Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Πε’ι’νιρλί, 1-3 μονάδες (vegetarian/νηστήσιμο, τυριού και special αντίστοιχα).

Semolina -9..

Το πε’ι’νιρλί είναι ένα φαγητό με καταγωγή από τον Πόντο, μια νόστιμη ανοιχτή πίτσα σε σχήμα βαρκούλας. Για το λόγο αυτό και στο εξωτερικό συχνά συναντάται με το όνομα Boat-shaped Greek Pizza. Το πε’ι’νιρλί πήρε το όνομά του από την τουρκική λέξη  peynirli που σημαίνει ‘με τυρί’.   Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα ελαφρύ, σπιτικό πεινιρλι εύκολα και οικονομικά…ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να κάνουμε γευστικότατα πε’ι’νιρλί από 1 έως  3 μονάδες….

Υλικά:

Για τη ζύμη:

2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό

1 κούπα χλιαρό νερό

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγιά

Λίγο αλάτι

Φρουκτόζη στη μύτη του γλυκού του κουταλιού

Για τη γέμιση vegetarian:

Μηδενική ketchup

Πιπεριά πράσινη και κόκκινη κομμένη σε κυβάκια

Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια

Μανιτάρια ψιλοκομμένα

Λίγο πιπέρι

Για τη γέμιση τυριού:

Μηδενική ketchup

Τυρί της αρεσκείας μας

Πιπεριά πράσινη και κόκκινη κομμένη σε κυβάκια

Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια

Μανιτάρια ψιλοκομμένα

Λίγο πιπέρι

Για τη γέμιση special:

Μηδενική ketchup

Τυρί της αρεσκείας μας

Πιπεριά πράσινη και κόκκινη κομμένη σε κυβάκια

Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια

Μανιτάρια ψιλοκομμένα

Αλλαντικό (ή λουκάνικο) 1 μονάδας

Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και μια πρέζα φρουκτόζης. Σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό (Προσοχή! Χλιαρό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά) κι ανακατεύουμε μέχρι να κάνουμε μια ζύμη που να μην κολάει στο χέρι μας. Αν μας πέσει παραπάνω νερό προσθέτουμε λίγο σιμιγδαλι. Η ζύμη μας πρέπει να γίνει εύπλαστη, αλλά χωρίς να κολάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια κι αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα ή ζελατίνη για μισή ώρα να ανέβει σε ένα μέρος χωρίς ρεύματα.

Semolina -10

Μετά από μισή ώρα παίρνουμε τα σιμιγδαλένια μπαλάκια και τα πλάθουμε.

Semolina -2

Καλό είναι να πασπαλίσουμε με λίγο σιμιγδάλι τον πάγκο που θα δουλέψουμε τη ζύμη. Πλάθουμε κάθε μπαλάκι σαν βαρκούλα, αφήνοντας άνοιγμα στη μέση για να βάλουμε τα υλικά της γέμισης. Ανάλογα με το μέγεθος της ‘βαρκούλας’ μπορούμε να κάνουμε μεγάλα ή μικρότερα πε’ι’νιρλι. Γεμίζουμε με τα υλικά της αρεσκείας μας. Ψήνουμε σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των πε’ι’νιρλί.

Καλή επιτυχία!

Advertisements

2 comments on “Πε’ι’νιρλί, 1-3 μονάδες (vegetarian/νηστήσιμο, τυριού και special αντίστοιχα).

  1. Katerina
    July 21, 2015

    Τα εκανα το σαβατοκυριακο μαζι με τα κρουασανακια σου και κανεις δε καταλαβε οτι ηταν απο τη διαιτα μας. μου ζηταγανε τη σινταγη

    Like

    • MariaMandourari
      July 22, 2015

      Κατερίνα μου, θα κάνουν όλοι διατροφή χωρίς να το γνωρίζουν. Η αλήθεια είναι πως η γεύση τους είναι ωραία. Με λίγα και απλά υλικά μπορούμε να έχουμε νόστιμα εδέσματα. Χαίρομαι που σας άρεσαν!

      Like

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

July 2015
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρχεία

Blog Stats

  • 60,622 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: