά δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους και μια έρευνα σε ενήλικες κατέδειξε πως αυξημένες ποσότητες γάλακτος σχετίζονται με τον αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Εξαίρεση αποτελεί μια πρόσφατη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard η οποία κατέδειξε πως τα άτομα που αύξησαν την πρόσληψη γιαουρτιού έλεγξαν αποτελεσματικότερα το βάρος τους. Τα ευεργετικά βακτήρια του γιαουρτιού δηλαδή φαίνεται να συμβάλλουν στην απώλεια των κιλών. Παρόλα αυτά η αύξηση της πρόσληψης γάλακτος και τυριών φάνηκε να μη σχετίζεται με τον έλεγχο του βάρους.

Μαρία Μανδουράρη,

BA, MA, MSc.

Advertisements

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

May 2015
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Αρχεία

Blog Stats

  • 73,179 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: