Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Γλυκά κρουασανάκια, 1 μονάδα.

Croissants -4..

Μια ιδανική λύση για το γραφείο, την εκδρομή ή ακόμη και για πάρτυ ή κέρασμα. Τα κρουσσανάκια αυτά (λόγω σχήματος το όνομα), γίνονται τόσο γρήγορα και με βασικά υλικά, που μπορούν ακόμη και να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση σε περίπτωση που έχουμε καλεσμένους απροσδόκητα και θέλουμε να κεράσουμε κάτι νόστιμο και εμφανήσιμο. Αν τα συνδυάσουμε και με την αλμυρή εκδοχή τους (ΕΔΩ) καλύπτουμε γλυκιά και αλμυρή επιλογή, γρήγορα, απλά και οικονομικά. Ανάλογα με τη γέμιση που θα βάλουμε, είναι κατάλληλα και για vegetarian και για όσους νηστεύουν (ακόμη και το λάδι).

Υλικά:

Για τη ζύμη (1 μονάδα):

400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό & λίγο για τον πάγκο και κατά τη διάρκεια που θα πλάθουμε τα κουλούρια μας

1,5 – 2  κούπες χλιαρό νερό

1 – 2 κοφτές κουταλιές της σούπας φρουκτόζη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

Σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, μηδενική (0 μονάδες)

ή μηδενική μερέντα (0 μονάδες)

ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη από ένα μηδενικό φρούτο (0 μονάδες)

ή κομματάκια μήλου με κανέλλα (0 μονάδες)

ή άλλη γέμιση της επιλογής μας

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ διαλύουμε καλά τη μαγιά με μισή κούπα χλιαρό νερό (Προσοχή! Χλιαρό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά). Προσθέτουμε  το αλάτι, τη φρουκτόζη και σιγά-σιγά, το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη εύπλαστη, που δε θα κολάει στα χέρια, αλλά θα  κολλάει ελάχιστα στην άκρη των δακτύλων.  Προσοχή! Να μη γίνει σκληρή η ζύμη γιατί δε θα πετύχουν τα κρουασανάκια μας. Αν είναι σφιχτή η ζύμη βάζουμε λίγο νερό ή αν είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι.

Bagels -3

Στη συνέχεια, σκεπάζουμε το μπωλ με τη ζύμη με μεμβράνη κι από πάνω με πετσέτα που δε βγάζει χνούδι και τοποθετούμε σε ένα μέρος που να μην είναι κρύο για να ανέβει η ζύμη. Σε μισή ώρα περίπου (ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου) η ζύμη μας είναι έτοιμη.

Bagels -4

Αν είμαστε πιο εξοικιωμένοι, χωρίζουμε τη ζύμη σε 3-5 μέρη, και τα ανοίγουμε με τον πλάστη. Πασπαλίζουμε λίγο με σιμιγδάλι πάγκο και ζύμη για διευκόλυνση. Χρησιμοποιώντας το στόμιο ενός πιάτου κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που έχουμε ανοίξει σε μεγάλους κύκλους. Τον κάθε κύκλο τον χωρίζουμε σε 4 -8 ίσα μέρη, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα κρουασανάκια μας. Στο φαρδύ κομμάτι κάθε μέρους βάζουμε γέμιση της αρεσκείας μας και τυλίγουμε το κρουασανάκι μέχρι τη γωνία.

Αν δεν είμαστε πολύ εξοικιωμένοι, χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρότερα μπαλάκια, τα ανοίγουμε και κόβουμε με τον κόφτη της πίτσας ένα τρίγωνο. Στο φαρδύ κομμάτι κάθε μέρους βάζουμε γέμιση της αρεσκείας μας και τυλίγουμε το κρουασανάκι μέχρι τη γωνία.

Croissants -6

Τοποθετούμε τα κρουασσανάκια σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν, και τα περνάμε με ένα πινέλο με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.

Croissants -5..

Παραλλαγές:

Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Μπορούμε να τυλίξουμε τα κρουασανακια μας χωρίς γέμιση κι ο καθένας να τα γεμίσει αφού ψηθούν με γέμιση της αρεσκείας του.

Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Μπορούμε να κάνουμε μεγάλα κρουασάν όπως αυτό της κεντρικής φωτογραφίας.

Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Μπορούμε να κάνουμε τα κρουασσανακια μας σκέτα και να τα πασπαλίσουμε με μείγμα κανέλλας φρουκτόζης πριν τα βάλουμε για ψήσιμο.

Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Μπορούμε αφού ψηθούν και κρυώσουν να κάνουμε τα κρουασανάκια μας σιροπιαστά. Να τα βουτήξουμε σε σιρόπι (νερό, γλυκαντικό, λίγες σταγόνες λεμόνι και προαιρετικά λίγη κανέλλα).

Καλή επιτυχία!

Advertisements

3 comments on “Γλυκά κρουασανάκια, 1 μονάδα.

  1. Pingback: Αλμυρά κρουασσανάκια, 1 μονάδα. | Science, Gastronomy & Healthy Living

  2. Φανή
    July 21, 2015

    Τα έκανα μεγαλα κρουασαν και εγιναν ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ!!!!!

    Like

    • MariaMandourari
      July 22, 2015

      Κι εγώ, Φανή μου, μεγαλούτσικα τα κάνω! Σ’ ευχαριστώ!

      Like

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

July 2015
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρχεία

Blog Stats

  • 66,237 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: