Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Κακάο & Μαύρη Σοκολάτα: Για Καλή Υγεία & Έλεγχο του Σωματικού Βάρους.

Dark Chocolate - Cocoa

Η επιστημονική του ονομασία Theobroma Cacao του δόθηκε το 1753 από τον Carl Linnaeus, το Σουηδό γιατρό, βοτανολόγο και ζωολόγο, θεμελιωτή και πατέρα της σύγχρονης ονοματοδοσίας και κατάταξης των βιολογικών ειδών. Ο Linnaeus έδωσε αυτό το επιστημονικό όνομα στο τρόφιμο που σήμερα ονομάζουμε κακάο, σε μια προσπάθεια να συνενώσει εύστοχα δύο διαφορετικούς πολιτισμούς, στους οποίους η χρήση του κακάο ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη: τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό κι αυτόν των Μάγια. Theobroma, λοιπόν ή αλλιώς ‘φαγητό των Θεών’ ήταν για τους αρχαίους Έλληνες το κακάο. Στους Μάγια το κακάο είχε συνδεθεί και με ιατρικές πρακτικές, ως φάρμακο, αλλά κι ως ποτό που χρησιμοποιούταν σε γαμήλιες τελετές ως σύμβολο ευζωίας.

 Μαύρη Σοκολάτα & Κακάο: Αντιοξειδωτική Δράση, Διαβήτης, Καρδιαγγειακό Σύστημα & Χοληστερίνη.

Στη σύγχρονη εποχή και σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard, το κακάο φαίνεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση 21 μελετών στις οποίες συμμετείχαν 2,575 άτομα, καταδείχτηκε πως η κατανάλωση κακάο συνδέεται, ανάμεσα σε άλλα, με τη μείωση της πίεσης, τη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων και τη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Αλλά κι άλλες μελέτες τονίζουν πως τρώγοντας έως και 70 γρ. μαύρης σοκολάτας καθημερινά μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της αρτηριοσκληρωτικής αγγειακής νόσου. Επιπλέον, η κατανάλωση κακάο συνδέεται με μείωση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.

Ο Eric L. Ding, μάλιστα, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard επισημαίνει πως το κακάο είναι καλή πηγή πολυφαινολικών φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών (τα οποία βρίσκουμε και στα φρούτα και τα λαχανικά) που έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν από καρδιαγγειακά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια μετα-ανάλυση του Πανεπιστημίου του Harvard, τα φλαβονοειδή του κακάο φαίνεται πως πέραν της αντιοξειδωτικής τους δράσης, συμβάλλουν σε διάφορους μηχανισμούς . Η κατανάλωση κακάο δηλαδή μπορεί να:

  • Mειώσει την ‘κακή’ LDL χοληστερόλη συμβάλλοντας στην αναστολή της οξείδωσης της LDL-χοληστερόλης από τις ελεύθερες ρίζες, ένα σημαντικό αρχικό βήμα στον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας (σχετίζεται με εμφάνιση στεφανιαίας νόσου κτλ.).
  • Αυξήσει την ‘καλή’ HDL χοληστερόλη.
  • Καταστείλει την τάση των μικρών κυττάρων του αίματος, που ονομάζονται αιμοπετάλια, να συγκεντρωθούν όλα μαζί και να σχηματίσουν θρόμβους στο αίμα.

chocolate-cocoa-beans

Μαύρη Σοκολάτα & Κακάο: Τα οφέλη για την επιδερμίδα.

Οι βιοδραστικές ενώσεις της μαύρης σοκολάτας και του κακάο μπορούν να έχουν οφέλη και για το δέρμα.

Οι φλαβονόλες τους μπορούν να προστατεύσουν από τον ήλιο, να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα καθώς και να βοηθήσουν στην ενυδάτωσή του.

Η ελάχιστη δόση που προκαλεί ερύθημα (MED) είναι το ελάχιστο ποσό των ακτίνων UVB που απαιτείται για να προκαλέσει ερυθρότητα στο δέρμα, 24 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Σε μια μελέτη 30 ατόμων, η MED υπερδιπλασιάστηκε μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες, για 12 εβδομάδες.

Μαύρη Σοκολάτα & Κακάο: Καλή Λειτουργία του Εγκεφάλου.

Επιστημονική μελέτη κατέδειξε πως 5 ημέρες κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας, πλούσιας σε φλαβονόλες, βελτίωσε τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Το κακάο μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένα άτομα με νοητική ανεπάρκεια. Το κακάο περιέχει ουσίες με διεγερτική δράση, όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 COCOA-PLANTATION

 Μαύρη Σοκολάτα & Κακάο: Έλεγχος του Σωματικού Βάρους.

Η κατανάλωση κακάο αλλά και σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.  Η κατανάλωση κακάο μπορεί να αποτρέψει την υψηλή σε λιπαρά διατροφή και την παχυσαρκία μέσω της ρύθμισης του μεταβολισμού των λιπιδίων, κυρίως με τη μείωση της σύνθεσης των λιπαρών οξέων, καθώς και την ενίσχυση μέρος του μηχανισμού θερμογένεσης στο ήπαρ και στο λευκό λιπώδη ιστό.
Η κατανάλωση λοιπόν μαύρης σοκολάτας και κακάο συμβάλει σημαντικά τόσο στη διατήρηση της καλής υγείας όσο και στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Φυσικά, το μέτρο θα πρέπει να είναι οδηγός στην κατανάλωση τους. Η ποσότητα και η ποιότητα των τροφών άλλωστε αποτελούν τον οδηγό για μια ισορροπημένη κι αποτελεσματική διατροφή.
Μαρία Μανδουράρη,
BA, MA, MSc.
Advertisements

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

June 2015
M T W T F S S
« May   Jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Αρχεία

Blog Stats

  • 74,127 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: