Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Maria’s Gastronomy: The Science of Cooking, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑ & SNACKS ΜΕ 0 ΜΟΝΑΔΕΣ.

Sorbet Σοκολάτα, 0 μονάδες.

Sorbet chocolate -3...

 

Υλικά:

570 ml νερό
¼ – ½ του φλυτζανιού φρουκτόζη
100 γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
2 κοφτές κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο
2 – 3 φύλλα ζελατίνης  (1,625 γρ./ φύλλο ζελατίνης) ή αντίστοιχη ποσότητα αγάρ-αγάρ
λίγο χυμό λεμονιού
λίγο αλάτι στη μύτη ενός κουταλιού του γλυκού

Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε bain-marie. Σε κρύο νερό βουτάμε τα φύλλα ζελατίνης για όσο χρόνο προτείνεται από τη συσκευασία (διαφέρει ο χρόνος ανάλογα την εταιρεία). Για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα φύλλα ζελατίνης δες εδώ.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη φρουκτόζη με το νερό και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η φρουκτόζη και γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι όταν το σιρόπι είναι ακόμη ζεστό, αλλά όχι καυτό, ρίχνουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά το σιρόπι με τη λιωμένη σοκολάτα, το αλάτι και το κακάο και τοποθετούμε στην κατάψυξη, ιδανικά σε ειδικό μεταλλικό σκεύος κατάλληλο για παγωτό. Όταν σταθεροποιηθεί το μείγμα, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα επανατοποθετούμε στην κατάψυξη φροντίζοντας να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος μας. Μόλις παγώσει είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία!

Sorbet Πορτοκάλι, 0 μονάδες.

Orange Sorbet

Υλικά:

300 ml νερό
1/2 κούπα φρουκτόζη ή και λίγο παραπάνω (ανάλογα πόσο ξινά ή γλυκά είναι τα πορτοκάλια μας)
270 ml χυμό λεμονιού σουρωμένο
2 – 3 φύλλα ζελατίνης (1,625 γρ./ φύλλο ζελατίνης) ή αντίστοιχη ποσότητα αγάρ-αγάρ
λίγο χυμό λεμονιού
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε κρύο νερό βουτάμε τα φύλλα ζελατίνης για όσο χρόνο προτείνεται από τη συσκευασία (διαφέρει ο χρόνος ανάλογα την εταιρεία). Για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα φύλλα ζελατίνης δες εδώ.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη φρουκτόζη με το νερό και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η φρουκτόζη και γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι όταν το σιρόπι είναι ακόμη ζεστό, αλλά όχι καυτό, ρίχνουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά το σιρόπι με το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και τοποθετούμε στην κατάψυξη, ιδανικά σε ειδικό μεταλλικό σκεύος κατάλληλο για παγωτό. Όταν σταθεροποιηθεί το μείγμα, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα επανατοποθετούμε στην κατάψυξη φροντίζοντας να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος μας. Μόλις παγώσει είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Παραλλαγές: Αντικαθιστούμε το πορτοκάλι με οποιοδήποτε χυμό από φρούτο της αρεσκείας μας!

Καλή επιτυχία!

 

Sorbet Κανέλλα, 0 μονάδες.

Sorbet cinnamon -4......

Υλικά:

400 ml νερό & 170 ml για το κανελλόζουμο

1-2 κουταλιές της σούπας κανέλλα
1/2 κούπα φρουκτόζη ή και λίγο παραπάνω (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε)
2 – 3 φύλλα ζελατίνης  (1,625 γρ./ φύλλο ζελατίνης) ή αντίστοιχη ποσότητα αγάρ-αγάρ
λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Σε κρύο νερό βουτάμε τα φύλλα ζελατίνης για όσο χρόνο προτείνεται από τη συσκευασία (διαφέρει ο χρόνος ανάλογα την εταιρεία). Για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα φύλλα ζελατίνης δες εδώ.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη φρουκτόζη με το νερό και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η φρουκτόζη και γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι όταν το σιρόπι είναι ακόμη ζεστό, αλλά όχι καυτό, ρίχνουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα φλυτζάνι διαλύουμε την κανέλλα με νερό, δημιουργώντας ένα φλυτζάνι πηχτού κανελλόζουμου.

Sorbet cinnamon -2

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά το σιρόπι με το κανελλόζουμο και τοποθετούμε στην κατάψυξη, ιδανικά σε ειδικό μεταλλικό σκεύος κατάλληλο για παγωτό. Όταν σταθεροποιηθεί το μείγμα, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα επανατοποθετούμε στην κατάψυξη φροντίζοντας να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος μας. Μόλις παγώσει είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία!

Sorbet Λεμόνι, 0 μονάδες.

lemon-ice-cream-6..

Υλικά:

300 ml νερό
1/2 κούπα φρουκτόζη ή και λίγο παραπάνω (ανάλογα πόσο ξινά είναι τα λεμόνια μας)
270 ml χυμό λεμονιού σουρωμένο
2 – 3 φύλλα ζελατίνης (1,625 γρ./ φύλλο ζελατίνης) ή αντίστοιχη ποσότητα αγάρ-αγάρ
λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε κρύο νερό βουτάμε τα φύλλα ζελατίνης για όσο χρόνο προτείνεται από τη συσκευασία (διαφέρει ο χρόνος ανάλογα την εταιρεία). Για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα φύλλα ζελατίνης δες εδώ.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη φρουκτόζη με το νερό κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η φρουκτόζη και γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι όταν το σιρόπι είναι ακόμη ζεστό, αλλά όχι καυτό, ρίχνουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά το σιρόπι με το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και τοποθετούμε στην κατάψυξη, ιδανικά σε ειδικό μεταλλικό σκεύος κατάλληλο για παγωτό. Όταν σταθεροποιηθεί το μείγμα, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ. Όσο το χτυπάμε αρχίζει να αποκτά λευκό χρώμα. Σημείωση: Όσο πιο πολύ ξύσμα λεμονιού βάλουμε τόσο πιο κίτρινο θα γίνει το sorbet μας. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα επανατοποθετούμε στην κατάψυξη φροντίζοντας να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος μας. Μόλις παγώσει είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία!

Sorbet Καρότο, 0 μονάδες.

Carrot Sorbet

Υλικά:

300 ml νερό
1/2 κούπα φρουκτόζη
270 ml χυμό καρότου σουρωμένο
2 – 3 φύλλα ζελατίνης  (1,625 γρ./ φύλλο ζελατίνης) ή αντίστοιχη ποσότητα αγάρ-αγάρ
λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Σε κρύο νερό βουτάμε τα φύλλα ζελατίνης για όσο χρόνο προτείνεται από τη συσκευασία (διαφέρει ο χρόνος ανάλογα την εταιρεία). Για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα φύλλα ζελατίνης δες εδώΣε αποχυμωτή βάζουμε τα καρότα ώστε να έχουμε ένα φλυτζάνι χυμό καρότου. Αν δεν έχουμε αποχυμωτή μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα καρότα στο multi προσθέτοντας και νερό ώστε να γίνει χυμός κι όχι ένα παχύρευστο μείγμα.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη φρουκτόζη με το νερό και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η φρουκτόζη και γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι όταν το σιρόπι είναι ακόμη ζεστό, αλλά όχι καυτό, ρίχνουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά το σιρόπι με το χυμό καρότου και τοποθετούμε στην κατάψυξη, ιδανικά σε ειδικό μεταλλικό σκεύος κατάλληλο για παγωτό. Όταν σταθεροποιηθεί το μείγμα, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα επανατοποθετούμε στην κατάψυξη φροντίζοντας να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος μας. Μόλις παγώσει είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία!

Παγωτίνια με επικάλυψη σοκολάτας σε διάφορες γεύσεις, 0 & 1 μονάδα.

Παγωτίνια -1

Υλικά:
100 γρ. μαύρη σοκολάτα (χωρίς ζάχαρη)
Διάφορα φρούτα
Φυστικοβούτυρο

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο multi το κάθε φρούτο ξεχωριστά.

Γεμίζουμε θήκες σιλικόνης για σοκολατάκια….
Παγωτίνια - 2

ή θήκες για pop cakes….

Παγωτίνια - 1

με ένα κάθε φορά φρούτο ή φυστικοβούτυρο ή φρούτο ανακατεμμένο με φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο ή με κομματάκια ξηρών καρπών, και τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσουν.

Λιώνουμε σε bain marie τη σοκολάτα.

Snickers -1

Αφού έχουν παγώσει τα μείγματα στην κατάψυξη…

WP_20150530_021

…τα ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα.

Τοποθετούμε τα επικαλυμένα παγωτίνια στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει και η σοκολάτα….

Παγωτίνια -2

….και σερβίρουμε.

Παγωτίνια - 2

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2 Προσοχή ειδικά στα γρανιτάκια φρούτων. Όταν τα ρίξουμε στη σοκολάτα να είναι πολύ παγωμένα και η σοκολάτα όχι ζεστή γιατί θα λιώσουν.

Παραλλαγές:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2 Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε φρέσκο φρούτο ή ξηρούς καρπούς….

Καλή επιτυχία!

 

Mπάρες σοκολάτας με αμύγδαλα και φράουλα, με 1 (μαύρη σοκολάτα) & 2 (λευκή σοκολάτα) μονάδες. Παραλλαγή με 0 μονάδες.

Chocolate Bars

Πανεύκολη και γρήγορη λύση για σπιτικές μπάρες. Κατάλληλες για πρω’ι’νό, το γραφείο και για όποια περίσταση θέλουμε ένα γρήγορο snack. Καλή σας απόλαυση…

Υλικά:
100 γρ. λευκή ή μαύρη σοκολάτα (χωρίς ζάχαρη)
½ φλυτζάνι ανάλατα αμύγδαλα (ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας μας)
¼ φλυτζανιού ψιλοκομμένες φράουλες (ή άλλο φρούτο της αρεσκείας μας)

Εκτέλεση:
Λιώνουμε σε bain marie τη σοκολάτα.

White bars -3

Ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα τα αμύγδαλα και τις ψιλοκομμένες φράουλες. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα φορμάκι στρωμένο με μεμβράνη που περισσεύει έξω από το φορμάκι.

White bars -4

White bars -5

Τοποθετούμε το φορμάκι στην κατάψυξη σκεπασμένο με τη μεμβράνη που περισσεύει. Μόλις παγώσει ξεφορμάρουμε και κόβουμε με καλό, κοφτερό μαχαίρι. Διατηρούμε τις μπάρες σε καλά κλειστό μπωλ στη συντήρηση.

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2 Για ιδανικότερο σχήμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ειδικές φόρμες σιλικόνης για μπάρες δημητριακών.

Παραλλαγές:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2 Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο, ή σταφίδες ή ξηρούς καρπούς….
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2 Αν θέλουμε τη μηδενική εκδοχή χρησιμοποιούμε μηδενική σοκολάτα και ένα είδος μηδενικού φρούτου.

Καλή επιτυχία!

 

Το ζελέ αλλιώς…γλυκάκι με 0 μονάδες.

Ζελέ

Υλικά:
1 φακελάκι ζελέ χωρίς ζάχαρη (εκτός ανανά)
2 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη
Μηδενική μερέντα (ίση ποσότητα άγλυκου κακάο και γλυκαντικού και μια βανίλια).

Εκτέλεση:
Ακολουθούμε της οδηγίες παρασκευής του ζελέ. Μοιράζουμε το μισό ζελέ σε φορμάκια μέχρι τη μέση. Βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί το ζελέ. Εντωμεταξύ φτιάχνουμε τη μηδενική μερέντα. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το κακάο, τη φρουκτόζη και τη βανίλια με λίγο νερό ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά ρίχνουμε τη μερέντα στο υπόλοιπο μισό ζελέ που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη. Μόλις σταθεροποιηθεί το ζελέ στα φορμάκια που είναι ήδη στο ψυγείο γεμίζουμε τα φορμάκια με το ζελέ στο οποίο έχουμε ρίξει τη μερέντα. Ξαναβάζουμε τα φορμάκια στο ψυγείο και σερβίρουμε μόλις είναι έτοιμα.

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Αν θέλετε να κάνετε το σχέδιο της φωτογραφίας, όταν βάλετε το πρώτο μισό ζελέ στο ποτήρι/φορμάκι το γέρνετε ελαφρώς στο ψυγείο ώστε να πάρει διαγώνια κλίση. Μόλις σταθεροποιηθεί το μισό ζελέ γεμίζετε με το υπόλοιπο ζελέ.

Παραλλαγές:
Μπορούμε να προσθέσουμε οποιαδήποτε γεύση ζελέ και να βάλουμε κομμένα κομματάκια φρούτου.

Καλή επιτυχία!

 

Εύκολα σοκολατάκια με 0 (απλή σοκολάτα) και 1 μονάδα (λευκή σοκολάτα), απλά ή γεμιστά. 

Σοκολατάκια

Υλικά:
100 γρ. σοκολάτα ζαχαροπλαστικής (κουβερτούρα) χωρίς ζάχαρη
100 γρ. λευκή σοκολάτα ζαχαροπλαστικής χωρίς ζάχαρη
Εναλλακτικά αντίστοιχη ποσότητα μηδενικής μερέντας

Εκτέλεση:
Λιώνουμε σε bain marie την κουβερτούρα και τοποθετούμε σε φορμάκια σιλικόνης του μεγέθους και σχεδίου της επιλογής μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν.

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2 Αν χρησιμοποιήσετε την εναλλακτική με τη μηδενική μερέντα προσοχή να μην είναι το μείγμα πολύ υδαρές.
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Τα σοκολατάκια με μηδενική μερέντα θέλουν περισσότερη ώρα στο ψυγείο και η υφή τους είναι mat. Χρησιμοποιώντας κουβερτούρα τα σοκολατάκια είναι γυαλιστερά στην όψη.

Παραλλαγές:
1). Μπορείτε να κάνετε γεμιστά σοκολατάκια με μηδενική μαρμελάδα, ή κομματάκια φρούτου π.χ. πορτοκάλι, ή με άλλη γέμιση της επιλογής σας. Στην περίπτωση αυτή τοποθετείτε ποσότητα της σοκολάτας μέχρι τη μέση της φόρμας, αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει, προσθέτετε τη γέμιση της επιλογής σας και συμπληρώνετε με σοκολάτα.
2). Μπορείτε να κάνετε δίχρωμα σοκολατάκια, μισά με μαύρη και μισά με λευκή σοκολάτα.

Καλή επιτυχία!

 

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

June 2017
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Αρχεία

Blog Stats

  • 60,622 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: