Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Κρητικά ανεβατά κουλούρια ή αμερικάνικα/εβρα’ι’κά Βagels, 1 μονάδα (και παραλλαγή με σταφίδες, 2 μονάδες).

Bagels -1..

Για εμένα τα κουλούρια αυτά είναι άκρως συνδεδεμένα με την παιδική μου ηλικία˙ ήταν ένα συχνό έδεσμα στο πρω’ι’νό, το έβρισκα πάντα στην τσάντα μου σε σχολικές εκδρομές και πολλές φορές ήταν ένα γρήγορο κολατσιό στη θάλασσα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μου διακοπών. Και παρόλο που πίστευα πως μόνο στην Κρήτη κάνουν τέτοια πεντανόστιμα κουλούρια, τελικά ανακάλυψα στην πορεία της ζωής πως έχουν και αδελφάκια, πολύ διαδεδομένα στο εξωτερικό, τα Bagels. Ειδικά στη Νέα Υόρκη, τα bagels αποτελούν αγαπημένο πρω’ι΄νό και τρώγονται σκέτα ή με βούτυρο ή κομμένα στη μέση και γεμισμένα με τυρί Φιλαδέλφεια, αλλαντικά, σολομό κτλ. ή ακόμη και με σοκολάτα. Απλά ή γεμιστά, μπορούν να γίνουν μια χορταστική λύση για φαγητό στο γραφείο, μια επιλογή για πρω’ι’νό αλλά και υγιεινό κολατσιό για τα παιδιά.

Με δύο βασικά, οικονομικά κι απλά υλικά, το σιγδάλι και τη μαγιά, ελάτε να κάνουμε κουλούρια πεντανόστιμα, κουλούρια πολυεργαλείο…και μη σας τρομάζει η εκτέλεση…το σιμιγδάλι είναι πολύ πιο εύπλαστο υλικό από το αλεύρι και δεν είναι καθόλου κουραστικό. Ανάλογα με το μέγεθος θα βγουν γύρω στα 20-25 κουλούρια. Με 1-2 την κάθε φορά θα έχετε χορτάσει, επομένως καταλαβαίνετε πως είναι μια αρκετά οικονομική λύση, αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και το κόστος των υλικών, του σιμιγδαλιού και της μαγιάς.

Υλικά:

Για τη ζύμη (απλή, 1 μονάδα):

400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό & 2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι για τη μαγιά & λίγο για τον πάγκο και κατά τη διάρκεια που θα πλάθουμε τα κουλούρια μας

1,5 – 2  κούπες χλιαρό νερό

1-2 κοφτές κουταλιές της σούπας φρουκτόζη (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε) & λίγη φρουκτόζη στη μύτη του γλυκού του κουταλιού για τη μαγιά & ½  κοφτή κουταλιά της σούπας φρουκτόζη για το ζεμάτισμα

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Λίγη κανέλλα (προαιρετικά)

Για τη ζύμη (με σταφίδες, 2 μονάδες):

400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό & 2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι για τη μαγιά & λίγο για τον πάγκο και κατά τη διάρκεια που θα πλάθουμε τα κουλούρια μας

1,5 – 2  κούπες χλιαρό νερό

1-2 κοφτές κουταλιές της σούπας φρουκτόζη (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε) & λίγη φρουκτόζη στη μύτη του γλυκού του κουταλιού για τη μαγιά & ½  κοφτή κουταλιά της σούπας φρουκτόζη για το ζεμάτισμα

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Λίγη κανέλλα (προαιρετικά)

½ κούπα σταφίδες

Εκτέλεση:

Το πρώτο στάδιο μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.

1ος τρόπος: Σε ένα μπωλ διαλύουμε πολύ καλά τη μαγιά σε μισή κούπα χλιαρό νερό (Προσοχή! Χλιαρό – ούτε καυτό, ούτε κρύο – για να ενεργοποιηθεί η μαγιά), προσθέτουμε το αλάτι και 2 κουταλιές σιμιγδάλι. Με το χέρι μας διαλύουμε ό,τι χοντρά κομμάτια δημιουργηθούν, ‘γρομπαλάκια”, ώστε να δημιουργηθεί ένας λείος χυλός.

 

Bagels -1

Αφήνουμε το μείγμα σε σκεπασμένο μπωλ να φουσκώσει και να κάνει φουσκαλίτσες, περίπου 20 λεπτά (ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου). Όταν φουσκώσει κι έχει περίπου διπλασιαστεί ο όγκος του κάνοντας τις χαρακτηριστικές φουσκαλίτσες…δείτε εδώ

Bagels -2

…σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό, τη φρουκτόζη και την κανέλλα (προαιρετικά). Προσθέτουμε και το χυλό της μαγιάς. Ρίχνουμε και το σιμιγδάλι λίγο – λίγο και τις σταφίδες (προαιρετικά) και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη εύπλαστη, που δε θα κολάει στα χέρια, αλλά θα κολλάει ελάχιστα στην άκρη των δακτύλων.  Προσοχή! Να μη γίνει σκληρή η ζύμη γιατί δε θα πετύχουν τα κουλουρια μας. Αν είναι σφιχτή η ζύμη βάζουμε λίγο νερό ή αν είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι.

Bagels -3

 

2ος τρόπος: Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το αλάτι. Στη συνέχεια ανοίγουμε μια λακούβα και βάζουμε το χλιαρό νερό (Προσοχή! Χλιαρό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά), λίγη φρουκτόζη στη μύτη του γλυκού του κουταλιού και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη εύπλαστη, που δε θα κολάει στα χέρια, αλλά θα  κολλάει ελάχιστα στην άκρη των δακτύλων.  Προσοχή! Να μη γίνει σκληρή η ζύμη γιατί δε θα πετύχουν τα κουλούρια μας. Αν είναι σφιχτή η ζύμη βάζουμε λίγο νερό ή αν είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι.

Bagels -3

 

Στο εξής η διαδικασία είναι η ίδια. Σκεπάζουμε το μπωλ με τη ζύμη με μεμβράνη κι από πάνω με πετσέτα και τοποθετούμε σε ένα μέρος που να μην είναι κρύο για να ανέβει η ζύμη, να διπλασιάσει τον όγκο της. Σε μισή ώρα περίπου (ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου) η ζύμη μας είναι έτοιμη.

Bagels -4

Την πατάμε να ξεφουσκώσει και πλάθουμε κουλουρια στα σχήματα που μας αρέσουν. Είτε μπαστουνάκια που τα ενώνουμε για να γίνουν κουλούρια, είτε μπαλάκια χοντρά…

Bagels -5

 

που τα πατάμε με το χέρι να ανοίξουν λίγο…

Bagels -6

και στη συνέχεια τους ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο..

Bagels -7

Με τα δάχτυλά μας ανοίγουμε λίγο ακόμη την τρύπα στη μέση (να είναι μεγαλούτσικη) γιατί ανεβαίνουν και κλείνει η τρύπα.

Bagels -8

 

Bagels -9

 

Βάζουμε τα κουλούρια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν αρκετά, τα σκεπάζουμε με λίγο αντικολλητικό χαρτί κι από πάνω με καθαρές πετσέτες, που δε βγάζουν χνούδι, και τα αφήνουμε να ανεβούν πάλι σε ένα μέρος χωρίς κρύο, για περίπου 20 λεπτά (ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου).

Bagels -10

 

Στη συνέχεια μπορούμε να ψήσουμε με δύο τρόπους. Στα κρητικά κουλουράκια εφαρμόζονται και οι δύο τρόποι στα αμερικάνικα/εβρα’ι’κά ο δεύτερος.

1ος τρόπος: Προαιρετικά με τη χρήση ενός πινέλου τα περνάμε με νερό και τους ρίχνουμε σουσάμι (1 επιπλέον μονάδα). Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος των κουλουριών) μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.

2ος τρόπος: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει μαζί με 1 κουταλάκι αλάτι και ½ κοφτή κουταλιά φρουκτόζη. Όταν κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά από το 3 στο 2 ή από το 9 στο 7 (ανάλογα την κουζίνα) και ρίχνουμε με κουτάλα ένα – ένα κουλούρι και το βουτάμε στο νερό. Αυτό θα ανέβει στην επιφάνεια. Το αφήνουμε 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Προαιρετικά πριν το βάλουμε στο ταψί το ρίχνουμε σε πιατέλα με σουσάμι (1 επιπλέον μονάδα), παπαρουνόσπορο (1 επιπλέον μονάδα) ή χοντρό αλάτι. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος των κουλουριών) μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.

Για να διατηρηθούν πιο σωστά και να μη σκληρύνουν, αποθηκεύουμε σε κουτί μπισκότων ή άλλο αποθηκευτικό σκεύος που το καπάκι του κλείνει πολύ καλά.

Καλή επιτυχία!

15 comments on “Κρητικά ανεβατά κουλούρια ή αμερικάνικα/εβρα’ι’κά Βagels, 1 μονάδα (και παραλλαγή με σταφίδες, 2 μονάδες).

  1. Rebekah
    July 16, 2015

    I love your homemade bagels! They’re so delicious! Keep two or three or four (…) for me, please.

    Like

    • MariaMandourari
      July 17, 2015

      As many as you like Rebekah! I’ll bring them Monday morning! Special delivery!

      Like

  2. leonard108
    July 16, 2015

    Thank you once more for taking the time to translate this recipe for me… cool. I had no idea they had to be boiled first, then baked..found that unique..will try now.

    Like

    • MariaMandourari
      July 17, 2015

      No worries, Leonard. Yes, it seems odd, but this is the procedure. I hope you’ll like them.

      Like

  3. Φρατζεσκα
    July 16, 2015

    Μολις τα εκανα. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ. πολυ ωραια συνταγη για αλλη μια φορα

    Like

    • MariaMandourari
      July 17, 2015

      Φρατζέσκα μου, σ’ ευχαριστώ. Χαίρομαι που τα απόλαυσες!

      Like

  4. Lilia
    July 16, 2015

    Ekana ta koulouria sou kai mou eginan yperoxa! Maraki mou se parakolouthv apo ti diaita tvn monadvn kai mou aresoun poly oles i syntages sou giati einai oles petyxhmenes. Mporv na ta kanv xvris frouktozh gia na ta trvv opvs grafeis me tyri?

    Like

    • MariaMandourari
      July 16, 2015

      Λίλια μου, σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που τα ευχαριστήθηκες! Αν θες μπορείς να μειώσεις την ποσότητα της φρουκτόζης, ανάλογα με τα γούστα σου. Καλύτερα όμως να μην την αφαιρέσεις τελείως. Θέλει λίγο γλυκαντικό, γιατί αλλιώς δε θα είναι τόσο νόστιμα. Ακόμη και το ψωμί του φούρνου λίγη ζάχαρη την έχει…αλλά από την άλλη όλα είναι θέμα γούστου…

      Like

  5. Melina
    July 16, 2015

    Τελεια και χορταστικα και πολυ οικονομικα. Αυριο θα δωσω στον αντρα μου να παρει στο γραφειο.

    Like

    • MariaMandourari
      July 16, 2015

      Σ’ ευχαριστώ, Μελίνα μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν. Καλοφάγωτα.

      Like

  6. Vicki
    July 17, 2015

    thanks for the recipe. Not everyone lives in NYC – and for those of us who do not have a bagel shop within walking distance, we must make our own if we want to enjoy a decent bagel.

    Like

  7. Γωγώ
    July 17, 2015

    Εμενα μου συστησε το μπλογκ η ξαδέλφη μου που είναι φαν σου. οτι έχει φτιάξει με τις συνταγές σου και τις εχω δοκιμασει ειναι πεντανόστιμες. Αυτή και το σορμπε λεμόνι θα είναι οι πρωτες συνταγές που θα κανω. Το βραδυ θα ειναι ετοιμα και θα σου πω όταν δοκιμάσω.

    Like

  8. Γωγώ
    July 21, 2015

    Καθυστερησα να σου γράψω εντυπωσεις. Τριτη φορα θα τα κάνω αυριο και τα κουλουρια και το σορμπέ.Ξετρελλαθηκαν ολοι. Ειχε δίκαιο η ξαδερφη μου για το φοβερο μπλογκ που εχεις.

    Like

    • MariaMandourari
      July 22, 2015

      Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, Γωγώ μου! Χαίρομαι που απολαμβάνετε τις συνταγές!

      Like

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

July 2015
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρχεία

Blog Stats

  • 109,486 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →