Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Τούρτα παγωτό, 2 μονάδες.

cf84cebfcf8dcf81cf84ceb1-9..

Υλικά:

Για τη βάση:

3 κούπες ανάλατα αμύγδαλα
1-2 κουταλιές φρουκτόζη
1 κουταλιά αμυγδαλοβούτυρο ή λίγο σιρόπι (νερό με φρουκτόζη)

Για το παγωτό:

2 – 3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδας raspberry χωρίς ζάχαρη (ή άλλου μηδενικού φρούτου)
2 κουτιά γάλα εβαπορέ με όσα περισσότερα λιπαρά βρούμε (τουλάχιστον 6% λιπαρά/100 γρ. Προσοχή! Όχι light) τα οποία έχουμε τοποθετήσει στο ψυγείο για 1 ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε
8 – 10 κουταλιές της σούπας φρουκτόζη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε)
4 – 6 φύλλα ζελατίνης ζαχαροπλαστικής των 1,625 γραμμαρίων, εκτός αν η συσκευασία σας έχει άλλες οδηγίες (ή αντίστοιχη ποσότητα ζελατίνης σε σκόνη ή αγάρ-αγάρ)
2 βανίλιες
λίγα χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα ελαφρώς καραμελωμένα με φρουκτόζη
λίγα ψιλοκομμένα raspberries (ή άλλο μηδενικό φρούτο)
λίγο αλάτι

Για την επικάλυψη:
100 γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
λίγο γάλα εβαπορέ (όχι light)
λίγα raspberries

cf84cebfcf8dcf81cf84ceb1-15...

Εκτέλεση:

Για τη βάση:
Χτυπάμε τα αμύγδαλα στο multi. Αν θέλουμε αφήνουμε λίγα κομμάτια πιο χοντροκομμένα. Αναμειγνύουμε τα χτυπημένα στο multi αμύγδαλα, τη φρουκτόζη και το αμυγδαλοβούτυρο. Αν δεν έχουμε αμυγδαλοβούτυρο, χρησιμοποιούμε λίγη ποσότητα σιροπιού (νερό με φρουκτόζη) ώστε να ενοποιηθεί το μείγμα, να γίνει σαν ‘πάστα΄που θα μπορούμε να πλάσουμε. Στρώνουμε με το μείγμα τη βάση μιας φόρμας για τούρτες με το μείγμα και τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Τούρτα - παγωτό -1

Για το παγωτό:
Πηγή έμπνευσης για το παγωτό είναι η συνταγή της Όλγας Μπενοπούλου (εδώ), παραποιημένη ώστε να αποφύγουμε τα πολλά χτυπήματα και να έχουμε ένα αφράτο παγωτό, με πλούσια γεύση, πιο απλά και γρήγορα με ένα μόνο χτύπημα. Σε ένα μπωλ βάζουμε το γάλα (κρατάμε 1/2 κούπα για να διαλύσουμε τα φύλλα ζελατίνης), τη φρουκτόζη και τις βανίλιες.

Ice cream cake -2

Χτυπάμε με το μίξερ χειρός πολύ καλά, ξεκινώντας από τη μικρή σκάλα σταδιακά στη μεγαλύτερη ταχύτητα για 4-5 λεπτά. Το μείγμα μας θα αρχίσει να μεγαλώνει σε όγκο και θα γίνει κρεμώδες, όπως στις ακόλουθες φωτογραφίες.

Ice cream cake -3

 

 

Τούρτα - Παγωτό

 

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα raspberries, τη μαρμελάδα, το αλάτι και την υπόλοιπη 1/2 κούπα γάλα στην οποία έχουμε διαλύσει τα φύλλα ζελατίνης. Για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα φύλλα ζελατίνης δες εδώ. Ξαναχτυπάμε 3-4 λεπτά στη μεγαλύτερη σκάλα με το μείξερ χειρός. Το μείγμα μας θα γίνει ακόμη πιο παχύρευστο κι αφράτο (βοηθάει πολύ η μαρμελάδα του εμπορίου με τα πηκτικά της) όπως στην ακόλουθη φωτογραφία.

WP_20150724_054

 

Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα. Αν έχει ακόμη λίγες φουσκάλες, ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι (προσοχή, μην πειράξουμε με το κουτάλι τη βάση). Τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει τελείως το παγωτό μας. Δεν ξεχνάμε να σκεπάσουμε πολύ καλά τη φόρμα μας είτε με καπάκι είτε με μεμβράνη, για να μη δημιουργηθούν κρύσταλλοι στην τούρτα μας από την κατάψυξη.

Τούρτα - παγωτό -2

Για την επικάλυψη:
Όταν έχει παγώσει το παγωτό ετοιμάζουμε μια τύπου γκανάζ. Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια σε ένα μεγάλο μπωλ. Λίγο πριν βράσει το γάλα το αδειάζουμε πάνω στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης). Προσοχή! Όχι σύρμα γιατί το μείγμα παίρνει αέρα. Το μείγμα μας είναι έτοιμο όταν γίνει ένα ομοιογενές σοκολατένιο μείγμα γυαλιστερό. Αφήνουμε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει και περιχύνουμε την τούρτα. Επανατοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει.Δεν ξεχνάμε να σκεπάσουμε πολύ καλά τη φόρμα μας είτε με καπάκι είτε με μεμβράνη, για να μη δημιουργηθούν κρύσταλλοι στην τούρτα μας από την κατάψυξη.

Όταν έχει παγώσει και η επικάλυψη, στολίζουμε την τούρτα μας με φρούτα και επανατοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθεί και η διακόσμηση και σερβίρουμε.

Τούρτα -19

Τούρτα -32

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Για να μην κάνει κρυστάλλους η τούρτα μας από την κατάψυξη σκεπάστε καλά την τουρτιέρα.

Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2 Το δικό μου γάλα εβαπορέ είχε 6% λιπαρά/100 γρ. Όσα περισσότερα λιπαρά έχει το γάλα μας, τόσο πιο ωραίο και κρεμώδες θα βγει το παγωτό μας.

Παραλλαγές:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βάση φυστίκι ή οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας.

Καλή επιτυχία!

 

Advertisements

2 comments on “Τούρτα παγωτό, 2 μονάδες.

  1. Αγγελική
    July 22, 2015

    Τοσο απλα κι ευκολα εκανα με τη συνταγη σου μια τελεια τουρτα για την επετειο του γαμου μας. Ειπα στις φιλες μου τη συνταγη που μου τη ζητησαν και ξετρελαθηκαν. Δεν εχουμε παγωτομηχανη και ποτε δεν ειχα σκεφτει οτι μπορω να κανω μια τοσο πεντανοστιμη τουρτα παγωτο τοσο οικονομικα και απλα. το μπραβο ειναι λιγο πιστευω.

    Like

    • MariaMandourari
      July 24, 2015

      Αγγελική μου, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι μια από τις αγαπημένες μου συνταγές!

      Like

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

June 2015
M T W T F S S
« May   Jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Αρχεία

Blog Stats

  • 61,250 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: