Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Maria’s Gastronomy: The Science of Cooking: ΠΑΓΩΤΑ – ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ: ΠΑΓΩΤΙΝΙΑ, ΕΚΜΕΚ ΠΑΓΩΤΟ, SORBET, CHEESECAKE FROZEN YOGURT.

Cheesecake frozen yogurt με γεύση κακάο – σοκολάτα, 2 μονάδες.

Cheesecake chocolate -8..

Αν και διαδεδομένο επιδόρπιο, δεν είναι ευρέως πολύ γνωστό πως ιστορικά πατρίδα του cheesecake είναι η Αρχαία Ελλάδα. Οι ιστορικοί μάλιστα τοποθετούν την πρώτη καταγεγραμμένη επίσημη εμφάνιση αυτού του επιδορπίου το 776 π.Χ., όταν προσφέρθηκε στους αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αίγιμος μάλιστα, ένας από τους αρχαιότερους Έλληνες γιατρούς, περιέγραψε τον τρόπο παρασκευής του cheesecake στο βιβλίο του ‘Πλακουντοποιικόν Σύγγραμμα’.  Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές παραλλαγές cheesecake ανά τον κόσμο. Μια εκδοχή βασισμένη σε προ’ι’όντα τα οποία αφθονούν στον ελλαδικό χώρο, είναι λοιπόν όχι μόνο μια γευστική εναλλακτική πρόταση, αλλά και μια κατά κάποιο τρόπο επιστροφή στις ρίζες του επιδορπίου.

Υλικά:

Για τη βάση:

1 κούπα φυστίκι ανάλατο

3 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο (χωρίς έλαια, ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα)

Μισό κουταλάκι του γλυκού φρουκτόζη

Για την κρέμα:

500 γρ. γιαούρτι με πολλά λιπαρά (το Total είναι μια καλή επιλογή)

2 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο

3 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη

Για το topping:

100 γρ. μηδενική σοκολάτα

Εκτέλεση:

Για τη βάση:

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο πολυμίξερ ώστε να ομογενοποιηθούν και να κάνουμε ένα μείγμα ‘στεκάτο’ κι εύπλαστο. Στρώνουμε το μείγμα ως βάση σε ατομικά φορμάκια ή σε φόρμα της επιλογής μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο.

Cheesecake -1

Για την κρέμα:

Στο μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά της γέμισης στο δυνατό για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ‘αφρατέψει’ το μείγμα. Τοποθετούμε στα φορμάκια και βάζουμε στην κατάψυξη (σκεπασμένα πολύ καλά με μεμβράνη για να μην δημιουργηθούν κρύσταλοι στην κρέμα) να παγώσει το μείγμα.

Cheesecake -2

Για το topping:

Λιώνουμε σε bain-marie τη σοκολάτα. Μόλις κρυώσει η σοκολάτα επικαλύπτουμε και ξανατοποθετούμε στην κατάψυξη έχοντας καλύψει πολύ καλά τα φορμάκια με μεμβράνη. Μόλις παγώσει, σερβίρουμε.

Παραλλαγές:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μηδενική μερέντα τόσο στην κρέμα όσο και για επικάλυψη…

Καλή επιτυχία!

Cheesecake frozen yogurt με γεύση κεράσι, 2 μονάδες.

Cheesecake Ice cream -3..

Αν και διαδεδομένο επιδόρπιο, δεν είναι ευρέως πολύ γνωστό πως ιστορικά πατρίδα του cheesecake είναι η Αρχαία Ελλάδα. Οι ιστορικοί μάλιστα τοποθετούν την πρώτη καταγεγραμμένη επίσημη εμφάνιση αυτού του επιδορπίου το 776 π.Χ., όταν προσφέρθηκε στους αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αίγιμος μάλιστα, ένας από τους αρχαιότερους Έλληνες γιατρούς, περιέγραψε τον τρόπο παρασκευής του cheesecake στο βιβλίο του ‘Πλακουντοποιικόν Σύγγραμμα’.  Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές παραλλαγές cheesecake ανά τον κόσμο. Μια εκδοχή βασισμένη σε προ’ι’όντα τα οποία αφθονούν στον ελλαδικό χώρο, είναι λοιπόν όχι μόνο μια γευστική εναλλακτική πρόταση, αλλά και μια κατά κάποιο τρόπο επιστροφή στις ρίζες του επιδορπίου.

Υλικά:

Για τη βάση:

1 κούπα φυστίκι ανάλατο

3 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο (χωρίς έλαια, ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα)

Μισό κουταλάκι του γλυκού φρουκτόζη

Για την κρέμα:

500 γρ. γιαούρτι με πολλά λιπαρά (το Total είναι μια καλή επιλογή)

3-4 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα κεράσι (χωρίς ζάχαρη)

Για το topping:

Μαρμελάδα κεράσι (χωρίς ζάχαρη)

Εκτέλεση:

Για τη βάση:

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο πολυμίξερ ώστε να ομογενοποιηθούν και να κάνουμε ένα μείγμα ‘στεκάτο’ κι εύπλαστο. Στρώνουμε το μείγμα ως βάση σε ατομικά φορμάκια ή σε φόρμα της επιλογής μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο.

Cheesecake -1

Για την κρέμα:

Στο μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά της γέμισης στο δυνατό για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ‘αφρατέψει’ το μείγμα. Τοποθετούμε στα φορμάκια και βάζουμε στην κατάψυξη (σκεπασμένα πολύ καλά με μεμβράνη για να μην δημιουργηθούν κρύσταλοι στην κρέμα) να παγώσει το μείγμα.

Cheesecake -3

Για το topping:

Μόλις παγώσει το μείγμα, βάζουμε μηδενική μαρμελάδα κεράσι και ξανατοποθετούμε στην κατάψυξη έχοντας καλύψει πολύ καλά τα φορμάκια με μεμβράνη. Μόλις παγώσει, σερβίρουμε.

Παραλλαγές:

Μπορείτε να κάνετε παραλλαγές με οποιοδήποτε φρούτο ή ξηρούς καρπούς…

Καλή επιτυχία!

 

Sorbet Σοκολάτα, 0 μονάδες.

Sorbet chocolate -3...

Υλικά:

570 ml νερό
¼ – ½ του φλυτζανιού φρουκτόζη
100 γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
2 κοφτές κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο
2 – 3 φύλλα ζελατίνης (1,625 γρ./ζελατίνη) ή αντίστοιχη ποσότητα αγάρ-αγάρ
λίγο χυμό λεμονιού
λίγο αλάτι στη μύτη ενός κουταλιού του γλυκού

Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε bain-marie. Σε κρύο νερό βουτάμε τα φύλλα ζελατίνης για όσο χρόνο προτείνεται από τη συσκευασία (διαφέρει ο χρόνος ανάλογα την εταιρεία). Για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα φύλλα ζελατίνης δες εδώ.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη φρουκτόζη με το νερό και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η φρουκτόζη και γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι όταν το σιρόπι είναι ακόμη ζεστό, αλλά όχι καυτό, ρίχνουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά το σιρόπι με τη λιωμένη σοκολάτα, το αλάτι και το κακάο και τοποθετούμε στην κατάψυξη, ιδανικά σε ειδικό μεταλλικό σκεύος κατάλληλο για παγωτό. Όταν σταθεροποιηθεί το μείγμα, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα επανατοποθετούμε στην κατάψυξη φροντίζοντας να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος μας. Μόλις παγώσει είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία!

Sorbet Πορτοκάλι, 0 μονάδες.

Orange Sorbet

Υλικά:

300 ml νερό
1/2 κούπα φρουκτόζη ή και λίγο παραπάνω (ανάλογα πόσο ξινά ή γλυκά είναι τα πορτοκάλια μας)
270 ml χυμό λεμονιού σουρωμένο
2 – 3 φύλλα ζελατίνης (1,625 γρ./ζελατίνη) ή αντίστοιχη ποσότητα αγάρ-αγάρ
λίγο χυμό λεμονιού
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε κρύο νερό βουτάμε τα φύλλα ζελατίνης για όσο χρόνο προτείνεται από τη συσκευασία (διαφέρει ο χρόνος ανάλογα την εταιρεία). Για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα φύλλα ζελατίνης δες εδώ.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη φρουκτόζη με το νερό και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η φρουκτόζη και γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι όταν το σιρόπι είναι ακόμη ζεστό, αλλά όχι καυτό, ρίχνουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά το σιρόπι με το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και τοποθετούμε στην κατάψυξη, ιδανικά σε ειδικό μεταλλικό σκεύος κατάλληλο για παγωτό. Όταν σταθεροποιηθεί το μείγμα, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα επανατοποθετούμε στην κατάψυξη φροντίζοντας να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος μας. Μόλις παγώσει είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Παραλλαγές: Αντικαθιστούμε το πορτοκάλι με οποιοδήποτε χυμό από φρούτο της αρεσκείας μας!

Καλή επιτυχία!

 

Sorbet Κανέλλα, 0 μονάδες.

 Sorbet cinnamon -4......

Υλικά:

400 ml νερό & 170 ml για το κανελλόζουμο

1-2 κουταλιές της σούπας κανέλλα
1/2 κούπα φρουκτόζη ή και λίγο παραπάνω (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε)
2 – 3 φύλλα ζελατίνης (1,625 γρ./ζελατίνη) ή αντίστοιχη ποσότητα αγάρ-αγάρ
λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Σε κρύο νερό βουτάμε τα φύλλα ζελατίνης για όσο χρόνο προτείνεται από τη συσκευασία (διαφέρει ο χρόνος ανάλογα την εταιρεία). Για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα φύλλα ζελατίνης δες εδώ

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη φρουκτόζη με το νερό και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η φρουκτόζη και γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι όταν το σιρόπι είναι ακόμη ζεστό, αλλά όχι καυτό, ρίχνουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα φλυτζάνι διαλύουμε την κανέλλα με νερό, δημιουργώντας ένα φλυτζάνι πηχτού κανελλόζουμου.

Sorbet cinnamon -2

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά το σιρόπι με το κανελλόζουμο και τοποθετούμε στην κατάψυξη, ιδανικά σε ειδικό μεταλλικό σκεύος κατάλληλο για παγωτό. Όταν σταθεροποιηθεί το μείγμα, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα επανατοποθετούμε στην κατάψυξη φροντίζοντας να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος μας. Μόλις παγώσει είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία!

Sorbet Λεμόνι, 0 μονάδες.

lemon-ice-cream-6..

Υλικά:

300 ml νερό
1/2 κούπα φρουκτόζη ή και λίγο παραπάνω (ανάλογα πόσο ξινά είναι τα λεμόνια μας)
270 ml χυμό λεμονιού σουρωμένο
2 – 3 φύλλα ζελατίνης (1,625 γρ./ζελατίνη) ή αντίστοιχη ποσότητα αγάρ-αγάρ
λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε κρύο νερό βουτάμε τα φύλλα ζελατίνης για όσο χρόνο προτείνεται από τη συσκευασία (διαφέρει ο χρόνος ανάλογα την εταιρεία). Για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα φύλλα ζελατίνης δες εδώ.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη φρουκτόζη με το νερό κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η φρουκτόζη και γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι όταν το σιρόπι είναι ακόμη ζεστό, αλλά όχι καυτό, ρίχνουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά το σιρόπι με το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και τοποθετούμε στην κατάψυξη, ιδανικά σε ειδικό μεταλλικό σκεύος κατάλληλο για παγωτό. Όταν σταθεροποιηθεί το μείγμα, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ. Όσο το χτυπάμε αρχίζει να αποκτά λευκό χρώμα. Σημείωση: Όσο πιο πολύ ξύσμα λεμονιού βάλουμε τόσο πιο κίτρινο θα γίνει το sorbet μας. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα επανατοποθετούμε στην κατάψυξη φροντίζοντας να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος μας. Μόλις παγώσει είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία!

Sorbet Καρότο, 0 μονάδες.

Carrot Sorbet

Υλικά:

300 ml νερό
1/2 κούπα φρουκτόζη
270 ml χυμό καρότου σουρωμένο
2 – 3 φύλλα ζελατίνης (1,625 γρ./ζελατίνη) ή αντίστοιχη ποσότητα αγάρ-αγάρ
λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Σε κρύο νερό βουτάμε τα φύλλα ζελατίνης για όσο χρόνο προτείνεται από τη συσκευασία (διαφέρει ο χρόνος ανάλογα την εταιρεία). Για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα φύλλα ζελατίνης δες εδώΣε αποχυμωτή βάζουμε τα καρότα ώστε να έχουμε ένα φλυτζάνι χυμό καρότου. Αν δεν έχουμε αποχυμωτή μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα καρότα στο multi προσθέτοντας και νερό ώστε να γίνει χυμός κι όχι ένα παχύρευστο μείγμα.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη φρουκτόζη με το νερό και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η φρουκτόζη και γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι όταν το σιρόπι είναι ακόμη ζεστό, αλλά όχι καυτό, ρίχνουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά το σιρόπι με το χυμό καρότου και τοποθετούμε στην κατάψυξη, ιδανικά σε ειδικό μεταλλικό σκεύος κατάλληλο για παγωτό. Όταν σταθεροποιηθεί το μείγμα, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα επανατοποθετούμε στην κατάψυξη φροντίζοντας να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος μας. Μόλις παγώσει είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία!

Παγωτίνια sandwich με παγωτό μπανάνα ή choco banana, 2 μονάδες.

4...

Υλικά:
2 φλυτζάνια του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi
2 – 3 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο
3 -4 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη ή ισοδύναμη ποσότητα άλλου μηδενικού γλυκαντικού
4-5 ώριμες μπανάνες

Εκτέλεση:
Πολτοποιούμε στο multi τις μπανάνες μαζί και λίγο νερό (αν χρειαστεί), αλλά κρατάμε μισή μπανάνα την οποία κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε λίγο νερό, 1 κουταλιά φρουκτόζη και τα κομματάκια από τη μισή μπανάνα. Βράζουμε για λίγο (5-10 λεπτά) μέχρι να γίνει μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας.

Σε ένα σκεύος σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε τη βρώμη, το κακάο και 2 κουταλιές φρουκτόζης.

Bars -2

Προσθέτουμε και τη μαρμελάδα μπανάνα και λίγο νερό (αν χρειαστεί).

Bars -3

Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα.

Bars -5

Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα ώστε να είναι σαν πλαστελίνη.

Bars -6

Στρώνουμε τη βάση μιας φόρμας σιλικόνης με σχέδια της αρεσκείας μας (π.χ. φόρμα για muffins) με το μείγμα. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κλασσική μακρόστενη φόρμα για κέ’ι’κ.

Ρίχνουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες και τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει το μείγμα. Όταν το μείγμα παγώσει βάζουμε από πάνω άλλη μία στρώση του μείγματος βρώμης. Επανατοποθετούμε στην κατάψυξη για 1 ώρα περίπου. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει τη φόρμα κόβουμε σε ορθογώνια ή τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

Science, Gastronomy & Healthy Living

Science, Gastronomy & Healthy Living

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.

Παραλλαγές:
Αν θέλουμε το παγωτό μας να γίνει choco banana ρίχνουμε λίγο κακάο ή μηδενική σοκολάτα στο μείγμα με τις μπανάνες.

Μπορείτε να κάνετε πολλές παραλλαγές τόσο στη βάση όσο και στη γέμιση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς (π.χ. φουντούκι, αμύγδαλο κτλ.) αντί για βρώμη ή/και οποιοδήποτε μηδενικό ή άλλο φρούτο. Αν επιλέξετε βάση με ξηρούς καρπούς, μπορείτε να βάλετε και μερικούς ελαφρώς καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και στο μείγμα του παγωτού.

Καλή επιτυχία!

 

Παγωτίνια με επικάλυψη σοκολάτας σε διάφορες γεύσεις, 0 & 1 μονάδα.

Παγωτίνια -1

Υλικά:
100 γρ. μαύρη σοκολάτα (χωρίς ζάχαρη)
Διάφορα φρούτα
Φυστικοβούτυρο

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο multi το κάθε φρούτο ξεχωριστά.

Γεμίζουμε θήκες σιλικόνης για σοκολατάκια….
Παγωτίνια - 2

ή θήκες για pop cakes….

Παγωτίνια - 1

με ένα κάθε φορά φρούτο ή φυστικοβούτυρο ή φρούτο ανακατεμμένο με φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο ή με κομματάκια ξηρών καρπών, και τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσουν.

Λιώνουμε σε bain marie τη σοκολάτα.

Snickers -1

Αφού έχουν παγώσει τα μείγματα στην κατάψυξη…

WP_20150530_021

…τα ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα.

Τοποθετούμε τα επικαλυμένα παγωτίνια στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει και η σοκολάτα….

Παγωτίνια -2

….και σερβίρουμε.

Παγωτίνια - 2

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2 Προσοχή ειδικά στα γρανιτάκια φρούτων. Όταν τα ρίξουμε στη σοκολάτα να είναι πολύ παγωμένα και η σοκολάτα όχι ζεστή γιατί θα λιώσουν.

Παραλλαγές:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2 Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε φρέσκο φρούτο ή ξηρούς καρπούς….

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή για τούρτα-παγωτό σοκολάτα-φράουλα με επίστρωση μαρμελάδας-σιρόπι φράουλας (1 μονάδα).

4

Υλικά:

Για την επικάλυψη:
10 φράουλες
2 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη
1-2 σταγόνες λεμονιού
Σημείωση: αν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε 2 κουταλάκια του γλυκού για τη βάση

Για τη βάση:
1 φλυτζάνι του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi
1 φλυτζάνι του τσαγιού μηδενική μερέντα
Λίγο νερό (προαιρετικά)
2 κουταλάκια του γλυκού μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας της επικάλυψης (προαιρετικά)

Για τη γέμιση:
1 φλυτζάνι του τσαγιού μηδενική μερέντα
30-40 φράουλες
Λίγες σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση:

Για την επικάλυψη:
Πολτοποιούμε στο multi 8 φράουλες και τις βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με ελάχιστο νερό και τη φρουκτόζη για 4-5 λεπτά. Πολτοποιούμε με ένα πιρουνάκι 2 φράουλες, τις ρίχνουμε στο κατσαρολάκι, προσθέτουμε και μια σταγόνα λεμόνι και βράζουμε για άλλα περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να κάνει 2-3 κόμπους το ζουμί. Έτσι κάνουμε μια γρήγορη μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας.

Για τη βάση:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μηδενική μερέντα, τη μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας και σιγά-σιγά τη βρώμη (όσο πάρει). Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, απλώνουμε το μείγμα ώστε να καλυφθεί ο πάτος της φόρμας.

Για τη γέμιση:
Πολτοποιούμε στο multi τις φράουλες με λίγες σταγόνες λεμόνι και τη μηδενική μερέντα.

Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση και από πάνω την επικάλυψη φράουλας. Βάζουμε στην κατάψυξη για 4-5 ώρες.

Tips:
 Αν θέλετε στη μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας βάζετε λιγότερο γλυκαντικό (ίσα-ίσα για να βοηθήσει τη μαρμελάδα να ‘δέσει’), ανάλογα πόσο γλυκό θέλετε το τελικό αποτέλεσμα.
 Προσθέτοντας την λιωμένη με το πιρουνάκι φράουλα έχετε μερικά πιο χοντρά κομμάτια φράουλας που δίνουν μια ωραία ζουμερή γεύση και πιο έντονο άρωμα (και δε μου μύρισε καθόλου η βρώμη, που έχω κι ένα θέμα).
 Αποφύγετε την εναλλακτική της μηδενικής σοκολάτας ή της σοκολάτας με μια μονάδα. Υπάρχει λόγος ύπαρξης της κουβερτούρας/σοκολάτας ζαχαροπλαστικής. Είναι η μόνη κατάλληλη για να έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
 Παρόλο που υπάρχει η εναλλακτική και η ευκολία της μαρμελάδας φράουλας, το αποτέλεσμα με τη μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας προσθέτει τόσο σε γεύση όσο και σε άρωμα. Και είναι και γρήγορη στην εκτέλεση η μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας (περίπου 10 λεπτά).
 Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή για τούρτα-παγωτό σοκολάτα-μπανάνα με επίστρωση μαρμελάδας/σιρόπι μπανάνας (2 μονάδες).

4


Υλικά:

Για την επικάλυψη:
4-5 μπανάνες
2 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη
1-2 σταγόνες λεμόνι
Σημείωση: Αν θέλουμε κρατάμε 2 κουταλάκια του γλυκού για τη βάση

Για τη βάση:
1 φλυτζάνι του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi
1 φλυτζάνι του τσαγιού μηδενική μερέντα
Λίγο νερό (προαιρετικά)
2 κουταλάκια του γλυκού μαρμελάδα/σιρόπι μπανάνας της επικάλυψης (προαιρετικά)

Για τη γέμιση:
15 μπανάνες
1 ½ φλυτζάνι του τσαγιού μηδενική μερέντα

Εκτέλεση:

Για την επικάλυψη:
Πολτοποιούμε στο multi τις μπανάνες και τις βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, τη φρουκτόζη και τις σταγόνες λεμονιού για 15 λεπτά περίπου. Έτσι κάνουμε μια γρήγορη μαρμελάδα/σιρόπι μπανάνας.

Για τη βάση:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μηδενική μερέντα, τη μαρμελάδα/σιρόπι μπανάνας και σιγά-σιγά τη βρώμη (όσο πάρει). Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, απλώνουμε το μείγμα ώστε να καλυφθεί ο πάτος της φόρμας.

Για τη γέμιση:
Πολτοποιούμε στο multi τις μπανάνες με τη μηδενική μερέντα.
Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση και από πάνω την επικάλυψη φράουλας. Αφήνουμε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες.

Tips:
 Αν θέλετε στη μαρμελάδα/σιρόπι μπανάνας βάζετε λιγότερο γλυκαντικό (ίσα-ίσα για να βοηθήσει τη μαρμελάδα να ‘δέσει’), ανάλογα πόσο γλυκό θέλετε το τελικό αποτέλεσμα.
 Αποφύγετε την εναλλακτική της μηδενικής σοκολάτας ή της σοκολάτας με μια μονάδα. Υπάρχει λόγος ύπαρξης της κουβερτούρας/σοκολάτας ζαχαροπλαστικής. Είναι η μόνη κατάλληλη για να έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
 Παρόλο που υπάρχει η εναλλακτική και η ευκολία της μαρμελάδας μπανάνα, το αποτέλεσμα με τη μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας προσθέτει τόσο σε γεύση όσο και σε άρωμα. Και είναι και γρήγορη στην εκτέλεση η μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας (περίπου 15 λεπτά).
 Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.

Καλή επιτυχία!

Παγωτό μαστίχα, 2 μονάδες.

Παγωτό μαστίχα

Υλικά:
500 ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά (όχι light)
500 ml γάλα πλήρες
1οο γρ. φρουκτόζη
λίγη μαστίχα

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τη μαστίχα στο γουδί μαζί με λίγη φρουκτόζη. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη φρουκτόζη να γίνει σαντιγύ και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαστίχα και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε το μείγμα του παγωτού σε ένα μεταλλικό μπωλ με καπάκι και το βάζουμε στην κατάψυξη. Για τις επόμενες 2 ώρες βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη ανά 30 λεπτά και το χτυπάμε (σύνολο 4 φορές) στο μίξερ να αφρατέψει και να μην κάνει κρυστάλλους.

Tips:
 Το μεταλλικό μπωλ με καπάκι βοηθά να μην κάνει το παγωτό κρυστάλλους. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό μπωλ με καπάκι.

Παραλλαγή:
Ρίχνουμε μέσα στο παγωτό λίγη μηδενική μαρμελάδα βύσσινο ή φράουλα αν θέλουμε το παγωτό μας να κάνει κόκκινα ‘νερά’.

Καλή επιτυχία!

Εκμέκ παγωτό, 3 μονάδες.

Εκμέκ παγωτό

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:
½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
1 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
2 φακελάκια μαγιά διαλυμένα σε λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλάτι
νερό χλιαρό (όσο πάρει)
½ φλυτζάνι του τσαγιού φρουκτόζη
2 βανίλιες

Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια φρουκτόζη
1 ξύλο κανέλλας
1 φλούδα από λεμόνι
λίγες σταγόνες λεμόνι

Για το παγωτό:
500 ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά (όχι light)
500 ml γάλα πλήρες
1οο γρ. φρουκτόζη
λίγη μαστίχα

Για τη σαντιγύ:
1 κρέμα γάλακτος (όχι light)
½ φλυτζάνι του τσαγιού φρουκτόζη
1 βανίλια

Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι:
Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το γάλα, τη διαλυμένη μαγιά, το αλάτι, τη φρουκτόζη, τη βανίλια και προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να γίνει ένας ομογενοποιημένος χυλός. Βάζουμε το μείγμα σε ταψί ή σε φόρμα τάρτας, αφήνουμε να φουσκώσει (20-30 λεπτά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.

Για το σιρόπι:
Αφού έχει ψηθεί και κρυώσει το παντεσπάνι, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη φρουκτόζη, την κανέλλα και το λεμόνι και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμο σιροπιάζουμε το παντεσπάνι.

Για το παγωτό:
Χτυπάμε τη μαστίχα στο γουδί μαζί με λίγη φρουκτόζη. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη φρουκτόζη να γίνει σαντιγύ και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαστίχα και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε το μείγμα του παγωτού σε ένα μεταλλικό μπωλ με καπάκι και το βάζουμε στην κατάψυξη. Για τις επόμενες 2 ώρες βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη ανά 30 λεπτά και το χτυπάμε (σύνολο 4 φορές) στο μίξερ να αφρατέψει και να μην κάνει κρυστάλλους. Την τελευταία φορά, αφού χτυπήσουμε το παγωτό, το ρίχνουμε πάνω στο παντεσπάνι και το βάζουμε στην κατάψυξη.

Για τη σαντιγύ:
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη φρουκτόζη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει και να γίνει στεκάτη. Στρώνουμε τη σαντιγύ πάνω από το παγωτό και τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει. Αν θέλουμε προαιρετικά περιχύνουμε με λίγη μηδενική μαρμελάδα βύσσινο ή φράουλα.

Tips:
 Το λίγο αλάτι στο παντεσπάνι είναι απαραίτητο για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
 Για να βοηθήσουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί στο παντεσπάνι το γάλα θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το νερό χλιαρό – προσοχή! Όχι πολύ ζεστό γιατί καταστρέφει τη μαγιά.
 Προσοχή! Όταν σιροπιάζουμε δεν πρέπει να είναι και το παντεσπάνι και το σιρόπι ζεστά ή κρύα, αλλά εναλλάξ, δηλαδή ή το παντεσπάνι κρύο και το σιρόπι ζεστό ή το αντίστροφο.
 Το μεταλλικό μπωλ με καπάκι βοηθά να μην κάνει το παγωτό κρυστάλλους. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό μπωλ με καπάκι.

Παραλλαγή:
Ρίχνουμε μέσα στο παγωτό λίγη μηδενική μαρμελάδα βύσσινο ή φράουλα αν θέλουμε το παγωτό μας να κάνει κόκκινα ‘νερά’.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή για παγωτίνια sandwich με παγωτό φράουλα ή σοκολάτα φράουλα (1 μονάδα). Η συνταγή βγάζει περίπου 6 μέτρια παγωτίνια sandwich.

4.

Υλικά:
½ φλυτζάνι του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi
1 φλυτζάνι του τσαγιού μηδενική μερέντα
2-3 φράουλες
2 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Πολτοποιούμε στο multi τις φράουλες και τη φρουκτόζη. Αν θέλουμε παγωτό σοκολάτα-φράουλα προσθέτουμε και μηδενική μερέντα, παραλείποντας την επιπλέον φρουκτόζη. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μηδενική μερέντα, λίγη πολτοποιημένη φράουλα (αν θέλουμε και η βάση μας να έχει γεύση φράουλα, αν όχι την παραλείπουμε), λίγο νερό (αν χρειαστεί) και σιγά-σιγά τη βρώμη (όσο πάρει). Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα ώστε να είναι σαν πλαστελίνη.

Στρώνουμε τη βάση μιας φόρμας σιλικόνης με σχέδια της αρεσκείας μας (π.χ. φόρμα για muffins) με το μείγμα. Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα που πολτοποιήσαμε στο multi (σκέτη φράουλα ή σοκολάτα-φράουλα) και σκεπάζουμε από πάνω με άλλη μία στρώση του μείγματος βρώμης. Βάζουμε στο ψυγείο 3-4 ώρες να παγώσουν.

Tips:
 Αποφύγετε την εναλλακτική της μηδενικής σοκολάτας ή της σοκολάτας με μια μονάδα. Υπάρχει λόγος ύπαρξης της κουβερτούρας/σοκολάτας ζαχαροπλαστικής. Είναι η μόνη κατάλληλη για να έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
 Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή για παγωτίνια sandwich με παγωτό μπανάνα ή choco banana (2 μονάδες). Η συνταγή βγάζει περίπου 6 μέτρια παγωτίνια sandwich.

4.

Υλικά:
½ φλυτζάνι του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi
1 φλυτζάνι του τσαγιού μηδενική μερέντα
3 μπανάνες

Εκτέλεση:
Πολτοποιούμε στο multi τις μπανάνες μαζί και λίγο νερό (αν χρειαστεί). Αν θέλουμε παγωτό choco banana προσθέτουμε και μηδενική μερέντα. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μηδενική μερέντα, λίγη πολτοποιημένη μπανάνα (αν θέλουμε και η βάση μας να έχει γεύση μπανάνα, αν όχι την παραλείπουμε), λίγο νερό (αν χρειαστεί) και σιγά-σιγά τη βρώμη (όσο πάρει). Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα ώστε να είναι σαν πλαστελίνη. Στρώνουμε τη βάση μιας φόρμας σιλικόνης με σχέδια της αρεσκείας μας (π.χ. φόρμα για muffins) με το μείγμα. Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα που πολτοποιήσαμε στο multi (σκέτη μπανάνα ή σοκολάτα-μπανάνα) και σκεπάζουμε από πάνω με άλλη μία στρώση του μείγματος βρώμης. Βάζουμε στο ψυγείο 3-4 ώρες να παγώσουν.

Tips:
 Αποφύγετε την εναλλακτική της μηδενικής σοκολάτας ή της σοκολάτας με μια μονάδα. Υπάρχει λόγος ύπαρξης της κουβερτούρας/σοκολάτας ζαχαροπλαστικής. Είναι η μόνη κατάλληλη για να έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
 Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

June 2017
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Αρχεία

Blog Stats

  • 60,622 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: