Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Μηλοπιτάκια, σε δύο παραλλαγές, 1 ή 2 μονάδες (χωρίς μέλι ή με μέλι αντίστοιχα).

Semolina -3..

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, μια από τις πρώτες συνταγές μηλόπιτας, όπως την ξέρουμε σήμερα, βρίσκεται σε ένα βιβλίο μαγειρικής του 1390 π.Χ. γραμμένο από τους αρχιμάγειρες του βασιλιά Ριχάρδου του Β’. Σήμερα συναντάμε πολλές παραλλαγές της μηλόπιτας σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε ελαφριά και υγιεινά μηλοπιτάκια, εύκολα και οικονομικά…ανάλογα με το αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι (όπως στη μηλόπιτα της φωτογραφίας) ή όχι μπορούμε να κάνουμε γευστικότατα μηλοπιτάκια με 1 έως  2 μονάδες….

Υλικά:

Για τη ζύμη χωρίς μέλι:

2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό

1 κούπα χλιαρό νερό

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγιά

Λίγο αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού φρουκτόζη

Για τη ζύμη με μέλι:

2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό

1 κούπα χλιαρό νερό

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγιά

Λίγο αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

Για τη γέμιση χωρίς μέλι:

1 – 2 μήλα κομμένα σε κυβάκια

Λίγη κανέλλα

Λίγη φρουκτόζη

Για τη γέμιση με μέλι:

1 – 2 μήλα κομμένα σε κυβάκια

Λίγη κανέλλα

Λίγο μέλι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη φρουκτόζη (ή το μέλι). Σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό (Προσοχή! Χλιαρό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά) κι ανακατεύουμε μέχρι να κάνουμε μια ζύμη που να μην κολάει στο χέρι μας. Αν μας πέσει παραπάνω νερό προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι. Η ζύμη μας πρέπει να γίνει εύπλαστη, αλλά χωρίς να κολάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια κι αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη για μισή ώρα να ανέβει σε ένα μέρος χωρίς ρεύματα.

Semolina -10

Σε ένα άλλο μπωλ ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τα κυβάκια μήλου με λίγη κανέλλα και φρουκτόζη (ή μέλι). Μετά από μισή ώρα παίρνουμε τα σιμιγδαλένια μπαλάκια και τα πλάθουμε.

Semolina -2

Καλό είναι να πασπαλίσουμε με λίγο σιμιγδαλι τον πάγκο που θα δουλέψουμε τη ζύμη και να έχουμε δίπλα μας ένα ποτηράκι με νερό. Με ένα πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ώστε να δημιουργήσουμε ένα περίπου ορθογώνιο σχήμα. Προσοχή! Το φύλλο να μη γίνει πολύ λεπτό. Στο κέντρο του κάθε φύλλου βάζουμε ποσότητα γέμισης. Διπλώνουμε μετά τις δύο μεγάλες άκρες πάνω από τη γέμιση (για να γίνει καλύτερα η ένωση βουτάμε την άκρη του δαχτύλου μας στο ποτηράκι με το νερό, νοτίζουμε τη μια άκρη και ‘κολλάμε’ από πάνω την άλλη άκρη). Διπλώνουμε με τον ίδιο τρόπο από πάνω τις δύο μικρές άκρες.

Μπορούμε να ψήσουμε με δύο τρόπους:

Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Στο αντικολλητικό. Ζεσταίνουμε το αντικολλητικό σε μέτρια φωτιά και τοποθετούμε τα μηλοπιτακια με την ένωση προς τα κάτω. Αφού ψηθεί (περίπου 10-15 λεπτά) γυρνάμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε μέτρια φωτιά για άλλα 10-15 λεπτά. Αν κάνουμε τη συνταγή με μέλι, όπως στην κεντρική φωτογραφία, μπορούμε να κάνουμε το εξής. Παίρνουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού μέλι και τα διαλύουμε σε λίγο νερό. Στο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγη ποσότητα του αραιωμένου μελιού και ψήνουμε όπως παραπάνω. Το μέλι καραμελώνει ελαφρώς και ποτίζει τα μηλοπιτάκια μας. Κάθε φορά που το αραιωμένο μείγμα εξατμίζεται ανανεώνουμε, με λίγη κάθε φορά ποσότητα αρεωμένου μελιού.

Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Στο φούρνο σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, με την ένωση προς τα κάτω, στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος που έχουν τα μηλοπιτάκια.

Καλή επιτυχία!

Advertisements

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

July 2015
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρχεία

Blog Stats

  • 61,805 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: