Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Maria’s Gastronomy: The Science of Cooking, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑ & SNACKS ΜΕ 3 ΜΟΝΑΔΕΣ.

Εκμέκ παγωτό, 3 μονάδες.

Εκμέκ παγωτό

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:
½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
1 φλυτζάνι χλιαρό γάλα
2 φακελάκια μαγιά διαλεμένα σε λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλάτι
νερό χλιαρό (όσο πάρει)
½ φλυτζάνι του τσαγιού φρουκτόζη
2 βανίλιες

Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια φρουκτόζη
1 ξύλο κανέλλας
1 φλούδα από λεμόνι
λίγες σταγόνες λεμόνι

Για το παγωτό:
500 ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά (όχι light)
500 ml γάλα πλήρες
1οο γρ. φρουκτόζη
λίγη μαστίχα

Για τη σαντιγύ:
1 κρέμα γάλακτος (όχι light)
½ φλυτζάνι του τσαγιού φρουκτόζη
1 βανίλια

Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι:
Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το γάλα, τη διαλυμένη μαγιά, τη φρουκτόζη, τη βανίλια και προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει ένας ομογενοποιημένος χυλός. Βάζουμε το μείγμα σε ταψί ή σε φόρμα τάρτας, αφήνουμε να φουσκώσει (20-30 λεπτά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.

Για το σιρόπι:
Αφού έχει ψηθεί και κρυώσει το παντεσπάνι, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη φρουκτόζη, την κανέλλα και το λεμόνι και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμο σιροπιάζουμε το παντεσπάνι.

Για το παγωτό:
Χτυπάμε τη μαστίχα στο γουδί μαζί με λίγη φρουκτόζη. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη φρουκτόζη να γίνει σαντιγύ και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαστίχα και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε το μείγμα του παγωτού σε ένα μεταλλικό μπωλ με καπάκι και το βάζουμε στην κατάψυξη. Για τις επόμενες 2 ώρες βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη ανά 30 λεπτά και το χτυπάμε (σύνολο 4 φορές) στο μίξερ να αφρατέψει και να μην κάνει κρυστάλλους. Την τελευταία φορά, αφού χτυπήσουμε το παγωτό, το ρίχνουμε πάνω στο παντεσπάνι και το βάζουμε στην κατάψυξη.

Για τη σαντιγύ:
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη φρουκτόζη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει και να γίνει στεκάτη. Στρώνουμε τη σαντιγύ πάνω από το παγωτό και τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει. Αν θέλουμε προαιρετικά περιχύνουμε με λίγη μηδενική μαρμελάδα βύσσινο ή φράουλα.

Tips:
 Το λίγο αλάτι στο παντεσπάνι είναι απαραίτητο για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
 Για να βοηθήσουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί στο παντεσπάνι το γάλα θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το νερό χλιαρό – προσοχή! Όχι πολύ ζεστό γιατί καταστρέφει τη μαγιά.
 Προσοχή! Όταν σιροπιάζουμε δεν πρέπει να είναι και το παντεσπάνι και το σιρόπι ζεστά ή κρύα, αλλά εναλλάξ, δηλαδή ή το παντεσπάνι κρύο και το σιρόπι ζεστό ή το αντίστροφο.
 Το μεταλλικό μπωλ με καπάκι βοηθά να μην κάνει το παγωτό κρυστάλλους. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό μπωλ με καπάκι.

Παραλλαγή:
Ρίχνουμε μέσα στο παγωτό λίγη μηδενική μαρμελάδα βύσσινο ή φράουλα αν θέλουμε το παγωτό μας να κάνει κόκκινα ‘νερά’.

Καλή επιτυχία!

Εκμέκ, 3 μονάδες.

ΕΚΜΕΚ

Το Εκμέκ είναι ένα παραδοσιακό τούρκικο γλυκό το οποίο οι Έλληνες το πήγαν στο επόμενο γευστικό επίπεδο συνδυάζοντάς το με το καταίφι…εδώ μια πιο ελαφριά κι υγιεινή εναλλακτική, με λίγα υλικά αλλά με πολύ γεύση…

Υλικά:

Για το παντεσπάνι
250γρ. σιμιγδάλι
2/3 – 3/4 του φλυτζανιού χλιαρό γάλα
1 φακελλάκι ξηρή μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλάτι
120 γρ. φρουκτόζη
1 βανίλια
λίγη μαστίχα

Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια φρουκτόζη
1 ξύλο κανέλλας
1 φλούδα από λεμόνι
λίγες σταγόνες λεμόνι

Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
½ κούπα φρουκτόζη
7 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
1 βανίλια

Για τη σαντιγύ
1 κρέμα γάλακτος (όχι light)
½ φλυτζάνι του τσαγιού φρουκτόζη
1 βανίλια

Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι
Χτυπάμε τη μαστίχα στο γουδί με λίγη φρουκτόζη. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη διαλυμένη μαγιά, τη φρουκτόζη, τη βανίλια και την κοπανισμένη μαστίχα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ώστε το μείγμα μας να γίνει ένας χυλός. Βάζουμε το μείγμα σε ταψί ή σε φόρμα τάρτας, το αφήνουμε λίγο (20-30 λεπτά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.

Για το σιρόπι
Αφού έχει ψηθεί και κρυώσει το παντεσπάνι, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη φρουκτόζη, την κανέλλα και το λεμόνι και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμο σιροπιάζουμε το παντεσπάνι.

Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, προσθέτουμε τη φρουκτόζη, τη βανίλια και το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη συνεχώς μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε την κρέμα στο σιροπιασμένο παντεσπάνι και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Για τη σαντιγύ
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη φρουκτόζη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει και να γίνει στεκάτη. Στρώνουμε τη σαντιγύ κι αν θέλουμε προαιρετικά περιχύνουμε με λίγη μηδενική μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας.

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Προσοχή! Όταν σιροπιάζουμε δεν πρέπει να είναι και το παντεσπάνι και το σιρόπι ζεστά ή κρύα, αλλά εναλλάξ, δηλαδή ή το παντεσπάνι κρύο και το σιρόπι ζεστό ή το αντίστροφο.

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή για σοκολατένια μπισκότα βρώμης με γεύση μπανάνα (3 μονάδες). Η συνταγή βγάζει περίπου 10 μέτρια μπισκότα.

Υλικά:
¼ με ½ φλυτζάνι του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi
125 γραμμάρια (3 ορθογώνια κομμάτια των 25 γρ.) κουβερτούρα
½ μπανάνα

Εκτέλεση:
Πολτοποιούμε στο multi τη μισή μπανάνα. Σε bain marie λιώνουμε την κουβερτούρα, προσθέτουμε την πολτοποιημένη μπανάνα, λίγο νερό (αν χρειαστεί) και σιγά-σιγά τη βρώμη (όσο πάρει). Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε από πάνω με άλλο φύλλο λαδόκολλας. Με πλάστη προσπαθούμε να κάνουμε το μείγμα μας ισοϋψές. Το πάχος το κανονίζουμε ανάλογα την προτίμησή μας. Βγάζουμε το πάνω μέρος της λαδόκολλας και με κουπ-πατ δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Βάζουμε στο ψυγείο περίπου 1 ώρα για να σκληρύνουν.

Αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε γεμιστά χρησιμοποιώντας δυο μπισκότα κι ανάμεσα μηδενική μερέντα ή μηδενική μερέντα ανάμεικτη με πολτοποιημένη μπανάνα. Αν θέλουμε επίσης, τα κάνουμε με επικάλυψη μηδενικής μερέντας ή μηδενικής μερέντας ανάμεικτης με πολτοποιημένη μπανάνα, ή με άσπρο γλάσσο (λεμόνι με φρουκτόζη).

Tips:
 Αποφύγετε την εναλλακτική της μηδενικής σοκολάτας ή της σοκολάτας με μια μονάδα. Υπάρχει λόγος ύπαρξης της κουβερτούρας/σοκολάτας ζαχαροπλαστικής. Είναι η μόνη κατάλληλη για να έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
 Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.

Παραλλαγές:
Μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε φρούτο της αρεσκείας μας π.χ. πορτοκάλι κτλ. ή αποξηραμένα φρούτα. Προσοχή! Αν χρησιμοποιήσουμε γλάσσο ή γέμιση με φρούτο να προσέξουμε να μην αναμείξουμε διαφορετικά φρούτα (άλλο στο μπισκότο κι άλλο στη γέμιση ή την επικάλυψη).

Καλή επιτυχία!

Συνταγή για Tiramisu (3 μονάδες).

Tiramisu

Υλικά:
Για την επικάλυψη:
Λίγο άγλυκο κακάο

Για τη βάση:
1 φλυτζάνι του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi
1 φλυτζάνι του τσαγιού μηδενική μερέντα
Λίγο νερό (προαιρετικά)
Λίγο καφέ (νες καφέ ή espresso)

Για την κρέμα:
1 μικρό πακέτο τυρί mascarpone (προτιμάται) ή φιλαδέλφεια
1 μικρή συσκευασία κρέμα γάλακτος
½ με 1 φλυτζάνι του τσαγιού φρουκτόζη ά άλλο μηδενικό γλυκαντικό

Εκτέλεση:
Για τη βάση:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μηδενική μερέντα, λίγο καφέ διαλυμένο σε νερό, λίγο επιπλέον νερό (αν χρειαστεί), και σιγά-σιγά τη βρώμη (όσο πάρει). Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα που να πλάθεται εύκολα αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, απλώνουμε το μείγμα ώστε να καλυφθεί ο πάτος της φόρμας.

Για την κρέμα:
Χτυπάμε με το μίξερ τη σαντιγύ με τη φρουκτόζη. Μόλις αφρατέψει και γίνει η σαντιγύ προσθέτουμε το τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση και πασπαλίζουμε με άγλυκο κακάο και το βάζουμε στο ψυγείο να δέσει. Αν θέλουμε να κάνουμε δύο στρώσεις κάνουμε δύο βάσεις και μοιράζουμε την ίδια ποσότητα κρέμας στα δύο επίπεδα (βάση, μισή ποσότητα κρέμας, δεύτερη βάση, υπόλοιπη μισή ποσότητας κρέμας, πασπάλισμα με άγλυκο κακάο).

Tips:
 Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.
 Καλό είναι να πασπαλίσετε με άγλυκο κακάο λίγο πριν σερβίρετε γιατί με την υγρασία του ψυγείου το κακάο υγραίνεται και δε δείχνει ωραίο.

Καλή επιτυχία!

Advertisements

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

December 2017
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Αρχεία

Blog Stats

  • 66,237 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: