Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Η σχέση ποσότητας & ποιότητας της τροφής: Αναψυκτικά, Χυμοί Φρούτων, Αλκοόλ & Σωματικό Βάρος.

SOUTHERN.PASSION

Πολλές φορές έχουμε όλοι αναρωτηθεί ποιές είναι οι τροφές αυτές που θα μας βοηθήσουν και να ελέγξουμε το βάρος μας και να παραμείνουμε υγιείς. Το σύντομο άρθρο αυτό εντάσσεται στην κατηγορία ”Η σχέση ποσότητας & ποιότητας της τροφής” και επικεντρώνεται στην κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών φρούτων και αλκοόλ.

Αναψυκτικά & Βάρος:

Cans

Υπάρχει πληθώρα επιστημονικώς τεκμηριωμένων αποδείξεων πως τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο αύξησης του βάρους, παχυσαρκίας και διαβήτη. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 88 επιστημονικών ερευνών κατέδειξε πως η κατανάλωση αναψυκτικών οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους. Άλλες μελέτες εκτιμούν πως για κάθε 300 ml ζαχαρούχων ποτών που καταναλώνουμε καθημερινά ο Δείκτης Μάζας Σώματος ανεβαίνει 0.08 μονάδες. Κι αν αυτό σας φαίνεται λίγο, σκεφτείτε πως σε ένα χρόνο ανεβαίνει 2.4 μονάδες. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αν σκεφτούμε πως για να περάσουμε από την κατηγορία του Κανονικού Βάρους στην κατηγορία του Υπέρβαρου, απαιτούνται 4.9 μονάδες αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος. Επίσης, οι ενήλικες που καταναλώνουν τακτικά αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά διατρέχουν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τα άτομα που καταναλώνουν σπάνια ζαχαρούχα ποτά και αναψυκτικά, καθώς επίσης αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρδιοπαθειών. Όπως συμβαίνει και με τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα ζαχαρούχα ποτά και τα αναψυκτικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα στους λεγόμενους υδατάνθρακες ταχείας πέψης. Οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν πως όταν οι υδατάνθρακες αυτοί λαμβάνονται σε υγρή μορφή κι όχι σε στερεή δεν δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού κι έτσι το άτομο τείνει να τρώει περισσότερο για να χορτάσει. Τα πορίσματα των ερευνών σχετικά με τα ζαχαρούχα ποτά και τα αναψυκτικά είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, δεδομένου πως τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά τείνουν να καταναλώνουν σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες αναψυκτικά. Το ενθαρρυντικό είναι πως η μείωση την κατανάλωσης αναψυκτικών και ζαχαρούχων ποτών μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του σωματικού βάρους.

Η μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και αναψυκτικών έχει γίνει πρωτεύων στόχος των Υπουργείων Υγείας σε πολλές χώρες στον κόσμο, κυρίως στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης της παχυσαρκίας.Οι προσπάθειες αυτές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση και στα αναψυκτικά light χωρίς ζάχαρη, καθώς τις περισσότερες φορές υπάρχει σε αυτά μεγάλη ποσότητα ”κρυμμένης” ζάχαρης.

Χυμοί Φρούτων & Βάρος:

2012-05-16-19-53-46

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι χυμοί φρούτων δεν αποτελούν καλύτερη επιλογή για τον έλεγχο του βάρους μας σε σχέση με τα ζαχαρούχα ποτά και τα αναψυκτικά. Συγκρινόμενα ανά ml ποσότητας, οι χυμοί, ακόμη κι αυτοί που είναι 100% φυσικοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης, έχουν στην ουσία τόση ζάχαρη και θερμίδες όσο και τα αναψυκτικά. Γι’ αυτό και δεν ήταν έκπληξη για την επιστημονική κοινότητα τα αποτελέσματα έρευνας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard που επικεντρώθηκε στις διατροφικές συνήθειες 120.000 ατόμων επί 20 χρόνια. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα άτομα που αυξάνουν την κατανάλωση χυμών φρούτων πήραν βάρος με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν συχνά χυμούς φρούτων. Παιδίατροι και σύμβουλοι της Δημόσιας Υγείας συμβουλεύουν παιδιά και ενήλικες να μειώσουν την κατανάλωση χυμών φρούτων το πολύ σε ένα ποτήρι την ημέρα, αν όχι και να τους περιορίσουν εντελώς.

Αλκοόλ & Βάρος:

moderate-alcohol-consumption-beneficial
Παρόλο που τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά είναι πιο θερμιδοφόρα ανά ml σε σχέση με τα ζαχαρούχα ποτά και τα αναψυκτικά, δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά πορίσματα μελετών που να καταδεικνύουν πως η ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ συμβάλει στην αύξηση του βάρους μας. Παρόλο που στην έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard καταδείχτηκε πως τα άτομα που αύξησαν την κατανάλωση αλκοόλ πήραν βάρος με την πάροδο του χρόνου, τα αποτελέσματα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του αλκοολούχου ποτού. Σε ανάλογες έρευνες αποδείχτηκε πως δεν υπάρχει διαφορά, όσον αφορά την αύξηση του βάρους, ανάμεσα σε άτομα που πίνουν μικρή ποσότητα αλκοολούχων ποτών και σε άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά.

Μαρία Μανδουράρη,

BA, MA, MSc.

 

Advertisements

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

June 2015
M T W T F S S
« May   Jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Αρχεία

Blog Stats

  • 74,126 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: