Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Κέικ Σοκολάτα – Πορτοκάλι με γλάσσο σοκολάτας, 1 μονάδα.

Chocolate cake -14..

Το κέικ σοκολάτας είναι ιδανικό για πρω’ι’νό ή snack μεταξύ των γευμάτων. Είναι κατάλληλο και για όσους κάνουν vegan διατροφή, για όσους νηστεύουν ακόμη και για τους διαβητικούς (με προσθήκη γλυκαντικού που τους έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός τους και με μέτρο λόγω του σιμιγδαλιού).

 

Υλικά:

Για το κέικ
250γρ. σιμιγδαλι

3 κουταλιές της σούπας μηδενική μερέντα (όχι πολύ αραιή)

2 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο
1/2 – 3/4 του φλυτζανιού φυσικό χυμό πορτοκάλι

ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
100 γρ. φρουκτόζη

1 βανίλια

λίγο αλάτι

Για το γλάσσο

100 γρ. μηδενική σοκολατα ή 1 κούπα μηδενική μερέντα

Εκτέλεση:

Για το κέικ
Διαλύουμε τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη φρουκτόζη, τη μερέντα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι και προσθέτουμε τη σόδα με το χυμό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, μέχρι να γίνει το μείγμα μας ένας χυλός. Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης για κέικ ή σε φόρμα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, το αφήνουμε για λίγο (20-30 λεπτά) μέσα στη φόρμα να ησυχάσει και να αφρατέψει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50-60 λεπτά.

Για το γλάσσο

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε bain-marie.  Aν θέλουμε να αυξήσουμε την ποσότητα του γλάσσου και να το κάνουμε πιο πλούσιο, προσθέτουμε σιγά-σιγά στη λιωμένη σοκολάτα ή στη μερέντα λίγο χυμό πορτοκαλιού. Επικαλύπτουμε το κέικ με το γλάσσο.

Αν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε λίγο γλάσσο και να κάνουμε το εξής, όπως έκανα εγώ στο δικό μου. Αφού ξεφορμάρουμε το κεικ κόβουμε το κέικ σε δύο κομμάτια. Για το πώς κόβουμε εύκολα ένα κέικ (ή παντεσπάνι) δες εδώ. Για καλύτερο αποτέλεσμα το κόβουμε την επόμενη μέρα, από την ημέρα που το φτιάξαμε. Στη συνέχεια παίρνουμε το ένα μέρος και το βάζουμε στη φόρμα που ψήσαμε το κέικ. Κάνουμε επάλειψη με λίγο γλάσσο. Βάζουμε το επόμενο κομμάτι κέικ, το πιέζουμε καλά και στρώνουμε το γλάσσο. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί και να ‘δέσει΄το γλάσσο και σερβίρουμε.

Chocolate cake -2...

Παραλλαγές:


Κουτάλα-Πηρούνα - foto
 Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μισό-μισό (χονδρό και ψιλό) σιμιγδάλι.

 Αν θΚουτάλα-Πηρούνα - fotoέλουμε αντικαθιστούμε τη σόδα με 1 φακελλάκι μαγιά.

Καλή επιτυχία!

Advertisements

6 comments on “Κέικ Σοκολάτα – Πορτοκάλι με γλάσσο σοκολάτας, 1 μονάδα.

  1. 'Ελενα
    July 14, 2015

    Τρίτη φορά το έκανα και δεν έμεινε ψίχουλο. Έδωσα και τη συνταγή στην κουμπάρα μου που ξετρελάθηκε. Μπράβο σου. Με τόσα λίγα υλικά κάνεις πάντα πολύ νόστιμες συνταγές.

    Liked by 1 person

    • MariaMandourari
      July 15, 2015

      Σ’ ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που σας άρεσε.

      Like

  2. Τινα
    July 21, 2015

    πρωτη φορα το εκανα και ηταν πολλη ωραιο. το σχεδιο πως το εκανες γιατι θελω να το κανω για τα γενεθλια του αντρα μου.

    Like

    • MariaMandourari
      July 22, 2015

      Τίνα μου, χαίρομαι που σου άρεσε. Τίποτα το ιδιαίτεροδεν είναι: 1)Παίρνεις μια σοκολάτα, 2). πιέζεις τη μια άκρη της στο κέικ, 3). στο κενό που μένει μεταξύ της άλλης άκρης που είναι στον αέρα και του κέικ βάζεις είτε μηδενική μερέντα ή λιωμένη μηδενική σοκολάτα ώστε να καλύψεις το κενό. Αν κάπου δυσκολευτείς στείλε μήνυμα και μόλις το δω θα σου απαντήσω. Χρόνια πολλά και να χαίρεσαι το σύζυγό σου!

      Like

  3. Καίτη
    July 22, 2015

    Μαράκι μου πολύ ωραία συνταγή.

    Like

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

July 2015
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρχεία

Blog Stats

  • 61,805 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: