Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Μυζηθρόπιτες/Σφακιανόπιτες ή Φετόπιτες, 2 μονάδες.

Semolina -5....

Κλασσικό κρητικό έδεσμα σε δύο παραλλαγές για να μπορούμε να το απολαύσουμε με λίγες μονάδες. Φετόπιτα δεν ξέρω αν υπάρχει σαν όρος, αλλά κάθε φορά που ξεμένω από ξινομυζήθρα κάνω αυτή την παραλλαγή. Στη φωτογραφία είναι μια mini εκδοχή γιατί προσφέρθηκαν σε πάρτυ εδώ στην Αγγλία και προτιμούν το finger food. Στην κατ’ οίκον εκδοχή προτιμούμε κι εμείς το μεγάλο κλασσικό μέγεθος.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό

1 κούπα χλιαρό νερό

2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μαγιά

Λίγο αλάτι

λίγη φρουκτόζη στη μύτη από το κουταλάκι του γλυκού

Για τη γέμιση:

250-300 γρ. ξινομυζήθρα ή φέτα που την έχουμε λιώσει με το πιρούνι ώστε να μην έχει ‘γρομπαλάκια’

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη φρουκτόζη (ή το μέλι). Σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό (Προσοχή! Χλιαρό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά) κι ανακατεύουμε μέχρι να κάνουμε μια ζύμη που να μην κολάει στο χέρι μας, αλλά ελαφρώς στα ακροδάκτυλα. Προσοχή! Να μη γίνει πολύ σφιχτή. Αν μας πέσει παραπάνω νερό προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι. Η ζύμη μας πρέπει να γίνει εύπλαστη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια κι αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο με μεμβράνη κι από πάνω καθαρή πετσέτα για μισή ώρα, όχι σε ρεύματα.

Semolina -10

Μετά από μισή ώρα παίρνουμε τα σιμιγδαλένια μπαλάκια και τα πλάθουμε. Καλό είναι να πασπαλίσουμε με λίγο σιμιγδάλι τον πάγκο που θα δουλέψουμε τη ζύμη.

Semolina -2

Με ένα πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ώστε να δημιουργήσουμε ένα στρογγυλό περίπου σχήμα. Βάζουμε λίγη γέμιση και τραβάμε τη ζύμη για να κλείσει τη μυζήθρα/φέτα στο εσωτερικό της. Με τον πλάστη ανοίγουμε λίγο ακόμη τα πιτάκια σε στρογγυλό σχήμα προσεκτικά, για να μην ανοίξουν και βγει η μυζήθρα/φέτα απ’ έξω.

Ζεσταίνουμε το αντικολλητικό σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα μηζυθροπιτάκια/φετοπιτάκια.

Τρώγονται κατά προτίμηση ζεστά. Συνοδεύουμε με μέλι (1 επιπλέον μονάδα).

Και για όποιον θέλει να δοκιμάσει την παραδοσιακή συνταγή μπορεί να συμβουλευτεί τα Κρητικά Τραπεζώματα.

Καλή επιτυχία!

Advertisements

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

July 2015
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρχεία

Blog Stats

  • 60,622 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: