Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Maria’s Gastronomy: The Science of Cooking, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΛΜΥΡΑ & SNACKS ΜΕ 2 ΜΟΝΑΔΕΣ.

Χορτοπιτάκια σε δύο παραλλαγές, 1 μονάδα (μόνο χόρτα) και 2 μονάδες (χόρτα και φέτα).

Semolina -7..

Στην Ελλάδα παρόλο που παλαιότερα τα χόρτα θεωρούνταν μια τροφή υποδεέστερη, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση διατροφικών ζητημάτων που πολλές φορές απείλησαν τον ελληνικό πληθυσμό. Μετά λοιπόν από μια περίοδο υποτίμησης της διατροφικής αξίας τους, τα χόρτα έρχονται ξανά στο προσκήνιο μετά από έρευνες που επεσήμαναν ότι η καλή υγεία των κατοίκων της Μεσογείου οφείλονταν και στην κατανάλωση χόρτων. Εδώ μια εύκολη, υγιεινή και οικονομική συνταγή που μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε χόρτα έχουμε στη διάθεσή μας.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

4 1/2 κούπες σιμιγδαλι ψιλό

2 κούπες χλιαρό νερό

4 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μαγιά

Λίγο αλάτι

λίγη φρουκτόζη στη μύτη από το κουταλάκι του γλυκού

Για τη γέμιση για 1 μονάδα:

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο

250 γρ. σπανάκι και 250 γρ. στύφνο ή ό,τι άλλα χόρτα κατάλληλα για τσιγάρισμα έχουμε στη διάθεσή μας

1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο

Λίγο μάραθο

Λίγο άνηθο

Αλάτι

Πιπέρι

Για τη γέμιση για 2 μονάδες:

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο

1 πράσσο ψιλοκομμένο

250 γρ. σπανάκι και 250 γρ. στύφνο ή ό,τι άλλα χόρτα κατάλληλα για τσιγάρισμα έχουμε στη διάθεσή μας

150-200 γρ. φέτα

1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο

Λίγο μάραθο

Λίγο άνηθο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη φρουκτόζη (ή το μέλι). Σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό (Προσοχή! Χλιαρό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά) κι ανακατεύουμε μέχρι να κάνουμε μια ζύμη που να μην κολάει στο χέρι μας, αλλά ελαφρώς στα ακροδάκτυλα. Προσοχή! Να μη γίνει πολύ σφιχτή. Αν μας πέσει παραπάνω νερό προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι. Η ζύμη μας πρέπει να γίνει εύπλαστη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια κι αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο με μεμβράνη κι από πάνω καθαρή πετσέτα για μισή ώρα, όχι σε ρεύματα.

Semolina -10

Πλένουμε καλά, καθαρίζουμε τα χόρτα και τα λαχανικά μας και τα ψιλοκόβουμε. Σε μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε σε λίγο νερό τα κρεµµύδια, το πράσσο, τον άνηθο και το μάραθο, περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα χόρτα και το κολοκυθάκι κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου για 20 – 30 λεπτά (ανάλογα με το είδος των χόρτων, ελέγχουμε με το πηρούνι  πότε θα έχουν ψηθεί). Προσέχουμε το φαγητό να μη χάσει εντελώς τα υγρά του. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι (και τη φέτα, αν κάνουμε την παραλλαγή με τις 2 μονάδες), ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα να έχουμε παντού απ’ όλα τα υλικά κι αποσύρουμε από τη φωτιά.

Semolina -2

Μετά από μισή ώρα παίρνουμε τα σιμιγδαλένια μπαλάκια και τα πλάθουμε. Καλό είναι να πασπαλίσουμε με λίγο σιμιγδάλι τον πάγκο που θα δουλέψουμε τη ζύμη και να έχουμε δίπλα μας ένα ποτηράκι με νερό. Με ένα πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ώστε να δημιουργήσουμε ένα περίπου ορθογώνιο σχήμα. Προσοχή! Το φύλλο να μη γίνει πολύ λεπτό. Στο κέντρο του κάθε φύλλου βάζουμε ποσότητα γέμισης με τρυπητή κουτάλα (χωρίς τα υγρά των χόρτων). Διπλώνουμε μετά τις δύο μεγάλες άκρες πάνω από τη γέμιση (για να γίνει καλύτερα η ένωση βουτάμε την άκρη του δαχτύλου μας στο ποτηράκι με το νερό, νοτίζουμε τη μια άκρη και ‘κολλάμε’ από πάνω την άλλη άκρη). Διπλώνουμε με τον ίδιο τρόπο από πάνω τις δύο μικρές άκρες.

Μπορούμε να ψήσουμε με δύο τρόπους:

  • Στο αντικολλητικό. Ζεσταίνουμε το αντικολλητικό σε μέτρια φωτιά και τοποθετούμε τα χορτοπιτακια με την ένωση προς τα κάτω. Αφού ψηθεί (περίπου 10 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα χορτοπιτάκια) γυρνάμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά.
  • Στο φούρνο σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, με την ένωση προς τα κάτω, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος που έχουν τα χορτοπιτάκια.

Καλή επιτυχία!

Μυζηθρόπιτες/Σφακιανόπιτες ή Φετόπιτες 2 μονάδες.

Semolina -5....

Κλασσικό κρητικό έδεσμα σε δύο παραλλαγές για να μπορούμε να το απολαύσουμε με λίγες μονάδες. Φετόπιτα δεν ξέρω αν υπάρχει σαν όρος, αλλά κάθε φορά που ξεμένω από ξινομυζήθρα κάνω αυτή την παραλλαγή. Στη φωτογραφία είναι μια mini εκδοχή γιατί προσφέρθηκαν σε πάρτυ εδώ στην Αγγλία και προτιμούν το finger food. Στην κατ’ οίκον εκδοχή προτιμούμε κι εμείς το μεγάλο κλασσικό μέγεθος.

Υλικά:

Υλικά:

Για τη ζύμη:

2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό

1 κούπα χλιαρό νερό

2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μαγιά

Λίγο αλάτι

λίγη φρουκτόζη στη μύτη από το κουταλάκι του γλυκού

Για τη γέμιση:

250-300 γρ. ξινομυζήθρα ή φέτα που την έχουμε λιώσει με το πιρούνι ώστε να μην έχει ‘γρομπαλάκια’

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη φρουκτόζη (ή το μέλι). Σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό (Προσοχή! Χλιαρό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά) κι ανακατεύουμε μέχρι να κάνουμε μια ζύμη που να μην κολάει στο χέρι μας, αλλά ελαφρώς στα ακροδάκτυλα. Προσοχή! Να μη γίνει πολύ σφιχτή. Αν μας πέσει παραπάνω νερό προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι. Η ζύμη μας πρέπει να γίνει εύπλαστη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια κι αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο με μεμβράνη κι από πάνω καθαρή πετσέτα για μισή ώρα, όχι σε ρεύματα.

Semolina -10

Μετά από μισή ώρα παίρνουμε τα σιμιγδαλένια μπαλάκια και τα πλάθουμε. Καλό είναι να πασπαλίσουμε με λίγο σιμιγδάλι τον πάγκο που θα δουλέψουμε τη ζύμη.

Semolina -2

Με ένα πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ώστε να δημιουργήσουμε ένα στρογγυλό περίπου σχήμα. Βάζουμε λίγη γέμιση και τραβάμε τη ζύμη για να κλείσει τη μυζήθρα/φέτα στο εσωτερικό της. Με τον πλάστη ανοίγουμε λίγο ακόμη τα πιτάκια σε στρογγυλό σχήμα προσεκτικά, για να μην ανοίξουν και βγει η μυζήθρα/φέτα απ’ έξω.

Ζεσταίνουμε το αντικολλητικό σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα μηζυθροπιτάκια/φετοπιτάκια.

Τρώγονται κατά προτίμηση ζεστά. Συνοδεύουμε με μέλι (1 επιπλέον μονάδα).

Και για όποιον θέλει να δοκιμάσει την παραδοσιακή συνταγή μπορεί να συμβουλευτεί τα Κρητικά Τραπεζώματα.

Καλή επιτυχία!

Πε’ι’νιρλί, 1-3 μονάδες (vegetarian/νηστήσιμο, τυριού και special αντίστοιχα).

Semolina -9..

Το πε’ι’νιρλί είναι ένα φαγητό με καταγωγή από τον Πόντο, μια νόστιμη ανοιχτή πίτσα σε σχήμα βαρκούλας. Για το λόγο αυτό και στο εξωτερικό συχνά συναντάται με το όνομα Boat-shaped Greek Pizza. Το πε’ι’νιρλί πήρε το όνομά του από την τουρκική λέξη  peynirli που σημαίνει ‘με τυρί’.   Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα ελαφρύ, σπιτικό πεινιρλι εύκολα και οικονομικά…ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να κάνουμε γευστικότατα πε’ι’νιρλί από 1 έως  3 μονάδες….

Υλικά:

Για τη ζύμη:

2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό

1 κούπα χλιαρό νερό

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγιά

Λίγο αλάτι

Φρουκτόζη στη μύτη του γλυκού του κουταλιού

Για τη γέμιση vegetarian:

Μηδενική ketchup

Πιπεριά πράσινη και κόκκινη κομμένη σε κυβάκια

Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια

Μανιτάρια ψιλοκομμένα

Λίγο πιπέρι

Για τη γέμιση τυριού:

Μηδενική ketchup

Τυρί της αρεσκείας μας

Πιπεριά πράσινη και κόκκινη κομμένη σε κυβάκια

Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια

Μανιτάρια ψιλοκομμένα

Λίγο πιπέρι

Για τη γέμιση special:

Μηδενική ketchup

Τυρί της αρεσκείας μας

Πιπεριά πράσινη και κόκκινη κομμένη σε κυβάκια

Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια

Μανιτάρια ψιλοκομμένα

Αλλαντικό (ή λουκάνικο) 1 μονάδας

Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και μια πρέζα φρουκτόζης. Σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό (Προσοχή! Χλιαρό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά) κι ανακατεύουμε μέχρι να κάνουμε μια ζύμη που να μην κολάει στο χέρι μας. Αν μας πέσει παραπάνω νερό προσθέτουμε λίγο σιμιγδαλι. Η ζύμη μας πρέπει να γίνει εύπλαστη, αλλά χωρίς να κολάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια κι αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα ή ζελατίνη για μισή ώρα να ανέβει σε ένα μέρος χωρίς ρεύματα.

Semolina -10

Μετά από μισή ώρα παίρνουμε τα σιμιγδαλένια μπαλάκια και τα πλάθουμε.

Semolina -2

Καλό είναι να πασπαλίσουμε με λίγο σιμιγδάλι τον πάγκο που θα δουλέψουμε τη ζύμη. Πλάθουμε κάθε μπαλάκι σαν βαρκούλα, αφήνοντας άνοιγμα στη μέση για να βάλουμε τα υλικά της γέμισης. Ανάλογα με το μέγεθος της ‘βαρκούλας’ μπορούμε να κάνουμε μεγάλα ή μικρότερα πε’ι’νιρλι. Γεμίζουμε με τα υλικά της αρεσκείας μας. Ψήνουμε σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των πε’ι’νιρλί.

Καλή επιτυχία!

Burger vegetarian & νηστίσιμο, 2 μονάδες, με δύο παραλλαγές.

Burger

Υλικά:

Για τα ρεβυθομπιφτέκια:
250 γρ. ρεβύθια φλυτζάνι νερό
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο νερό
αλάτι
πιπέρι
δυόσμο
μα’ι’ντανό
λίγη μηδενική μουστάρδα

Για τα ψωμάκια:
500 gr. σιμιγδάλι
2 φακελλάκια μαγιά
Νερό

Εκτέλεση:
Για τα ρεβυθομπιφτέκια μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ.

Για τα ψωμάκια μπορείτε να δείτε τη συνταγή από το blog ‘Η Δίαιτα των Μονάδων’ εδώ. Απλώς, το μείγμα το μοιράζουμε σε στρογγυλά φορμάκια σιλικόνης.

Αφού έχουν ψηθεί τα μπιφτέκια και τα ψωμάκια, ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και γεμίζουμε με ένα ρεβυθομπιφτέκι, ντομάτα, κρεμμύδια που έχουμε σωτάρει ελαφρά στο αντικολλητικό με μπαλσάμικο, μανιτάρια τα οποία έχουμε ψήσει στο αντικολλητικό, αγγούρι, μαρούλι, μουστάρδα και ketchup.

Παραλλαγές:
1).Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πατατομπιφτέκια 1 μονάδας (τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε εδώ) ή
2).Για μη-vegetarian, νηστίσιμη εναλλακτική, μπιφτέκι με κρέας 1 μονάδας από το blog ‘Η Δίαιτα των Μονάδων’ (τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε εδώ).

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

June 2017
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Αρχεία

Blog Stats

  • 60,622 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: