Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Κέικ Μόκα, 1 μονάδα (2 μονάδες με γλάσσο μόκας).

Coffee Cake -1..

Το κέικ μόκα ή κέικ καφέ είναι ιδανικό για πρω’ι’νό ή snack μεταξύ των γευμάτων. Είναι κατάλληλο όχι μόνο για όσους κάνουν δίαιτα και υγιεινή διατροφή, αλλά και για όσους κάνουν vegan διατροφή, για όσους νηστεύουν ακόμη και για τους διαβητικούς (με προσθήκη γλυκαντικού που τους έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός τους και με μέτρο λόγω του σιμιγδαλιού).

Υλικά:

Για το κέικ

250 γρ. σιμιγδάλι

100-150 ml (περίπου 1/2 – 3/4 του φλυτζανιού) χυμό πορτοκάλι

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

2 – 3 κουταλιές νες καφέ διαλυμένες σε λίγο χλιαρό νερό

120 γρ. φρουκτόζη

1 βανίλια

λίγο αλάτι

Για το γλάσσο

50 γρ. φρουκτόζης χτυπημένα στο multi

100 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

1 βανίλια

2 κουταλιές σιρόπι του γλυκού πορτοκάλι (χωρίς ζάχαρη, με μηδενικό γλυκαντικό)

2 κουταλάκια του γλυκού νες καφέ διαλυμένα σε ελάχιστο χλιαρό νερό (όχι πολύ νερό για να γίνει το γλάσσο πιο ‘στεκάτο’)

Εκτέλεση:

Για το κέικ
Διαλύουμε τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη φρουκτόζη, τη βανίλια, το αλάτι και τον διαλυμένο νες καφέ και προσθέτουμε τη σόδα με το χυμό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, μέχρι να γίνει το μείγμα μας ένας χυλός. Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης για κεικ ή φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα, το αφήνουμε να ησυχάσει και να ‘αφρατέψουν’ τα υλικά  (20-30 λεπτά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50-60 λεπτά.

Για το γλάσσο

Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη καλά μέχρι να αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε σιγά-σιγά τη χτυπημένη στο multi φρουκτόζη μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Επικαλύπτουμε το κέικ με το γλάσσο.

Αν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε λίγο γλάσσο και να κάνουμε το εξής, όπως έκανα εγώ στο δικό μου. Αφού ξεφορμάρουμε το κέικ κόβουμε το κέικ σε τρία κομμάτια. Για το πώς κόβουμε εύκολα ένα κέικ (ή παντεσπάνι) δες εδώ. Στη συνέχεια παίρνουμε το ένα μέρος από τα τρία το βάζουμε στη φόρμα που ψήσαμε το κέικ. Κάνουμε επάλειψη με λίγο γλάσσο. Βάζουμε το επόμενο κομμάτι κέικ, το πιέζουμε καλά και ξανά επάλειψη με λίγο γλάσσο. Τοποθετούμε το τρίτο κομμάτι του κέικ, πιέζουμε καλά και στρώνουμε το γλάσσο. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί, να ‘δέσει΄το γλάσσο και σερβίρουμε.

Παραλλαγές:

  • Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μισό-μισό (χονδρό και ψιλό) σιμιγδάλι.
  • Αν θέλουμε αντικαθιστούμε τη σόδα με 1 φακελλάκι μαγιά.

Καλή επιτυχία!

10 comments on “Κέικ Μόκα, 1 μονάδα (2 μονάδες με γλάσσο μόκας).

  1. Melina
    July 17, 2015

    Ειναι πολυ ωραιο και με γλασσο και χωρις. Μαρια για αλλη μια φορα η συνταγη σου ηταν υπεροχη. Σε ευχαριστουμε.

    Like

    • MariaMandourari
      July 22, 2015

      Μελίνα μου, σ’ ευχαριστώ! Ναι…είναι ωραίο και με τις δύο εναλλακτικές!

      Like

  2. Vicki
    July 17, 2015

    I’ve made this cake twice now and it is so delicious. Thanks for the recipe!

    Like

  3. ΧΡΥΣΑ
    July 21, 2015

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΗ ΩΡΑΙΟ. ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΛΗ

    Like

    • MariaMandourari
      July 22, 2015

      Χαίρομαι που ευχαριστηθήκατε κι αυτή τη συνταγή, Χρύσα μου!

      Like

  4. Νίκος
    July 21, 2015

    Αγαπημένη μου επιλογή το τελευταίο διάστημα. Συνοδεύει τον απογευματινό καφέ μου.

    Like

  5. ΚΕΛΥ
    July 22, 2015

    ΤΕΛΙΟ!!!!!!

    Like

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

July 2015
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρχεία

Blog Stats

  • 109,487 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →