Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Maria’s Gastronomy: The Science of Cooking: ΔΙΑΦΟΡΑ (ΕΚΜΕΚ, ΠΑΝΑΚΟΤΑ, ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ, ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ, ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ, ΓΛΥΚΑ ΨΥΓΕΙΟΥ, CHEESECAKE, BOUNTY κτλ.)

Εύκολα σοκολατάκια με 0 (απλή σοκολάτα) και 1 μονάδα (λευκή σοκολάτα), απλά ή γεμιστά. 

Σοκολατάκια

Υλικά:
100 γρ. σοκολάτα ζαχαροπλαστικής (κουβερτούρα) χωρίς ζάχαρη
100 γρ. λευκή σοκολάτα ζαχαροπλαστικής χωρίς ζάχαρη
Εναλλακτικά αντίστοιχη ποσότητα μηδενικής μερέντας

Εκτέλεση:
Λιώνουμε σε bain marie την κουβερτούρα και τοποθετούμε σε φορμάκια σιλικόνης του μεγέθους και σχεδίου της επιλογής μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν.

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2 Αν χρησιμοποιήσετε την εναλλακτική με τη μηδενική μερέντα προσοχή να μην είναι το μείγμα πολύ υδαρές.
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Τα σοκολατάκια με μηδενική μερέντα θέλουν περισσότερη ώρα στο ψυγείο και η υφή τους είναι mat. Χρησιμοποιώντας κουβερτούρα τα σοκολατάκια είναι γυαλιστερά στην όψη.

Παραλλαγές:
1). Μπορείτε να κάνετε γεμιστά σοκολατάκια με μηδενική μαρμελάδα, ή κομματάκια φρούτου π.χ. πορτοκάλι, ή με άλλη γέμιση της επιλογής σας. Στην περίπτωση αυτή τοποθετείτε ποσότητα της σοκολάτας μέχρι τη μέση της φόρμας, αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει, προσθέτετε τη γέμιση της επιλογής σας και συμπληρώνετε με σοκολάτα.
2). Μπορείτε να κάνετε δίχρωμα σοκολατάκια, μισά με μαύρη και μισά με λευκή σοκολάτα.

Καλή επιτυχία!

 

Βounty Pops & Bounty σοκολατάκια σε δύο παραλλαγές (λευκό ή σοκολατένιο εσωτερικό), 1 μονάδα.

Coconut pops -17...

Τα bounty pops και τα bounty σοκολατάκια μπορούν να καταναλωθούν ως  πρω’ι’νό ή ως snack μεταξύ των γευμάτων ή ακόμη να τα προσφέρουμε ως κέρασμα. Είναι κατάλληλα όχι μόνο για όσους κάνουν δίαιτα και υγιεινή διατροφή, αλλά και για όσους κάνουν vegan διατροφή, για όσους νηστεύουν ακόμη και για τους διαβητικούς (με προσθήκη γλυκαντικού που τους έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός τους). Τα οφέλη της καρύδας για την υγεία είναι πολλά. Οι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού μάλιστα θεωρούν πως η καρύδα είναι το φάρμακο για κάθε αρρώστια, γι’ αυτό και ονομάζουν το φοίνικα που παράγει καρύδες ‘Δέντρο της Ζωής”. Εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε με την καρύδα νόστιμα και υγιεινά snacks…Bounty από σπίτι…

 

Υλικά:

100 γρ. μηδενική σοκολάτα

150 – 200 γρ. τριμμένο ινδοκάρυδο

2 κοφτές κουταλιές της σούπας βούτυρο καρύδας

2 κουταλιές της σούπας μηδενική μερέντα (όχι πολύ αραιή) – προαιρετικά αν θέλουμε σοκολατένια γεύση

2 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη ή ζάχαρη καρύδας (αν δεν βάλουμε μηδενική μερέντα)

50 ml γάλα καρύδας (χωρίς ζάχαρη)

1 βανίλια

λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Λιώνουμε σε bain marie τη σοκολάτα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά στο πολυμίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν.

Coconut

Για τη συνταγή του βουτύρου καρύδας δες εδώ. Για τη συνταγή για γάλα καρύδας δες εδώ. Αν τα υγρά είναι πολλά (λόγω π.χ. πιο αραιής μηδενικής μερέντας) προσθέτουμε λίγη ακόμη τριμμένη καρύδα ώστε να δημιουργήσουμε ένα μείγμα που να ‘στέκεται’ στο κουτάλι,  μια κολλώδη ‘πάστα’ που μπορούμε να πλάσουμε.

Coconut -3

Σε θήκες σιλικόνης για cake pops βάζουμε το ομογενοποιημένο μείγμα και το πιέζουμε καλά με τα δάχτυλα για να μην έχει κενά.

Coconut pops -19

Τοποθετούμε στην κατάψυξη, σκεπάζοντας καλά τη θήκη, να ‘δέσει’ και να παγώσει το μείγμα. Αφού παγώσει το μείγμα, βγάζουμε τα μπαλάκια καρύδας από τη θήκη.

Για τα σοκολατάκια βουτάμε τα μπαλάκια καρύδας στη λιωμένη σοκολάτα (Προσοχή! Να μην είναι ζεστή η σοκολάτα, για να μη διαλυθούν τα μπαλάκια καρύδας) και τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Τοποθετούμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Coconut pops -1

Για τα bounty pops ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

1). Παίρνουμε ένα ειδικό καλαμάκι και βουτάμε τη μια άκρη του στη λιωμένη σοκολάτα.

2). Βάζουμε τη βουτηγμένη στη σοκολάτα άκρη μέσα στο μπαλάκι καρύδας.

Coconut pops -20

4).  Βουτάμε το μπαλάκι καρύδας στη λιωμένη σοκολάτα.

5). Τοποθετούμε τα bounty pops σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και στη συνέχεια στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Coconut pops -21

Καλή επιτυχία!

Cheesecake frozen yogurt με γεύση κακάο – σοκολάτα, 2 μονάδες.

Cheesecake chocolate -8..

Αν και διαδεδομένο επιδόρπιο, δεν είναι ευρέως πολύ γνωστό πως ιστορικά πατρίδα του cheesecake είναι η Αρχαία Ελλάδα. Οι ιστορικοί μάλιστα τοποθετούν την πρώτη καταγεγραμμένη επίσημη εμφάνιση αυτού του επιδορπίου το 776 π.Χ., όταν προσφέρθηκε στους αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αίγιμος μάλιστα, ένας από τους αρχαιότερους Έλληνες γιατρούς, περιέγραψε τον τρόπο παρασκευής του cheesecake στο βιβλίο του ‘Πλακουντοποιικόν Σύγγραμμα’.  Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές παραλλαγές cheesecake ανά τον κόσμο. Μια εκδοχή βασισμένη σε προ’ι’όντα τα οποία αφθονούν στον ελλαδικό χώρο, είναι λοιπόν όχι μόνο μια γευστική εναλλακτική πρόταση, αλλά και μια κατά κάποιο τρόπο επιστροφή στις ρίζες του επιδορπίου.

Υλικά:

Για τη βάση:

1 κούπα φυστίκι ανάλατο

3 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο (χωρίς έλαια, ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα)

Μισό κουταλάκι του γλυκού φρουκτόζη

Για την κρέμα:

500 γρ. γιαούρτι με πολλά λιπαρά (το Total είναι μια καλή επιλογή)

2 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο

3 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη

Για το topping:

100 γρ. μηδενική σοκολάτα

Εκτέλεση:

Για τη βάση:

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο πολυμίξερ ώστε να ομογενοποιηθούν και να κάνουμε ένα μείγμα ‘στεκάτο’ κι εύπλαστο. Στρώνουμε το μείγμα ως βάση σε ατομικά φορμάκια ή σε φόρμα της επιλογής μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο.

Cheesecake -1

Για την κρέμα:

Στο μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά της γέμισης στο δυνατό για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ‘αφρατέψει’ το μείγμα. Τοποθετούμε στα φορμάκια και βάζουμε στην κατάψυξη (σκεπασμένα πολύ καλά με μεμβράνη για να μην δημιουργηθούν κρύσταλοι στην κρέμα) να παγώσει το μείγμα.

Cheesecake -2

Για το topping:

Λιώνουμε σε bain-marie τη σοκολάτα. Μόλις κρυώσει η σοκολάτα επικαλύπτουμε και ξανατοποθετούμε στην κατάψυξη έχοντας καλύψει πολύ καλά τα φορμάκια με μεμβράνη. Μόλις παγώσει, σερβίρουμε.

Παραλλαγές:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μηδενική μερέντα τόσο στην κρέμα όσο και για επικάλυψη…

Καλή επιτυχία!

Cheesecake με γεύση κακάο – σοκολάτα, 2 μονάδες.

Cheesecake chocolate -3....

Αν και διαδεδομένο επιδόρπιο, δεν είναι ευρέως πολύ γνωστό πως ιστορικά πατρίδα του cheesecake είναι η Αρχαία Ελλάδα. Οι ιστορικοί μάλιστα τοποθετούν την πρώτη καταγεγραμμένη επίσημη εμφάνιση αυτού του επιδορπίου το 776 π.Χ., όταν προσφέρθηκε στους αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αίγιμος μάλιστα, ένας από τους αρχαιότερους Έλληνες γιατρούς, περιέγραψε τον τρόπο παρασκευής του cheesecake στο βιβλίο του ‘Πλακουντοποιικόν Σύγγραμμα’.  Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές παραλλαγές cheesecake ανά τον κόσμο. Μια εκδοχή βασισμένη σε προ’ι’όντα τα οποία αφθονούν στον ελλαδικό χώρο, είναι λοιπόν όχι μόνο μια γευστική εναλλακτική πρόταση, αλλά και μια κατά κάποιο τρόπο επιστροφή στις ρίζες του επιδορπίου.

Υλικά:

Για τη βάση:

1 κούπα φυστίκι ανάλατο

3 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο (χωρίς έλαια, ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα)

Μισό κουταλάκι του γλυκού φρουκτόζη

Για την κρέμα:

500 γρ. γιαούρτι με πολλά λιπαρά (το Total είναι μια καλή επιλογή)

2 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο

3 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη

Για το topping:

100 γρ. μηδενική σοκολάτα

Εκτέλεση:

Για τη βάση:

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο πολυμίξερ ώστε να ομογενοποιηθούν και να κάνουμε ένα μείγμα ‘στεκάτο’ κι εύπλαστο. Στρώνουμε το μείγμα ως βάση σε ατομικά φορμάκια ή σε μεγάλη φόρμα της επιλογής μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο.

Cheesecake -1

Για την κρέμα:

Στο μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά της γέμισης στο δυνατό για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ‘αφρατέψει’ το μείγμα. Τοποθετούμε στα φορμάκια και βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί το μείγμα.

Cheesecake -2

Για το topping:

Λιώνουμε σε bain-marie τη σοκολάτα. Μόλις κρυώσει η σοκολάτα επικαλύπτουμε και ξανατοποθετούμε στο ψυγείο. Μόλις ‘δέσουν’ τα υλικά σερβίρουμε.

Παραλλαγές:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μηδενική μερέντα τόσο στην κρέμα όσο και για επικάλυψη…

Καλή επιτυχία!

Cheesecake frozen yogurt με γεύση κεράσι, 2 μονάδες.

Cheesecake Ice cream -3..

Αν και διαδεδομένο επιδόρπιο, δεν είναι ευρέως πολύ γνωστό πως ιστορικά πατρίδα του cheesecake είναι η Αρχαία Ελλάδα. Οι ιστορικοί μάλιστα τοποθετούν την πρώτη καταγεγραμμένη επίσημη εμφάνιση αυτού του επιδορπίου το 776 π.Χ., όταν προσφέρθηκε στους αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αίγιμος μάλιστα, ένας από τους αρχαιότερους Έλληνες γιατρούς, περιέγραψε τον τρόπο παρασκευής του cheesecake στο βιβλίο του ‘Πλακουντοποιικόν Σύγγραμμα’.  Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές παραλλαγές cheesecake ανά τον κόσμο. Μια εκδοχή βασισμένη σε προ’ι’όντα τα οποία αφθονούν στον ελλαδικό χώρο, είναι λοιπόν όχι μόνο μια γευστική εναλλακτική πρόταση, αλλά και μια κατά κάποιο τρόπο επιστροφή στις ρίζες του επιδορπίου.

Υλικά:

Για τη βάση:

1 κούπα φυστίκι ανάλατο

3 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο (χωρίς έλαια, ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα)

Μισό κουταλάκι του γλυκού φρουκτόζη

Για την κρέμα:

500 γρ. γιαούρτι με πολλά λιπαρά (το Total είναι μια καλή επιλογή)

3-4 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα κεράσι (χωρίς ζάχαρη)

Για το topping:

Μαρμελάδα κεράσι (χωρίς ζάχαρη)

Εκτέλεση:

Για τη βάση:

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο πολυμίξερ ώστε να ομογενοποιηθούν και να κάνουμε ένα μείγμα ‘στεκάτο’ κι εύπλαστο. Στρώνουμε το μείγμα ως βάση σε ατομικά φορμάκια ή σε φόρμα της επιλογής μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο.

Cheesecake -1

Για την κρέμα:

Στο μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά της γέμισης στο δυνατό για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ‘αφρατέψει’ το μείγμα. Τοποθετούμε στα φορμάκια και βάζουμε στην κατάψυξη (σκεπασμένα πολύ καλά με μεμβράνη για να μην δημιουργηθούν κρύσταλοι στην κρέμα) να παγώσει το μείγμα.

Cheesecake -3

Για το topping:

Μόλις παγώσει το μείγμα, βάζουμε μηδενική μαρμελάδα κεράσι και ξανατοποθετούμε στην κατάψυξη έχοντας καλύψει πολύ καλά τα φορμάκια με μεμβράνη. Μόλις παγώσει, σερβίρουμε.

Παραλλαγές:

Μπορείτε να κάνετε παραλλαγές με οποιοδήποτε φρούτο ή ξηρούς καρπούς…

Καλή επιτυχία!

Cheesecake με γιαούρτι, 2 μονάδες.

Cheesecake -17..

Αν και διαδεδομένο ως επιδόρπιο, δεν είναι ευρέως πολύ γνωστό πως ιστορικά πατρίδα του cheesecake είναι η Αρχαία Ελλάδα. Οι ιστορικοί μάλιστα τοποθετούν την πρώτη καταγεγραμμένη επίσημη εμφάνιση αυτού του επιδορπίου το 776 π.Χ., όταν προσφέρθηκε στους αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αίγιμος, ένας από τους αρχαιότερους Έλληνες γιατρούς, περιέγραψε τον τρόπο παρασκευής του cheesecake στο βιβλίο του ‘Πλακουντοποιικόν Σύγγραμμα’.  Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές παραλλαγές cheesecake ανά τον κόσμο. Μια εκδοχή βασισμένη σε προ’ι’όντα τα οποία αφθονούν στον ελλαδικό χώρο, είναι λοιπόν όχι μόνο μια γευστική εναλλακτική πρόταση, αλλά και μια κατά κάποιο τρόπο επιστροφή στις ρίζες του επιδορπίου.

Υλικά:

Για τη βάση:

1 κούπα φυστίκι ανάλατο

3 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο (χωρίς έλαια, ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα)

Μισό κουταλάκι του γλυκού φρουκτόζη

Για την κρέμα:

500 γρ. γιαούρτι με πολλά λιπαρά (το Total είναι μια καλή επιλογή)

3-4 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα κεράσι (χωρίς ζάχαρη)

Για το topping:

Μαρμελάδα κεράσι (χωρίς ζάχαρη)

Εκτέλεση:

Για τη βάση:

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο πολυμίξερ ώστε να ομογενοποιηθούν και να κάνουμε ένα μείγμα ‘στεκάτο’ κι εύπλαστο. Στρώνουμε το μείγμα ως βάση σε ατομικά φορμάκια ή σε φόρμα της επιλογής μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο.

Cheesecake -1

Για την κρέμα:

Στο μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά της γέμισης στο δυνατό για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ‘αφρατέψει’ το μείγμα. Τοποθετούμε στα φορμάκια και βάζουμε για λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί το μείγμα.

Cheesecake -3

Για το topping:

Βάζουμε μηδενική μαρμελάδα κεράσι και ξανατοποθετούμε στο ψυγείο. Μόλις ‘δέσουν’ τα υλικά, σερβίρουμε.

Cheesecake -6..

Παραλλαγές:

Μπορείτε να κάνετε παραλλαγές με οποιοδήποτε φρούτο ή ξηρούς καρπούς…

Cheesecake -7..

Καλή επιτυχία!

Γλυκό ψυγείου σε τρεις παραλλαγές, 2 μονάδες.

Γλυκό ψυγείου σε τρεις παραλλαγές -10 -

Το γλυκό αυτό με τις πολλές παραλλαγές είναι ιδανικό σε περιπτώσεις που θέλουμε κάτι γρήγορο, ελαφρύ και οικονομικό αλλά ταυτόχρονα κι εμφανίσιμο. Μπορεί να σερβιριστεί σε ατομικές μερίδες (όπως στη κεντρική φωτογραφία) ή σε μεγαλύτερο σκεύος, σε οικογενειακό μέγεθος. Όπως προτείνεται και στις παραλλαγές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ξηρό καρπό, φρούτο, μαλακό τυρί ή ακόμη και γιαούρτι, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά που έχετε στο σπίτι…

Υλικά:

Mε γεύση βανίλια:

Για τη βάση:

½  φλυτζάνι του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi

Λίγη μαρμελάδα φράουλα (χωρίς ζάχαρη)

λίγο κακάο (προαιρετικά)

Για την κρέμα:

½ κούπα τυρί mascarpone

2 κουταλάκια φρουκτόζη

1 βανίλια

Για το topping:

Λίγη μηδενική μαρμελάδα φράουλα

Μια φράουλα

Mε γεύση μόκα:

Για τη βάση:

½  φλυτζάνι του τσαγιού ανάλατα φυστίκια αλεσμένα στο multi

Ένα κουταλάκι φυστικοβούτυρο

Για την κρέμα:

½ κούπα τυρί mascarpone

2 κουταλάκια φρουκτόζη

Λίγο νες καφέ διαλυμένο σε νερό

Για το topping:

Λίγη μηδενική μαρμελάδα φράουλα

Μια φράουλα

 

Mε γεύση σοκολάτα:

Για τη βάση:

½  φλυτζάνι του τσαγιού ανάλατα αμύγδαλα αλεσμένα στο multi

1 κουταλάκι αμυγδαλοβούτυρο

Για την κρέμα:

½ κούπα κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά

Λίγη μηδενική μερέντα

Για το topping:

Λίγη μηδενική μαρμελάδα φράουλα

Μια φράουλα

Εκτέλεση:

Για τις βάσεις:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν και να κάνουμε ένα μείγμα ‘στεκάτο’ κι εύπλαστο. Στρώνουμε το μείγμα ως βάση σε ατομικά φορμάκια ή αν κάνουμε μεγαλύτερη δόση σε φόρμα/σκεύος της επιλογής μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο.

Γλυκό ψυγείου σε τρεις παραλλαγές -2

Για τις κρέμες:

Στο μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά της γέμισης στο δυνατό για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ‘αφρατέψει’ το μείγμα. Τοποθετούμε στα φορμάκια και βάζουμε για λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί το μείγμα.

Γλυκό ψυγείου σε τρεις παραλλαγές -3

Για τα toppings:

Βάζουμε μηδενική μαρμελάδα φράουλα και ξανατοποθετούμε στο ψυγείο.

Γλυκό ψυγείου σε τρεις παραλλαγές -4

Παραλλαγές:

Μπορείτε να κάνετε παραλλαγές με οποιοδήποτε φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο ή ξηρούς καρπούς…Επίσης, με οποιοδήποτε μαλακό τυρί τύπου mascarpone ή Philadelphia ή ακόμη και με γιαούρτι…

Καλή επιτυχία!

Τρουφάκια σοκολάτας σε διάφορες γεύσεις κι επικαλύψεις, 1 μονάδα.

Τρουφάκια..

Υλικά:
1 κούπα κακάο
½ κούπα φρουκτόζη
1 κούπα ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ή φυστίκια ή φουντούκια κτλ.) ή τριμμένη ινδική καρύδα
Λίγο χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 βανίλια (ή σταγόνες βανίλιας)

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο multi τους ανάλατους ξηρούς καρπούς σε χοντροκομμένα κομμάτια. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε το κακάο, τη φρουκτόζη, τη βανίλια, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά περίπου τη μισή ποσότητα ξηρών καρπών (ή της καρύδας) μέχρι να γίνει ένα σχετικά ‘στεκάτο’ μείγμα που να μπορεί να πλάθεται. Τοποθετούμε το μείγμα για 20-30 λεπτά στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά.

Πλάθουμε σε μπαλάκια κι επικαλύπτουμε με την υπόλοιπη ποσότητα ξηρών καρπών ή καρύδας. Τοποθετούμε στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά και σερβίρουμε.

Τρουφάκια -3

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Όταν πλάθετε τα τρουφάκια, το μείγμα κολλάει στα χέρια λίγο περισσότερο από το κλασικό μείγμα για τρουφάκια. Μη σας προβληματίσει, αρκεί να έχετε δημιουργήσει ένα μείγμα που να μπορεί να πλάθεται. Αφού επικαλύψετε κι αφήσετε στο ψυγείο, δένουν τα υλικά και τα τρουφάκια μας είναι έτοιμα για κατανάλωση!

Παραλλαγές:
Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο ή ξηρούς καρπούς…

Καλή επιτυχία!

Τρουφάκια βρώμης σοκολάτας με γεύση μήλο & κανέλλα κι επικάλυψη κακάο, 1 μονάδα.

Τρουφάκια Βρώμης

Υλικά:
1 κούπα βρώμη αλεσμένη στο multi
3-4 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη
Κακάο ή μηδενική μερέντα
½ μικρό μήλο
λίγη κανέλλα

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το μήλο, το κόβουμε φέτες και το βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό (ίσα-ίσα να καλύπτει το μήλο), ένα κουταλάκι φρουκτόζη και λίγη κανέλλα.

Bars -1

Μόλις μαλακώσουν τα μήλα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα πολτοποιούμε στο multi.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη βρώμη, την υπόλοιπη φρουκτόζη και το κακάο.

Bars -2

Στη συνέχεια προσθέτουμε το πολτοποιημένο μήλο κι όσο πάρει από το νερό με κανέλλα που βράσαμε τα μήλα.

Bars -3

Ανακατεύουμε στο ζεστό μάτι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα.

Bars -4

Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, απλώνουμε το μείγμα σε λαδόκολλα.

Bars -5

Bars -6

Bars -8

Πλάθουμε σε μπαλάκια κι επικαλύπτουμε με κακάο ή μηδενική μερέντα ή μηδενική σοκολάτα. Τοποθετούμε στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά.

Tips:
 Το κομποστοποιημένο μήλο σε συνδυασμό με την κανέλλα δίνει ωραία ζουμερή γεύση και πιο έντονο άρωμα (και δε μου μύρισε καθόλου η βρώμη, που έχω κι ένα θέμα).
 Αν θέλουμε φροντίζουμε να αφήσουμε και κάποια πιο χοντροκομμένα κομμάτια μήλου για όσους προτιμούν πιο έντονη τη γεύση του μήλου.
 Παρόλο που υπάρχει η εναλλακτική και η ευκολία της μαρμελάδας μήλου, το αποτέλεσμα με το ελαφρώς κομποστοποιημένο μήλο προσθέτει τόσο σε γεύση όσο και σε άρωμα. Και είναι και γρήγορο στην εκτέλεση το κομποστοποιημένο μήλο (περίπου 5 λεπτά).
 Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.

Παραλλαγές:
Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο (π.χ. χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα πορτοκαλιού, φράουλες κτλ.), ή σταφίδες ή ξηρούς καρπούς ή απλά άρωμα βανίλιας….

Καλή επιτυχία!

Εκμέκ, 3 μονάδες.

ΕΚΜΕΚ

Το Εκμέκ είναι ένα παραδοσιακό τούρκικο γλυκό το οποίο οι Έλληνες το πήγαν στο επόμενο γευστικό επίπεδο συνδυάζοντάς το με το καταίφι…εδώ μια πιο ελαφριά κι υγιεινή εναλλακτική, με λίγα υλικά αλλά με πολύ γεύση…

Υλικά:

Για το παντεσπάνι
250γρ. σιμιγδάλι
2/3 – 3/4 του φλυτζανιού χλιαρό γάλα
1 φακελλάκι ξηρή μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλάτι
120 γρ. φρουκτόζη
1 βανίλια
λίγη μαστίχα

Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια φρουκτόζη
1 ξύλο κανέλλας
1 φλούδα από λεμόνι
λίγες σταγόνες λεμόνι

Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
½ κούπα φρουκτόζη
7 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
1 βανίλια

Για τη σαντιγύ
1 κρέμα γάλακτος (όχι light)
½ φλυτζάνι του τσαγιού φρουκτόζη
1 βανίλια

Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι
Χτυπάμε τη μαστίχα στο γουδί με λίγη φρουκτόζη. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη διαλυμένη μαγιά, τη φρουκτόζη, τη βανίλια και την κοπανισμένη μαστίχα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ώστε το μείγμα μας να γίνει ένας χυλός. Βάζουμε το μείγμα σε ταψί ή σε φόρμα τάρτας, το αφήνουμε λίγο (20-30 λεπτά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.

Για το σιρόπι
Αφού έχει ψηθεί και κρυώσει το παντεσπάνι, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη φρουκτόζη, την κανέλλα και το λεμόνι και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμο σιροπιάζουμε το παντεσπάνι.

Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, προσθέτουμε τη φρουκτόζη, τη βανίλια και το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη συνεχώς μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε την κρέμα στο σιροπιασμένο παντεσπάνι και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Για τη σαντιγύ
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη φρουκτόζη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει και να γίνει στεκάτη. Στρώνουμε τη σαντιγύ κι αν θέλουμε προαιρετικά περιχύνουμε με λίγη μηδενική μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας.

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Προσοχή! Όταν σιροπιάζουμε δεν πρέπει να είναι και το παντεσπάνι και το σιρόπι ζεστά ή κρύα, αλλά εναλλάξ, δηλαδή ή το παντεσπάνι κρύο και το σιρόπι ζεστό ή το αντίστροφο.

Καλή επιτυχία!

 

Πανακότα με γεύση φράουλας και με επίστρωση μηδενικής σοκολάτας, 1 μονάδα.

9

Υλικά:
1 φακελάκι ζελέ φράουλα χωρίς ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
2 κουταλάκια άγλυκο κακάο
2 κουταλάκια φρουκτόζη
1 βανίλια

Εκτέλεση:
Διαλύουμε σε ένα μπωλ το ζελέ με ένα ποτήρι ζεστό νερό κι ένα ποτήρι κρύο γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το ζελέ. Μοιράζουμε σε φορμάκια και τα τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσουν.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το κακάο, τη φρουκτόζη και τη βανίλια και προσθέτουμε νερό ώστε να δημιουργήσουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα, όχι πολύ παχύρευστο, σαν ρευστή σοκολάτα. Όταν έχει σταθεροποιηθεί το ζελέ ρίχνουμε από πάνω τη σοκολάτα κι αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Αν θέλουμε γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή για σοκολατένια τρουφάκια βρώμης με γεύση φράουλα (1 μονάδα). Η συνταγή βγάζει περίπου 25 μέτρια τρουφάκια.

8

Υλικά:
½ φλυτζάνι του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi
1 φλυτζάνι του τσαγιού μηδενική μερέντα
2-3 φράουλες
2 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη
1 σταγόνα λεμόνι

Εκτέλεση:
Πολτοποιούμε στο multi 2 φράουλες και τις βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με ελάχιστο νερό και τη φρουκτόζη για 4-5 λεπτά. Πολτοποιούμε με ένα πιρουνάκι 1 φράουλα, τη ρίχνουμε στο κατσαρολάκι, προσθέτουμε και μια σταγόνα λεμόνι και βράζουμε για άλλα περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να κάνει 2-3 κόμπους το ζουμί. Έτσι κάνουμε μια γρήγορη μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μηδενική μερέντα, τη μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας και σιγά-σιγά τη βρώμη (όσο πάρει). Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα. Πλάθουμε τα τρουφάκια και επικαλύπτουμε με υλικό της αρεσκείας μας, π.χ. κακάο (0 μον.).

Tips:
 Αν θέλετε στη μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας βάζετε λιγότερο γλυκαντικό (ίσα-ίσα για να βοηθήσει τη μαρμελάδα να ‘δέσει’), ανάλογα πόσο γλυκό θέλετε το τελικό αποτέλεσμα.
 Προσθέτοντας την λιωμένη με το πιρουνάκι φράουλα έχετε μερικά πιο χοντρά κομμάτια φράουλας που δίνουν μια ωραία ζουμερή γεύση και πιο έντονο άρωμα (και δε μου μύρισε καθόλου η βρώμη, που έχω κι ένα θέμα).
 Αποφύγετε την εναλλακτική της μηδενικής σοκολάτας ή της σοκολάτας με μια μονάδα. Υπάρχει λόγος ύπαρξης της κουβερτούρας/σοκολάτας ζαχαροπλαστικής. Είναι η μόνη κατάλληλη για να έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
 Παρόλο που υπάρχει η εναλλακτική και η ευκολία της μαρμελάδας φράουλας, το αποτέλεσμα με τη μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας προσθέτει τόσο σε γεύση όσο και σε άρωμα. Και είναι και γρήγορη στην εκτέλεση η μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας (περίπου 10 λεπτά).
 Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή για σοκολατένια τρουφάκια βρώμης με γεύση φράουλα (2 μονάδες). Η συνταγή βγάζει περίπου 15 μέτρια τρουφάκια.

8

Υλικά:
¼ με ½ φλυτζάνι του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi
125 γραμμάρια (3 ορθογώνια κομμάτια των 25 γρ.) κουβερτούρα
2-3 φράουλες
2 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη

Εκτέλεση:
Πολτοποιούμε στο multi 2 φράουλες και τις βράζουμε, μαζί με τη φρουκτόζη, σε ένα κατσαρολάκι με ελάχιστο νερό για 4-5 λεπτά. Πολτοποιούμε με ένα πιρουνάκι 1 φράουλα, τη ρίχνουμε στο κατσαρολάκι, προσθέτουμε και μια σταγόνα λεμόνι και βράζουμε για άλλα περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να κάνει 2-3 κόμπους το ζουμί. Έτσι κάνουμε μια γρήγορη μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας.
Σε bain marie λιώνουμε την κουβερτούρα, ρίχνουμε τη μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας και σιγά-σιγά τη βρώμη (όσο πάρει). Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα. Πλάθουμε τα τρουφάκια και επικαλύπτουμε με υλικό της αρεσκείας μας, π.χ. κακάο (0 μον.).

Tips:
 Αν θέλετε στη μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας βάζετε λιγότερο γλυκαντικό (απλά για να βοηθήσει τη μαρμελάδα να ‘δέσει’), ανάλογα πόσο γλυκό θέλετε το τελικό αποτέλεσμα.
 Προσθέτοντας την λιωμένη με το πιρουνάκι φράουλα έχετε μερικά πιο χοντρά κομμάτια φράουλας που δίνουν μια ωραία ζουμερή γεύση και πιο έντονο άρωμα (και δε μου μύρισε καθόλου η βρώμη, που έχω κι ένα θέμα).
 Αποφύγετε την εναλλακτική της μηδενικής σοκολάτας ή της σοκολάτας με μια μονάδα. Υπάρχει λόγος ύπαρξης της κουβερτούρας/σοκολάτας ζαχαροπλαστικής. Είναι η μόνη κατάλληλη για να έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
 Παρόλο που υπάρχει η εναλλακτική και η ευκολία της μαρμελάδας φράουλας, το αποτέλεσμα με τη μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας προσθέτει τόσο σε γεύση όσο και σε άρωμα. Και είναι και γρήγορη στην εκτέλεση η μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας (περίπου 10 λεπτά).
 Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή για σοκολατένια τρουφάκια βρώμης με γεύση μήλο & κανέλλα (2 μονάδες). Η συνταγή βγάζει περίπου 15 μέτρια τρουφάκια.

3

Υλικά:
¼ με ½ φλυτζάνι του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi
125 γραμμάρια (3 ορθογώνια κομμάτια των 25 γρ.) κουβερτούρα
1 μικρό μήλο ή ½ ολόκληρο
λίγη κανέλλα

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το μήλο, το κόβουμε φέτες και το βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό (ίσα-ίσα να καλύπτει το μήλο) και λίγη κανέλλα. Μόλις μαλακώσουν τα μήλα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα πολτοποιούμε στο multi.
Σε bain marie λιώνουμε την κουβερτούρα, ρίχνουμε το πολτοποιημένο μήλο και σιγά-σιγά τη βρώμη (όσο πάρει). Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό με κανέλλα που βράσαμε τα μήλα ή βρώμη. Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα. Πλάθουμε τα τρουφάκια και επικαλύπτουμε με υλικό της αρεσκείας μας, π.χ. κακάο (0 μον.).

Tips:
 Το μήλο το έκανα όπως συνήθως κάνω την κομπόστα, χωρίς όμως να βάλω ζάχαρη ή μέλι ή κάποιο άλλο γλυκαντικό, γιατί το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά γλυκό.
 Αν θέλετε μπορείτε να προσθέτετε κάποιο γλυκαντικό όταν βράζει το μήλο, ανάλογα τα γούστα κι αν θέλετε τα τρουφάκια ακόμη πιο γλυκά. Το κομποστοποιημένο μήλο σε συνδυασμό με την κανέλλα δίνει ωραία ζουμερή γεύση και πιο έντονο άρωμα (και δε μου μύρισε καθόλου η βρώμη, που έχω κι ένα θέμα).
 Αν θέλουμε φροντίζουμε να αφήσουμε και κάποια πιο χοντροκομμένα κομμάτια μήλου για όσους προτιμούν πιο έντονη τη γεύση του μήλου.
 Αποφύγετε την εναλλακτική της μηδενικής σοκολάτας ή της σοκολάτας με μια μονάδα. Υπάρχει λόγος ύπαρξης της κουβερτούρας/σοκολάτας ζαχαροπλαστικής. Είναι η μόνη κατάλληλη για να έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
 Παρόλο που υπάρχει η εναλλακτική και η ευκολία της μαρμελάδας μήλου, το αποτέλεσμα με το ελαφρώς κομποστοποιημένο μήλο προσθέτει τόσο σε γεύση όσο και σε άρωμα. Και είναι και γρήγορο στην εκτέλεση το κομποστοποιημένο μήλο (περίπου 7-10 λεπτά).
 Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή για σοκολατένια τρουφάκια βρώμης με γεύση μήλο & κανέλλα (1 μονάδα). Η συνταγή βγάζει περίπου 25 μέτρια τρουφάκια.

8

Υλικά:
½ φλυτζάνι του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi
1 φλυτζάνι του τσαγιού μηδενική μερέντα
1 μικρό μήλο ή ½ ολόκληρο
λίγη κανέλλα

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το μήλο, το κόβουμε φέτες και το βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό (ίσα-ίσα να καλύπτει το μήλο) και λίγη κανέλλα. Μόλις μαλακώσουν τα μήλα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα πολτοποιούμε στο multi.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μηδενική μερέντα, το πολτοποιημένο μήλο, λίγο από το νερό με κανέλλα που βράσαμε τα μήλα και σιγά-σιγά τη βρώμη (όσο πάρει). Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό με κανέλλα που βράσαμε τα μήλα ή βρώμη. Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα. Πλάθουμε τα τρουφάκια και επικαλύπτουμε με υλικό της αρεσκείας μας, π.χ. κακάο (0 μον.).

Tips:
 Το μήλο το έκανα όπως συνήθως κάνω την κομπόστα, χωρίς όμως να βάλω ζάχαρη ή μέλι ή κάποιο άλλο γλυκαντικό, γιατί το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά γλυκό.
 Αν θέλετε μπορείτε να προσθέτετε κάποιο γλυκαντικό όταν βράζει το μήλο, ανάλογα τα γούστα κι αν θέλετε τα τρουφάκια ακόμη πιο γλυκά. Το κομποστοποιημένο μήλο σε συνδυασμό με την κανέλλα δίνει ωραία ζουμερή γεύση και πιο έντονο άρωμα (και δε μου μύρισε καθόλου η βρώμη, που έχω κι ένα θέμα).
 Αν θέλουμε φροντίζουμε να αφήσουμε και κάποια πιο χοντροκομμένα κομμάτια μήλου για όσους προτιμούν πιο έντονη τη γεύση του μήλου.
 Αποφύγετε την εναλλακτική της μηδενικής σοκολάτας ή της σοκολάτας με μια μονάδα. Υπάρχει λόγος ύπαρξης της κουβερτούρας/σοκολάτας ζαχαροπλαστικής. Είναι η μόνη κατάλληλη για να έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
 Παρόλο που υπάρχει η εναλλακτική και η ευκολία της μαρμελάδας μήλου, το αποτέλεσμα με το ελαφρώς κομποστοποιημένο μήλο προσθέτει τόσο σε γεύση όσο και σε άρωμα. Και είναι και γρήγορο στην εκτέλεση το κομποστοποιημένο μήλο (περίπου 7-10 λεπτά).
 Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή για σοκολατένια τρουφάκια βρώμης (2 μονάδες). Η συνταγή βγάζει περίπου 12 μέτρια τρουφάκια.

8

Υλικά:
¼ με ½ φλυτζάνι του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi
125 γραμμάρια (3 ορθογώνια κομμάτια των 25 γρ.) κουβερτούρα

Εκτέλεση:
Σε bain marie λιώνουμε την κουβερτούρα και σιγά-σιγά τη βρώμη (όσο πάρει). Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα. Πλάθουμε τα τρουφάκια και επικαλύπτουμε με υλικό της αρεσκείας μας, π.χ. κακάο (0 μον.).

Tips:
 Αποφύγετε την εναλλακτική της μηδενικής σοκολάτας ή της σοκολάτας με μια μονάδα. Υπάρχει λόγος ύπαρξης της κουβερτούρας/σοκολάτας ζαχαροπλαστικής. Είναι η μόνη κατάλληλη για να έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
 Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.

Παραλλαγές:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε φρούτο της αρεσκείας μας π.χ. πορτοκάλι, μπανάνα κτλ. ή αποξηραμένα φρούτα.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή για σοκολατένια τρουφάκια βρώμης (1 μονάδα). Η συνταγή βγάζει περίπου 20 μέτρια τρουφάκια.

8

Υλικά:
¼ με ½ φλυτζάνι του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi
1 φλυτζάνι του τσαγιού μηδενική μερέντα

Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μηδενική μερέντα, λίγο νερό (αν χρειαστεί) και σιγά-σιγά τη βρώμη (όσο πάρει). Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα. Πλάθουμε τα τρουφάκια και επικαλύπτουμε με υλικό της αρεσκείας μας, π.χ. κακάο (0 μον.)

Tips:
 Αποφύγετε την εναλλακτική της μηδενικής σοκολάτας ή της σοκολάτας με μια μονάδα. Υπάρχει λόγος ύπαρξης της κουβερτούρας/σοκολάτας ζαχαροπλαστικής. Είναι η μόνη κατάλληλη για να έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
 Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή για Tiramisu (3 μονάδες).

Tiramisu

Υλικά:
Για την επικάλυψη:
Λίγο άγλυκο κακάο

Για τη βάση:
1 κούπα βρώμη αλεσμένη στο multi
2 κουταλιές της σούπας μηδενική μερέντα
Λίγο νερό (προαιρετικά)
Λίγο καφέ (νες καφέ ή espresso)

Για την κρέμα:
1 μικρό πακέτο τυρί mascarpone (προτιμάται) ή φιλαδέλφεια
1 μικρή συσκευασία κρέμα γάλακτος
½ με 1 φλυτζάνι του τσαγιού φρουκτόζη ά άλλο μηδενικό γλυκαντικό

Εκτέλεση:
Για τη βάση:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μηδενική μερέντα, λίγο καφέ διαλυμένο σε νερό, λίγο επιπλέον νερό (αν χρειαστεί), και σιγά-σιγά τη βρώμη (όσο πάρει). Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα που να πλάθεται εύκολα αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, απλώνουμε το μείγμα ώστε να καλυφθεί ο πάτος της φόρμας.

Για την κρέμα:
Χτυπάμε με το μίξερ τη σαντιγύ με τη φρουκτόζη. Μόλις αφρατέψει και γίνει η σαντιγύ προσθέτουμε το τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση και πασπαλίζουμε με άγλυκο κακάο και το βάζουμε στο ψυγείο να δέσει. Αν θέλουμε να κάνουμε δύο στρώσεις κάνουμε δύο βάσεις και μοιράζουμε την ίδια ποσότητα κρέμας στα δύο επίπεδα (βάση, μισή ποσότητα κρέμας, δεύτερη βάση, υπόλοιπη μισή ποσότητας κρέμας, πασπάλισμα με άγλυκο κακάο).

Tips:
 Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.
 Καλό είναι να πασπαλίσετε με άγλυκο κακάο λίγο πριν σερβίρετε γιατί με την υγρασία του ψυγείου το κακάο υγραίνεται και δε δείχνει ωραίο.

Καλή επιτυχία!

Το ζελέ αλλιώς…γλυκάκι με 0 μονάδες.

Ζελέ

Υλικά:
1 φακελάκι ζελέ χωρίς ζάχαρη (εκτός ανανά)
2 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη
Μηδενική μερέντα (ίση ποσότητα άγλυκου κακάο και γλυκαντικού και μια βανίλια).

Εκτέλεση:
Ακολουθούμε της οδηγίες παρασκευής του ζελέ. Μοιράζουμε το μισό ζελέ σε φορμάκια μέχρι τη μέση. Βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί το ζελέ. Εντωμεταξύ φτιάχνουμε τη μηδενική μερέντα. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το κακάο, τη φρουκτόζη και τη βανίλια με λίγο νερό ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά ρίχνουμε τη μερέντα στο υπόλοιπο μισό ζελέ που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη. Μόλις σταθεροποιηθεί το ζελέ στα φορμάκια που είναι ήδη στο ψυγείο γεμίζουμε τα φορμάκια με το ζελέ στο οποίο έχουμε ρίξει τη μερέντα. Ξαναβάζουμε τα φορμάκια στο ψυγείο και σερβίρουμε μόλις είναι έτοιμα.

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Αν θέλετε να κάνετε το σχέδιο της φωτογραφίας, όταν βάλετε το πρώτο μισό ζελέ στο ποτήρι/φορμάκι το γέρνετε ελαφρώς στο ψυγείο ώστε να πάρει διαγώνια κλίση. Μόλις σταθεροποιηθεί το μισό ζελέ γεμίζετε με το υπόλοιπο ζελέ.

Παραλλαγές:
Μπορούμε να προσθέσουμε οποιαδήποτε γεύση ζελέ και να βάλουμε κομμένα κομματάκια φρούτου.

Καλή επιτυχία!

 

Κορμός Σοκολάτας – Μωσα’ι’κό ψυγείου, 1 μονάδα.

Μωσα'ι'κό

Υλικά:
2 κούπες βρώμη αλεσμένη στο multi
4 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη
Μηδενική μερέντα (ίση ποσότητα άγλυκου κακάο και γλυκαντικού και μια βανίλια)

1 μικρό μήλο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Αρχικά κάνουμε τα μπισκότα (δες ΕΔΩ).

Μόλις γίνουν τα μπισκότα τα σπάμε σε μεγάλα κομμάτια. Στη συνέχεια κάνουμε τη μηδενική μερέντα. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε το κακάο, τη φρουκτόζη και τη βανίλια με λίγο νερό ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε στη μερέντα τα σπασμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά ώστε να δημιουργήσουμε ένα μείγμα όπως του κλασσικού κορμού. Αν το μείγμα μας είναι πολύ υδαρές (λόγω αραιής μερέντας), προσθέτουμε λίγη ακόμη βρώμη ενώ ανακατεύουμε το μείγμα.  Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα μπισκότα από το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.

Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα στρωμένη με μεμβράνη που περισσεύει από τα πλα’ι’νά και το σκεπάζουμε με τη μεμβράνη που περισσεύει ή τυλίγουμε σε λαδόκολλα και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Τοποθετούμε στην κατάψυξη κι όταν σταθεροποιηθεί, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε περιχύνουμε με μηδενική μαρμελάδα.

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Προσοχή! Η μερέντα να μην είναι υπερβολικά ρευστή για να μπορέσει να ‘δέσει’ το μείγμα.

Παραλλαγές:
Μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε φρούτο της αρεσκείας μας π.χ. πορτοκάλι κτλ. ή αποξηραμένα φρούτα.

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

June 2017
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Αρχεία

Blog Stats

  • 60,622 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: