Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Χορτοπιτάκια σε δύο παραλλαγές, 1 μονάδα (μόνο χόρτα) και 2 μονάδες (χόρτα και φέτα).

Semolina -7..

Στην Ελλάδα παρόλο που παλαιότερα τα χόρτα θεωρούνταν μια τροφή υποδεέστερη, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση διατροφικών ζητημάτων που πολλές φορές απείλησαν τον ελληνικό πληθυσμό. Μετά λοιπόν από μια περίοδο υποτίμησης της διατροφικής αξίας τους, τα χόρτα έρχονται ξανά στο προσκήνιο μετά από έρευνες που επεσήμαναν ότι η καλή υγεία των κατοίκων της Μεσογείου οφείλονταν και στην κατανάλωση χόρτων. Εδώ μια εύκολη, υγιεινή και οικονομική συνταγή που μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε χόρτα έχουμε στη διάθεσή μας.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

4 1/2 κούπες σιμιγδαλι ψιλό

2 κούπες χλιαρό νερό

4 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μαγιά

Λίγο αλάτι

λίγη φρουκτόζη στη μύτη από το κουταλάκι του γλυκού

Για τη γέμιση για 1 μονάδα:

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο

250 γρ. σπανάκι και 250 γρ. στύφνο ή ό,τι άλλα χόρτα κατάλληλα για τσιγάρισμα έχουμε στη διάθεσή μας

1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο

Λίγο μάραθο

Λίγο άνηθο

Αλάτι

Πιπέρι

Για τη γέμιση για 2 μονάδες:

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο

1 πράσσο ψιλοκομμένο

250 γρ. σπανάκι και 250 γρ. στύφνο ή ό,τι άλλα χόρτα κατάλληλα για τσιγάρισμα έχουμε στη διάθεσή μας

150-200 γρ. φέτα

1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο

Λίγο μάραθο

Λίγο άνηθο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη φρουκτόζη (ή το μέλι). Σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό (Προσοχή! Χλιαρό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά) κι ανακατεύουμε μέχρι να κάνουμε μια ζύμη που να μην κολάει στο χέρι μας, αλλά ελαφρώς στα ακροδάκτυλα. Προσοχή! Να μη γίνει πολύ σφιχτή. Αν μας πέσει παραπάνω νερό προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι. Η ζύμη μας πρέπει να γίνει εύπλαστη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια κι αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο με μεμβράνη κι από πάνω καθαρή πετσέτα για μισή ώρα, όχι σε ρεύματα.

Semolina -10

Πλένουμε καλά, καθαρίζουμε τα χόρτα και τα λαχανικά μας και τα ψιλοκόβουμε. Σε μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε σε λίγο νερό τα κρεµµύδια, το πράσσο, τον άνηθο και το μάραθο, περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα χόρτα και το κολοκυθάκι κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου για 20 – 30 λεπτά (ανάλογα με το είδος των χόρτων, ελέγχουμε με το πηρούνι  πότε θα έχουν ψηθεί). Προσέχουμε το φαγητό να μη χάσει εντελώς τα υγρά του. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι (και τη φέτα, αν κάνουμε την παραλλαγή με τις 2 μονάδες), ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα να έχουμε παντού απ’ όλα τα υλικά κι αποσύρουμε από τη φωτιά.

Semolina -2

Μετά από μισή ώρα παίρνουμε τα σιμιγδαλένια μπαλάκια και τα πλάθουμε. Καλό είναι να πασπαλίσουμε με λίγο σιμιγδάλι τον πάγκο που θα δουλέψουμε τη ζύμη και να έχουμε δίπλα μας ένα ποτηράκι με νερό. Με ένα πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ώστε να δημιουργήσουμε ένα περίπου ορθογώνιο σχήμα. Προσοχή! Το φύλλο να μη γίνει πολύ λεπτό. Στο κέντρο του κάθε φύλλου βάζουμε ποσότητα γέμισης με τρυπητή κουτάλα (χωρίς τα υγρά των χόρτων). Διπλώνουμε μετά τις δύο μεγάλες άκρες πάνω από τη γέμιση (για να γίνει καλύτερα η ένωση βουτάμε την άκρη του δαχτύλου μας στο ποτηράκι με το νερό, νοτίζουμε τη μια άκρη και ‘κολλάμε’ από πάνω την άλλη άκρη). Διπλώνουμε με τον ίδιο τρόπο από πάνω τις δύο μικρές άκρες.

Μπορούμε να ψήσουμε με δύο τρόπους:

  • Στο αντικολλητικό. Ζεσταίνουμε το αντικολλητικό σε μέτρια φωτιά και τοποθετούμε τα χορτοπιτακια με την ένωση προς τα κάτω. Αφού ψηθεί (περίπου 10 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα χορτοπιτάκια) γυρνάμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά.
  • Στο φούρνο σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, με την ένωση προς τα κάτω, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος που έχουν τα χορτοπιτάκια.

Καλή επιτυχία!

Advertisements

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

July 2015
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρχεία

Blog Stats

  • 61,805 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: