Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Maria’s Gastronomy: The Science of Cooking, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΛΜΥΡΑ & SNACKS ΜΕ 1 ΜΟΝΑΔΑ.

Αλμυρά κρουασσανάκια, 1 μονάδα.

Croissants -1..

Μια ιδανική λύση για το γραφείο, την εκδρομή ή ακόμη και για πάρτυ ή κέρασμα. Τα κρουασσανάκια μας (λόγω σχήματος το όνομα) γίνονται τόσο γρήγορα και με βασικά υλικά, που μπορούν ακόμη και να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση σε περίπτωση που έχουμε καλεσμένους απροσδόκητα και θέλουμε να κεράσουμε κάτι νόστιμο και εμφανήσιμο. Αν τα συνδυάσουμε και με τη γλυκιά εκδοχή τους (ΕΔΩ) καλύπτουμε αλμυρή και γλυκιά επιλογή, γρήγορα, απλά και οικονομικά. Ανάλογα με τη γέμιση που θα βάλουμε, είναι κατάλληλα και για vegetarian και για όσους νηστεύουν (ακόμη και το λάδι).

Υλικά:

Για τη ζύμη (1 μονάδα):

400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό & λίγο για τον πάγκο και κατά τη διάρκεια που θα πλάθουμε τα κουλούρια μας

1,5 – 2  κούπες χλιαρό νερό

½ κοφτή κουταλιά της σούπας φρουκτόζη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

Μπρόκολο/χόρτα (0 μονάδες)

ή μανιτάρια (0 μονάδες)

ή ψητά λαχανικά (0 μονάδες)

ή τυρί (1 μονάδα/είδος)

ή αλλαντικό (μιας μονάδας)

ή κιμά

ή άλλη γέμιση της επιλογής μας

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ διαλύουμε καλά τη μαγιά με μισή κούπα χλιαρό νερό (Προσοχή! Χλιαρό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά). Προσθέτουμε  το αλάτι, τη φρουκτόζη και σιγά-σιγά, το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη εύπλαστη, που δε θα κολάει στα χέρια, αλλά θα  κολλάει ελάχιστα στην άκρη των δακτύλων.  Προσοχή! Να μη γίνει σκληρή η ζύμη γιατί δε θα πετύχουν τα κρουασανάκια μας. Αν είναι σφιχτή η ζύμη βάζουμε λίγο νερό ή αν είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι.

Bagels -3

Στη συνέχεια, σκεπάζουμε το μπωλ με τη ζύμη με μεμβράνη κι από πάνω με πετσέτα που δε βγάζει χνούδι και τοποθετούμε σε ένα μέρος που να μην είναι κρύο για να ανέβει η ζύμη. Σε μισή ώρα περίπου (ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου) η ζύμη μας είναι έτοιμη.

Bagels -4

Αν είμαστε πιο εξοικιωμένοι, χωρίζουμε τη ζύμη σε 3-5 μέρη, και τα ανοίγουμε με τον πλάστη. Πασπαλίζουμε λίγο με σιμιγδάλι πάγκο και ζύμη για διευκόλυνση. Χρησιμοποιώντας το στόμιο ενός πιάτου κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που έχουμε ανοίξει σε μεγάλους κύκλους. Τον κάθε κύκλο τον χωρίζουμε σε 4 -8 ίσα μέρη, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα κρουασανάκια μας. Στο φαρδύ κομμάτι κάθε μέρους βάζουμε γέμιση της αρεσκείας μας και τυλίγουμε το κρουασανάκι μέχρι τη γωνία.

Αν δεν είμαστε πολύ εξοικιωμένοι, χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρότερα μπαλάκια, τα ανοίγουμε και κόβουμε με τον κόφτη της πίτσας ένα τρίγωνο. Στο φαρδύ κομμάτι κάθε μέρους βάζουμε γέμιση της αρεσκείας μας και τυλίγουμε το κρουασανάκι μέχρι τη γωνία.

Croissants -3

Τοποθετούμε τα κρουασανακια σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.

Croissants -2..

Παραλλαγές:

Μπορούμε να τυλίξουμε τα κρουασσανακια μας χωρίς γέμιση κι ο καθένας να τα γεμίσει αφού ψηθούν με γέμιση της αρεσκείας του, π.χ. με τονοσαλάτα.

Καλή επιτυχία!

 

Χορτοπιτάκια σε δύο παραλλαγές, 1 μονάδα (μόνο χόρτα) και 2 μονάδες (χόρτα και φέτα).

Semolina -7..

Στην Ελλάδα παρόλο που παλαιότερα τα χόρτα θεωρούνταν μια τροφή υποδεέστερη, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση διατροφικών ζητημάτων που πολλές φορές απείλησαν τον ελληνικό πληθυσμό. Μετά λοιπόν από μια περίοδο υποτίμησης της διατροφικής αξίας τους, τα χόρτα έρχονται ξανά στο προσκήνιο μετά από έρευνες που επεσήμαναν ότι η καλή υγεία των κατοίκων της Μεσογείου οφείλονταν και στην κατανάλωση χόρτων. Εδώ μια εύκολη, υγιεινή και οικονομική συνταγή που μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε χόρτα έχουμε στη διάθεσή μας.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

4 1/2 κούπες σιμιγδαλι ψιλό

2 κούπες χλιαρό νερό

4 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μαγιά

Λίγο αλάτι

λίγη φρουκτόζη στη μύτη από το κουταλάκι του γλυκού

Για τη γέμιση για 1 μονάδα:

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο

250 γρ. σπανάκι και 250 γρ. στύφνο ή ό,τι άλλα χόρτα κατάλληλα για τσιγάρισμα έχουμε στη διάθεσή μας

1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο

Λίγο μάραθο

Λίγο άνηθο

Αλάτι

Πιπέρι

Για τη γέμιση για 2 μονάδες:

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο

1 πράσσο ψιλοκομμένο

250 γρ. σπανάκι και 250 γρ. στύφνο ή ό,τι άλλα χόρτα κατάλληλα για τσιγάρισμα έχουμε στη διάθεσή μας

150-200 γρ. φέτα

1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο

Λίγο μάραθο

Λίγο άνηθο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη φρουκτόζη (ή το μέλι). Σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό (Προσοχή! Χλιαρό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά) κι ανακατεύουμε μέχρι να κάνουμε μια ζύμη που να μην κολάει στο χέρι μας, αλλά ελαφρώς στα ακροδάκτυλα. Προσοχή! Να μη γίνει πολύ σφιχτή. Αν μας πέσει παραπάνω νερό προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι. Η ζύμη μας πρέπει να γίνει εύπλαστη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια κι αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο με μεμβράνη κι από πάνω καθαρή πετσέτα για μισή ώρα, όχι σε ρεύματα.

Semolina -10

Πλένουμε καλά, καθαρίζουμε τα χόρτα και τα λαχανικά μας και τα ψιλοκόβουμε. Σε μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε σε λίγο νερό τα κρεµµύδια, το πράσσο, τον άνηθο και το μάραθο, περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα χόρτα και το κολοκυθάκι κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου για 20 – 30 λεπτά (ανάλογα με το είδος των χόρτων, ελέγχουμε με το πηρούνι  πότε θα έχουν ψηθεί). Προσέχουμε το φαγητό να μη χάσει εντελώς τα υγρά του. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι (και τη φέτα, αν κάνουμε την παραλλαγή με τις 2 μονάδες), ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα να έχουμε παντού απ’ όλα τα υλικά κι αποσύρουμε από τη φωτιά.

Semolina -2

Μετά από μισή ώρα παίρνουμε τα σιμιγδαλένια μπαλάκια και τα πλάθουμε. Καλό είναι να πασπαλίσουμε με λίγο σιμιγδάλι τον πάγκο που θα δουλέψουμε τη ζύμη και να έχουμε δίπλα μας ένα ποτηράκι με νερό. Με ένα πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ώστε να δημιουργήσουμε ένα περίπου ορθογώνιο σχήμα. Προσοχή! Το φύλλο να μη γίνει πολύ λεπτό. Στο κέντρο του κάθε φύλλου βάζουμε ποσότητα γέμισης με τρυπητή κουτάλα (χωρίς τα υγρά των χόρτων). Διπλώνουμε μετά τις δύο μεγάλες άκρες πάνω από τη γέμιση (για να γίνει καλύτερα η ένωση βουτάμε την άκρη του δαχτύλου μας στο ποτηράκι με το νερό, νοτίζουμε τη μια άκρη και ‘κολλάμε’ από πάνω την άλλη άκρη). Διπλώνουμε με τον ίδιο τρόπο από πάνω τις δύο μικρές άκρες.

Μπορούμε να ψήσουμε με δύο τρόπους:

  • Στο αντικολλητικό. Ζεσταίνουμε το αντικολλητικό σε μέτρια φωτιά και τοποθετούμε τα χορτοπιτακια με την ένωση προς τα κάτω. Αφού ψηθεί (περίπου 10 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα χορτοπιτάκια) γυρνάμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά.
  • Στο φούρνο σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, με την ένωση προς τα κάτω, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος που έχουν τα χορτοπιτάκια.

Καλή επιτυχία!

Πε’ι’νιρλί, 1-3 μονάδες (vegetarian/νηστήσιμο, τυριού και special αντίστοιχα).

Semolina -9..

Το πε’ι’νιρλί είναι ένα φαγητό με καταγωγή από τον Πόντο, μια νόστιμη ανοιχτή πίτσα σε σχήμα βαρκούλας. Για το λόγο αυτό και στο εξωτερικό συχνά συναντάται με το όνομα Boat-shaped Greek Pizza. Το πε’ι’νιρλί πήρε το όνομά του από την τουρκική λέξη  peynirli που σημαίνει ‘με τυρί’.   Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα ελαφρύ, σπιτικό πεινιρλι εύκολα και οικονομικά…ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να κάνουμε γευστικότατα πε’ι’νιρλί από 1 έως  3 μονάδες….

Υλικά:

Για τη ζύμη:

2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό

1 κούπα χλιαρό νερό

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγιά

Λίγο αλάτι

Φρουκτόζη στη μύτη του γλυκού του κουταλιού

Για τη γέμιση vegetarian:

Μηδενική ketchup

Πιπεριά πράσινη και κόκκινη κομμένη σε κυβάκια

Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια

Μανιτάρια ψιλοκομμένα

Λίγο πιπέρι

Για τη γέμιση τυριού:

Μηδενική ketchup

Τυρί της αρεσκείας μας

Πιπεριά πράσινη και κόκκινη κομμένη σε κυβάκια

Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια

Μανιτάρια ψιλοκομμένα

Λίγο πιπέρι

Για τη γέμιση special:

Μηδενική ketchup

Τυρί της αρεσκείας μας

Πιπεριά πράσινη και κόκκινη κομμένη σε κυβάκια

Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια

Μανιτάρια ψιλοκομμένα

Αλλαντικό (ή λουκάνικο) 1 μονάδας

Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και μια πρέζα φρουκτόζης. Σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό (Προσοχή! Χλιαρό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά) κι ανακατεύουμε μέχρι να κάνουμε μια ζύμη που να μην κολάει στο χέρι μας. Αν μας πέσει παραπάνω νερό προσθέτουμε λίγο σιμιγδαλι. Η ζύμη μας πρέπει να γίνει εύπλαστη, αλλά χωρίς να κολάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια κι αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα ή ζελατίνη για μισή ώρα να ανέβει σε ένα μέρος χωρίς ρεύματα.

Semolina -10

Μετά από μισή ώρα παίρνουμε τα σιμιγδαλένια μπαλάκια και τα πλάθουμε.

Semolina -2

Καλό είναι να πασπαλίσουμε με λίγο σιμιγδάλι τον πάγκο που θα δουλέψουμε τη ζύμη. Πλάθουμε κάθε μπαλάκι σαν βαρκούλα, αφήνοντας άνοιγμα στη μέση για να βάλουμε τα υλικά της γέμισης. Ανάλογα με το μέγεθος της ‘βαρκούλας’ μπορούμε να κάνουμε μεγάλα ή μικρότερα πε’ι’νιρλι. Γεμίζουμε με τα υλικά της αρεσκείας μας. Ψήνουμε σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των πε’ι’νιρλί.

Καλή επιτυχία!

 

Popcorn χωρίς λάδι ή βούτυρο, 1 μονάδα.

Popcorn -27 -

Η συνταγή αυτή δεν απαιτεί χρήση φούρνου μικροκυμάτων ή ειδικού μηχανήματος παρασκευής popcorn.

 

Υλικά:

Σποράκια καλαμποκιού για popcorn. Προσοχή! Όχι σε νερό.

Λίγο αλάτι

Πάπρικα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Είναι πολύ σημαντκό να έχουμε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Ιδανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα διπλά τηγάνια/ομελετιέρες.

Ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  1. Τοποθετούμε το τηγάνι στο μάτι και ζεσταίνουμε στην πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει η κουζίνα μας. Προσοχή! Το τηγάνι να είναι εντελώς στεγνό! Η υγρασία είναι ό,τι χειρότερο αν θέλουμε να έχουμε popcorn κάτασπρο και τραγανό.
  2. Μόλις κάψει καλά το τηγάνι, ρίχνουμε λίγο αλάτι σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού, ώστε να δημιουργήσουμε κενό μεταξύ των σπόρων και του πάτου του τηγανιού.
  3. Ρίχνουμε τόσα σποράκια ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του πάτου του τηγανιού, αλλά να υπάρχει μεταξύ των σπόρων κενό. Έτσι θα μπορέσουν να ανοίξουν όλα τα σποράκια ομοιόμορφα και να μη γίνουν άλλα σποράκια μαύρα ή άλλα δεν ανοίξουν καθόλου. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αλάτι.
  4. Σκεπάζουμε το τηγάνι μας με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήσουμε λίγο κενό για να φεύγουν οι υδρατμοί (δε θέλουμε σε καμμία περίπτωση υγρασία), αλλά και να μη χωράνε να βγουν τα popcorn που σε λίγη ώρα θα αρχίσουν να σκάνε.
  5. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μάτι στο μισό (π.χ. αν έχει μέγιστη θερμοκρασία 3 στο 2). Σε 3-4 λεπτά το πολύ θα αρχίσουν να σκάνε τα πρώτα σποράκια. Τότε κλείνουμε εντελώς το μάτι.
  6. Αφήνουμε 3-4 λεπτά το πολύ το τηγάνι στο ζεστό μάτι ώστε να σκάσουν όλα τα σποράκια. Στο ενδιάμεσο αν θέλουμε κουνάμε λίγο το τηγάνι.
  7. Σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

 

Ρεβυθομπιφτέκια, 1 μονάδα.

Ρεβυθομπιφτέκια

Υλικά:
250 γρ. ρεβύθια φλυτζάνι νερό
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο νερό
αλάτι
πιπέρι
δυόσμο
μα’ι’ντανό
λίγη μηδενική μουστάρδα

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβύθια από το βράδυ σε ένα μπωλ με νερό. Την επόμενη μέρα αλέθουμε στο πολυμίξερ τα ρεβύθια, με λίγο νερό, πολύ καλά μέχρι να πολτοποιηθούν και να μην υπάρχουν χοντρά κομμάτια. Αφού πολτοποιήσουμε τα ρεβύθια ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και δημιουργούμε ένα ομοιογενές μείγμα το οποίο στέκεται στο κουτάλι.

Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για μια ώρα.

Burger -1

Στη συνέχεια πλάθουμε τα μπιφτέκια μας (ή χρησιμοποιούμε κουπ-πατ για να δώσουμε ένα ομοιόμορφο σχήμα) και τοποθετούμε σε ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε στον αέρα στους 180 – 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (περίπου 20 λεπτά). Εναλλακτικά ήνουμε σε αντικολλήτικό τηγάνι.

Σημείωση: Σε περίπτωση που δεν έχουμε μουσκέψει τα ρεβύθια από το βράδυ μπορούμε να τα βράσουμε για λίγο να μαλακώσουν.

Καλή επιτυχία!

Πατατομπιφτέκια με λαχανικά, 1 μονάδα.

Πατατομπιφτέκια

Υλικά:
½ κιλό πατάτες
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 κρεμμυδάκι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
Μπρόκολο
Μανιτάρια
Πιπεριά
Καρότο
Δυόσμο
Άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγη μηδενική μουστάρδα

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες, ζεματίζουμε μέχρι να μαλακώσουν το μπρόκολο και το καρότο. Στο αντικολλητικό μαραίνουμε χωρίς λάδι τα μανιτάρια, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια.

Λιώνουμε τις πατάτες μς πιρούνι (δεν τις λιώνουμε στο multi ή με άλλο μηχάνημα όπως του πουρέ, για να ‘κρατάνε’ λίγο τον όγκο τους) και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (όχι λιώσιμο για να γίνει στέρεο το μείγμα. Προσοχή! Στο μπρόκολο φροντίζουμε να βγάλουμε όλο το νερό τους στίβοντάς το καλά). Ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα να ‘δέσει’.

Με ένα κουτάλι ρίχνουμε ποσότητα μείγματος σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι ή σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 180 -200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15 λεπτά).

Tips:
1). Στο μείγμα να υπερισχύει εμφανώς η πατάτα για να μη διαλύονται τα μπιφτέκια 2). Δε θέλουν πολύ ψήσιμο γιατί τα υλικά είναι ήδη ψημμένα.

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

June 2017
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Αρχεία

Blog Stats

  • 60,622 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: