Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Maria’s Gastronomy: The Science of Cooking: ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ & ΟΣΠΡΙΑ- ΡΕΒΥΘΟΜΠΙΦΤΕΚΙΑ, ΠΑΤΑΤΟΜΠΙΦΤΕΚΙΑ, BURGER VEGETARIAN & ΝΗΣΤΗΣΙΜΟ.

Burger vegetarian & νηστίσιμο, 2 μονάδες, με δύο παραλλαγές.

Burger

Υλικά:

Για τα ρεβυθομπιφτέκια:
250 γρ. ρεβύθια φλυτζάνι νερό
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο νερό
αλάτι
πιπέρι
δυόσμο
μα’ι’ντανό
λίγη μηδενική μουστάρδα

Για τα ψωμάκια:
500 gr. σιμιγδάλι
2 φακελλάκια μαγιά
Νερό

Εκτέλεση:
Για τα ρεβυθομπιφτέκια μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ.

Για τα ψωμάκια μπορείτε να δείτε τη συνταγή από το blog ‘Η Δίαιτα των Μονάδων’ εδώ. Απλώς, το μείγμα το μοιράζουμε σε στρογγυλά φορμάκια σιλικόνης.

Αφού έχουν ψηθεί τα μπιφτέκια και τα ψωμάκια, ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και γεμίζουμε με ένα ρεβυθομπιφτέκι, ντομάτα, κρεμμύδια που έχουμε σωτάρει ελαφρά στο αντικολλητικό με μπαλσάμικο, μανιτάρια τα οποία έχουμε ψήσει στο αντικολλητικό, αγγούρι, μαρούλι, μουστάρδα και ketchup.

Παραλλαγές:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πατατομπιφτέκια 1 μονάδας (τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε εδώ) ή
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Για μη-vegetarian, νηστίσιμη εναλλακτική, μπιφτέκι με κρέας 1 μονάδας από το blog ‘Η Δίαιτα των Μονάδων’ (τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε εδώ).

Καλή επιτυχία!

Πατατομπιφτέκια με λαχανικά, 1 μονάδα.

Πατατομπιφτέκια

Υλικά:
½ κιλό πατάτες
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 κρεμμυδάκι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
Μπρόκολο
Μανιτάρια
Πιπεριά
Καρότο
Δυόσμο
Άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγη μηδενική μουστάρδα

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες, ζεματίζουμε μέχρι να μαλακώσουν το μπρόκολο και το καρότο. Στο αντικολλητικό μαραίνουμε χωρίς λάδι τα μανιτάρια, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια.

Λιώνουμε τις πατάτες μς πιρούνι (δεν τις λιώνουμε στο multi ή με άλλο μηχάνημα όπως του πουρέ, για να ‘κρατάνε’ λίγο τον όγκο τους) και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (όχι λιώσιμο για να γίνει στέρεο το μείγμα. Προσοχή! Στο μπρόκολο φροντίζουμε να βγάλουμε όλο το νερό τους στίβοντάς το καλά). Ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα να ‘δέσει’.

Με ένα κουτάλι ρίχνουμε ποσότητα μείγματος σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι ή σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 180 -200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15 λεπτά).

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Στο μείγμα να υπερισχύει εμφανώς η πατάτα για να μη διαλύονται τα μπιφτέκια

Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Δε θέλουν πολύ ψήσιμο γιατί τα υλικά είναι ήδη ψημμένα.

Καλή επιτυχία!

Ρεβυθομπιφτέκια, 1 μονάδα.

Ρεβυθομπιφτέκια

Υλικά:
250 γρ. ρεβύθια φλυτζάνι νερό
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο νερό
αλάτι
πιπέρι
δυόσμο
μα’ι’ντανό
λίγη μηδενική μουστάρδα

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβύθια από το βράδυ σε ένα μπωλ με νερό. Την επόμενη μέρα αλέθουμε στο πολυμίξερ τα ρεβύθια, με λίγο νερό, πολύ καλά μέχρι να πολτοποιηθούν και να μην υπάρχουν χοντρά κομμάτια. Αφού πολτοποιήσουμε τα ρεβύθια ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και δημιουργούμε ένα ομοιογενές μείγμα το οποίο στέκεται στο κουτάλι.

Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για μια ώρα.

Burger -1

Στη συνέχεια πλάθουμε τα μπιφτέκια μας (ή χρησιμοποιούμε κουπ-πατ για να δώσουμε ένα ομοιόμορφο σχήμα) και τοποθετούμε σε ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε στον αέρα στους 180 – 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (περίπου 20 λεπτά). Εναλλακτικά ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι.

Σημείωση: Σε περίπτωση που δεν έχουμε μουσκέψει τα ρεβύθια από το βράδυ μπορούμε να τα βράσουμε για λίγο να μαλακώσουν.

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

June 2017
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Αρχεία

Blog Stats

  • 60,622 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: