Το κέικ μόκα ή κέικ καφέ είναι ιδανικό για πρω’ι’νό ή snack μεταξύ των γευμάτων. Είναι κατάλληλο όχι μόνο για όσους κάνουν δίαιτα και υγιεινή διατροφή, αλλά και για όσους κάνουν vegan διατροφή, για όσους νηστεύουν ακόμη και για τους διαβητικούς (με προσθήκη γλυκαντικού που τους έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός τους και με μέτρο λόγω του σιμιγδαλιού).
Υλικά:
Για το κέικ
250 γρ. σιμιγδάλι
100-150 ml (περίπου 1/2 – 3/4 του φλυτζανιού) χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 – 3 κουταλιές νες καφέ διαλυμένες σε λίγο χλιαρό νερό
120 γρ. φρουκτόζη
1 βανίλια
λίγο αλάτι
Για το γλάσσο
50 γρ. φρουκτόζης χτυπημένα στο multi
100 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
2 κουταλιές σιρόπι του γλυκού πορτοκάλι (χωρίς ζάχαρη, με μηδενικό γλυκαντικό)
2 κουταλάκια του γλυκού νες καφέ διαλυμένα σε ελάχιστο χλιαρό νερό (όχι πολύ νερό για να γίνει το γλάσσο πιο ‘στεκάτο’)
Εκτέλεση:
Για το κέικ
Διαλύουμε τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη φρουκτόζη, τη βανίλια, το αλάτι και τον διαλυμένο νες καφέ και προσθέτουμε τη σόδα με το χυμό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, μέχρι να γίνει το μείγμα μας ένας χυλός. Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης για κεικ ή φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα, το αφήνουμε να ησυχάσει και να ‘αφρατέψουν’ τα υλικά (20-30 λεπτά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50-60 λεπτά.
Για το γλάσσο
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη καλά μέχρι να αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε σιγά-σιγά τη χτυπημένη στο multi φρουκτόζη μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Επικαλύπτουμε το κέικ με το γλάσσο.
Αν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε λίγο γλάσσο και να κάνουμε το εξής, όπως έκανα εγώ στο δικό μου. Αφού ξεφορμάρουμε το κέικ κόβουμε το κέικ σε τρία κομμάτια. Για το πώς κόβουμε εύκολα ένα κέικ (ή παντεσπάνι) δες εδώ. Στη συνέχεια παίρνουμε το ένα μέρος από τα τρία το βάζουμε στη φόρμα που ψήσαμε το κέικ. Κάνουμε επάλειψη με λίγο γλάσσο. Βάζουμε το επόμενο κομμάτι κέικ, το πιέζουμε καλά και ξανά επάλειψη με λίγο γλάσσο. Τοποθετούμε το τρίτο κομμάτι του κέικ, πιέζουμε καλά και στρώνουμε το γλάσσο. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί, να ‘δέσει΄το γλάσσο και σερβίρουμε.
Παραλλαγές:
Καλή επιτυχία!
Ειναι πολυ ωραιο και με γλασσο και χωρις. Μαρια για αλλη μια φορα η συνταγη σου ηταν υπεροχη. Σε ευχαριστουμε.
LikeLike
Μελίνα μου, σ’ ευχαριστώ! Ναι…είναι ωραίο και με τις δύο εναλλακτικές!
LikeLike
I’ve made this cake twice now and it is so delicious. Thanks for the recipe!
LikeLike
You’re most welcome, Vicki! Glad you liked it!
LikeLike
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΗ ΩΡΑΙΟ. ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΛΗ
LikeLike
Χαίρομαι που ευχαριστηθήκατε κι αυτή τη συνταγή, Χρύσα μου!
LikeLike
Αγαπημένη μου επιλογή το τελευταίο διάστημα. Συνοδεύει τον απογευματινό καφέ μου.
LikeLike
Χαίρομαι που σας αρέσει!
LikeLike
ΤΕΛΙΟ!!!!!!
LikeLike
Σ’ ευχαριστώ, Κέλυ μου!
LikeLike