Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Maria’s Gastronomy: The Science of Cooking: WAFFLES, CUPCAKES, MUFFINS, DONUTS, ΚΕ’Ι’Κ, ΚΑΡΙΟΚΕΣ.

Κέικ Σοκολάτα – Πορτοκάλι με γλάσσο σοκολάτας, 1 μονάδα.

Chocolate cake -14..

Το κέικ σοκολάτας είναι ιδανικό για πρω’ι’νό ή snack μεταξύ των γευμάτων. Είναι κατάλληλο και για όσους κάνουν vegan διατροφή, για όσους νηστεύουν ακόμη και για τους διαβητικούς (με προσθήκη γλυκαντικού που τους έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός τους και με μέτρο λόγω του σιμιγδαλιού).

 

Υλικά:

Για το κέικ
250γρ. σιμιγδάλι

3 κουταλιές της σούπας μηδενική μερέντα (όχι πολύ αραιή)

2 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο
1/2 – 3/4 του φλυτζανιού φυσικό χυμό πορτοκάλι

ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
100 γρ. φρουκτόζη

1 βανίλια

λίγο αλάτι

Για το γλάσσο

100 γρ. μηδενική σοκολάτα ή 1 κούπα μηδενική μερέντα

Εκτέλεση:

Για το κέικ
Διαλύουμε τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη φρουκτόζη, τη μερέντα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και το αλάτι και προσθέτουμε τη σόδα με το χυμό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, μέχρι να γίνει το μείγμα μας ένας χυλός. Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης για κέικ ή σε φόρμα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, το αφήνουμε για λίγο μέσα στη φόρμα (20-30 λεπτά) να ησυχάσει και να αφρατέψει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50-60 λεπτά.

Για το γλάσσο

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε bain-marie.  Aν θέλουμε να αυξήσουμε την ποσότητα του γλάσσου και να το κάνουμε πιο πλούσιο, προσθέτουμε σιγά-σιγά στη λιωμένη σοκολάτα ή στη μερέντα λίγο χυμό πορτοκαλιού. Επικαλύπτουμε το κέικ με το γλάσσο.

Αν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε λίγο γλάσσο και να κάνουμε το εξής, όπως έκανα εγώ στο δικό μου. Αφού ξεφορμάρουμε το κέικ κόβουμε το κέικ σε δύο κομμάτια. Για το πώς κόβουμε εύκολα ένα κέικ (ή παντεσπάνι) δες εδώ. Για καλύτερο αποτέλεσμα το κόβουμε την επόμενη μέρα, από την ημέρα που το φτιάξαμε. Στη συνέχεια παίρνουμε το ένα μέρος και το βάζουμε στη φόρμα που ψήσαμε το κέικ. Κάνουμε επάλειψη με λίγο γλάσσο. Βάζουμε το επόμενο κομμάτι κέικ, το πιέζουμε καλά και στρώνουμε το γλάσσο. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί και να ‘δέσει΄το γλάσσο και σερβίρουμε.

Chocolate cake -2...

Παραλλαγές:


Κουτάλα-Πηρούνα - foto
 Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μισό-μισό (χονδρό και ψιλό) σιμιγδάλι.

 Αν θΚουτάλα-Πηρούνα - fotoέλουμε αντικαθιστούμε τη σόδα με 1 φακελλάκι μαγιά.

Καλή επιτυχία!

Κέικ Μόκα, 1 μονάδα (2 μονάδες με γλάσσο μόκας).

Coffee Cake -1..

Το κέικ μόκα ή κέικ καφέ είναι ιδανικό για πρω’ι’νό ή snack μεταξύ των γευμάτων. Είναι κατάλληλο όχι μόνο για όσους κάνουν δίαιτα και υγιεινή διατροφή, αλλά και για όσους κάνουν vegan διατροφή, για όσους νηστεύουν ακόμη και για τους διαβητικούς (με προσθήκη γλυκαντικού που τους έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός τους και με μέτρο λόγω του σιμιγδαλιού).

Υλικά:

Για το κέικ

250 γρ. σιμιγδάλι

100-150 ml (περίπου 1/2 – 3/4 του φλυτζανιού) φυσικό χυμό πορτοκάλι

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

120 γρ. φρουκτόζη

2 – 3 κουταλιές νες καφέ διαλυμένες σε λίγο χλιαρό νερό

1 βανίλια

λίγο αλάτι

Για το γλάσσο

50 γρ. φρουκτόζης χτυπημένα στο multi

100 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

1 βανίλια

2 κουταλιές σιρόπι του γλυκού πορτοκάλι (χωρίς ζάχαρη, με μηδενικό γλυκαντικό)

2 κουταλάκια του γλυκού νες καφέ διαλυμένα σε ελάχιστο χλιαρό νερό (όχι πολύ νερό για να γίνει το γλάσσο πιο ‘στεκάτο’)

Εκτέλεση:

Για το κέικ
Διαλύουμε τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη φρουκτόζη, τη βανίλια, το αλάτι, τον διαλυμένο νες καφέ, και προσθέτουμε τη σόδα με το χυμό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, μέχρι να γίνει το μείγμα μας ένας χυλός. Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης για κέικ ή φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα, το αφήνουμε να ησυχάσει και να ‘αφρατέψουν’ τα υλικά  (20-30 λεπτά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50-60 λεπτά.

Για το γλάσσο

Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη καλά μέχρι να αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε σιγά-σιγά τη χτυπημένη στο multi φρουκτόζη μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Επικαλύπτουμε το κέικ με το γλάσσο.

Αν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε λίγο γλάσσο και να κάνουμε το εξής, όπως έκανα εγώ στο δικό μου. Αφού ξεφορμάρουμε το κέικ κόβουμε το κέικ σε τρία κομμάτια. Για το πώς κόβουμε εύκολα ένα κέικ (ή παντεσπάνι) δες εδώ. Στη συνέχεια παίρνουμε το ένα μέρος από τα τρία το βάζουμε στη φόρμα που ψήσαμε το κέικ. Κάνουμε επάλειψη με λίγο γλάσσο. Βάζουμε το επόμενο κομμάτι κέικ, το πιέζουμε καλά και ξανά επάλειψη με λίγο γλάσσο. Τοποθετούμε το τρίτο κομμάτι του κέικ, πιέζουμε καλά και στρώνουμε το γλάσσο. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί, να ‘δέσει΄το γλάσσο και σερβίρουμε.

Παραλλαγές:

  • Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μισό-μισό (χονδρό και ψιλό) σιμιγδάλι.
  • Αν θέλουμε αντικαθιστούμε τη σόδα με 1 φακελλάκι μαγιά.

Καλή επιτυχία!

Waffles, 1 μονάδα.

Waffles -1

Υλικά:
250γρ. σιμιγδάλι
250 – 300 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
120 γρ. φρουκτόζη
1 βανίλια
κανέλλα
γαρύφαλλο

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη φρουκτόζη, τη βανίλια, την κανέλλα και το γαρύφαλλο και προσθέτουμε τη σόδα με το χυμό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη χυμό πορτοκάλι μέχρι να γίνει ένας ομογενοποιημένος χυλός. Βάζουμε το μείγμα στο μηχάνημα για waffles και ψήνουμε ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Παραλλαγές: Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κακάο, αν θέλουμε σοκολατένιες waffles. Επίσης, αν θέλουμε να σερβίρουμε με συνοδεία παγωτού (εκτός πορτοκάλι), αντικαθιστούμε το χυμό πορτοκαλιού με χυμό ενός λεμονιού και συμπληρώνουμε με νερό.

Σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα ή με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ή μηδενική μερέντα. Επίσης, αν θέλουμε, με παγωτό της αρεσκείας μας, όπως στην παρακάτω φωτογραφία με παγωτό choco banana και μόκα μπανάνα.

Waffles -2

Καλή επιτυχία!

 

Καριόκες, 1 μονάδα.

Καριόκες -1

Υλικά:
½ φλυτζάνι με ¾ του φλυτζανιού χοντροκοπανισμένα καρύδια
1 φλυτζάνι του τσαγιού μερέντα (ίση ποσότητα από άγλυκο κακάο και φρουκτόζη, 1 βανίλια και λίγο νερό να ομογενοποιηθεί το μείγμα)
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
100 γρ. κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα καρύδια με τη μερέντα και το ξύσμα πορτοκαλιού και πλάθουμε σε ρολό. Τυλίγουμε το ρολό σε μεμβράνη και τυλίγουμε τις άκρες σαν καραμελόχαρτο, ούτως ώστε να δωθεί πιο σταθερό σχήμα στο ρολό μας. Τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει το ρολό.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε bain marie. Βγάζουμε το ρολό από την κατάψυξη και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε φέτες περίπου 1- 1 ½ εκατοστών. Βουτάμε τις φέτες στη λιωμένη κουβερτούρα. Γυρίζουμε από την άλλη μεριά με τη βοήθεια δύο πιρουνιών. Τοποθετούμε σε λαδόκολλα για να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Διατηρούμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.

Tips:
 Επειδή το μείγμα δεν έχει πολλά υλικά απαιτείται χρόνος στην κατάψυξη για να παγώσει.
 Η μερέντα να μην είναι πολύ αραιή. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα μείγμα που να πλάθεται.

Παραλλαγές:
Αν δεν έχουμε διαθέσιμη κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη κάνουμε για επικάλυψη μια παχύρευστη μηδενική μερέντα. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται περισσότερος χρόνος για να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη. Με την επικάλυψη κουβερτούρας έχουμε πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα, ενώ με την επικάλυψη μηδενικής μερέντας, το αποτέλεσμα είναι mat (όπως στη φωτό).

Καλή επιτυχία!

Cupcakes, 2 μονάδες.

Cupcakes -2

Cupcakes

Υλικά:
Για τα cakes:
250γρ. σιμιγδάλι
250 – 300 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
50 γρ. μαργαρίνη
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
120 γρ. φρουκτόζη
1 βανίλια
κανέλλα
γαρύφαλλο

Για τη βουτυρόκρεμα:
1 κουτάλι της σούπας μαργαρίνη
3 κουτάλια της σούπας φρουκτόζη
Ανάλογα την ποσότητα (εξαρτάται από το μέγεθος των cupcakes ή/και πόσο πλούσια θέλουμε τη βουτυρόκρεμα πάνω στα cakes) πολλαπλασιάζουμε τη βασική αναλογία
1 βανίλια

Εκτέλεση:
Για τα cakes:
Διαλύουμε τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη φρουκτόζη, τη βανίλια, την κανέλλα και το γαρύφαλλο και προσθέτουμε τη σόδα με το χυμό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη χυμό πορτοκάλι μέχρι να γίνει ένας ομογενοποιημένος χυλός. Βάζουμε το μείγμα στο μηχάνημα για donuts και ψήνουμε ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εναλλακτικά ψήνουμε σε φορμάκια στον αέρα στους 180 – 200 βαθμούς.

Για τη βουτυρόκρεμα:
Χτυπάμε τη φρουκτόζη στο multi μαζί με τη βανίλια. Στη συνέχεια χτυπάμε με το μίξερ το μείγμα φρουκτόζης και βανίλιας μαζί με τη μαργαρίνη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει το νέο μείγμα ‘στεκάτο’. Ανάλογα με τη ποσότητα της βουτυρόκρεμας που θέλουμε να έχουμε προσθέτουμε, αν χρειαστεί, επιπλέον μαργαρίνη και φρουκτόζη.

Όταν ψηθούν τα κεκάκια βάζουμε τη βουτυρόκρεμα σε ένα κορνέ και τοποθετούμε πάνω στα κεκάκια σε ό,τι σχέδιο θέλουμε.

Tips:
 Εναλλακτικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη σόδα με 1 φακελάκι μαγιά και λίγο αλάτι.
 Η μαργαρίνη θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
 Τη φρουκτόζη τη χτυπάμε στο multi για να αποφύγουμε τους χοντρούς κόκκους στη βουτυρόκρεμα.
 Χτυπάμε πολύ καλά τη βουτυρόκρεμα, στην αρχή στις πρώτες σκάλες του μίξερ και μετά στο δυνατό μέχρι να γίνει ένα αφράτο, πλούσιο και ομογενοποιημένο μείγμα.
 Αν χρησιμοποιήσετε το ειδικό μηχάνημα ψησίματος cupcakes τότε θα πρέπει να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό γιατί το μείγμα μας θα πρέπει να είναι πιο υδαρές και δε χρειάζεται να το αφήσουμε να φουσκώσει.

Cupcakes -4

Παραλλαγές:
Στη φωτογραφία υπάρχουν πέντε διαφορετικά είδη cupcakes, βανίλιας, σοκολάτας (προσθέτουμε κακάο ή/και μηδενική κουβερτούρα), μόκα (προσθέτουμε νες καφέ διαλυμένο σε λίγο νερό), κανέλλας (μόνο κανέλλα), πορτοκάλι (μόνο χυμό πορτοκάλι ή/και ξύσμα πορτοκαλιού). Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι άλλο θέλετε και να δημιουργήσετε άπειρους γευστικούς συνδυασμούς. Το ίδιο ισχύει και για τη βουτυρόκρεμα. Στις φωτογραφίες υπάρχουν δύο είδη βουτυρόκρεμας, βανίλιας και κακάο. Αν θέλετε το αποτέλεσμα με τη διπλή γεύση όταν τελειώσετε την επικάλυψη με τη βουτυρόκρεμα βανίλιας, αφήστε λίγη λευκή βουτυρόκρεμα στο κορνέ και προσθέστε τη βουτυρόκρεμα κακάο.

Καλή επιτυχία!

Donuts με τρεις διαφορετικές επικαλύψεις, 1 μονάδα.

Donuts

Υλικά:

Για τα donuts:
250γρ. σιμιγδάλι
250 – 300 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
120 γρ. φρουκτόζη
1 βανίλια
κανέλλα
γαρύφαλλο

Για τις επικαλύψεις:
Επικάλυψη σοκολάτας:
2 κουταλάκια του γλυκού άγλυκο κακάο
2 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη
1 βανίλια
Εναλλακτικά, μηδενική κουβερτούρα

Επικάλυψη φράουλας:
2-3 φράουλες
2 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη
1 σταγόνα λεμόνι
Εναλλακτικά, λίγη μηδενική μαρμελάδα φράουλα

Επικάλυψη λευκού γλάσσου:
Λίγη φρουκτόζη αλεσμένη στο multi
Χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
Για τα donuts:
Χτυπάμε στο μίξερ το σιμιγδάλι, τη μαγιά, το αλάτι, τη φρουκτόζη, τη βανίλια και προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει ένας ομογενοποιημένος χυλός. Βάζουμε το μείγμα σε φορμάκια για donuts, αφήνουμε να φουσκώσει και ψήνουμε στον αέρα στους 1800 – 2οο0 .

Για τις επικαλύψεις:

Επικάλυψη σοκολάτας:
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το άγλυκο κακάο, τη φρουκτόζη και τη βανίλια και λίγο νερό μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα όχι πολύ υδαρές. Εναλλακτικά, λιώνουμε σε bain marie μηδενική κουβερτούρα.

Επικάλυψη φράουλας:

Πολτοποιούμε στο multi 2 φράουλες και τις βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με ελάχιστο νερό και τη φρουκτόζη για 4-5 λεπτά. Πολτοποιούμε με ένα πιρουνάκι 1 φράουλα, τη ρίχνουμε στο κατσαρολάκι, προσθέτουμε και μια σταγόνα λεμόνι και βράζουμε μέχρι να γίνει ένα ‘σφικτό’ μείγμα. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγη μηδενική μαρμελάδα φράουλα.

Επικάλυψη λευκού γλάσσου:
Χτυπάμε λίγη φρουκτόζη στο multi. Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε τη φρουκτόζη με λίγο χυμό πορτοκαλιού μέχρι να γίνει ένα πηχτό λευκό μείγμα. Αν γίνει πολύ αραιό προσθέτουμε κι άλλη φρουκτόζη, ενώ αν γίνει πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκάλι.

Μόλις είναι έτοιμα τα donuts στρώνουμε την επικάλυψη.

Tips:
 Αντί για μαγιά και αλάτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαγειρική σόδα
 Το λίγο αλάτι είναι απαραίτητο για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
 Για να βοηθήσουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό – προσοχή! Όχι πολύ ζεστό γιατί καταστρέφει τη μαγιά. Ούτε όμως και κρύο γιατί δε θα φουσκώσει το μείγμα.
 Τη φρουκτόζη τη χτυπάμε στο multi για να αποφύγουμε τους χοντρούς κόκκους στο γλάσσο.
 Αν χρησιμοποιήσετε το ειδικό μηχάνημα ψησίματος για Donuts τότε θα πρέπει να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό γιατί το μείγμα μας θα πρέπει να είναι πιο υδαρές.
 Η επικάλυψη σοκολάτας να μην είναι πολύ υδαρής για να μπορεί να ‘στέκεται’.

Παραλλαγές:
Μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά είδη donuts: βανίλιας (όπως αναλυτικά περιγράφηκε παραπάνω), σοκολάτας (προσθέτουμε κακάο ή/και κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη), μόκα (προσθέτουμε νες καφέ διαλυμένο σε λίγο νερό), κανέλλας (προσθέτουμε λίγη κανέλλα), πορτοκάλι (προσθέτουμε λίγο χυμό ‘η/και ξύσμα πορτοκαλιού). Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι άλλο θέλετε και να δημιουργήσετε άπειρους γευστικούς συνδυασμούς. Το ίδιο ισχύει και για την επικάλυψη. Τέλος, αν τα θέλουμε πιο ζουμερά μπορούμε πριν ρίξουμε την επικάλυψη, να τα σιροπιάσουμε ελαφρώς. Το σιρόπι το κάνουμε βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι 1 φλυτζάνι του τσαγιού νερό, μισό φλυτζάνι του τσαγιού φρουκτόζη και λίγο λεμόνι.

Καλή επιτυχία!

Muffins, 1 μονάδα.

Muffins..

Υλικά:
250γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1/2 – 2/4 της κούπας φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
120 γρ. φρουκτόζη
1 βανίλια

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη φρουκτόζη, τη βανίλια και τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να γίνει το μείγμα μας σαν χυλός. Βάζουμε το μείγμα σε φορμάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 . Αν χρησιμοποιήσουμε το ειδικό μηχάνημα για muffins προσθέτουμε λίγο ακόμη χυμό πορτοκάλι μέχρι να γίνει λίγο πιο αραιός ο χυλός και ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Εναλλακτικά, αντί για σόδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 φακελάκι μαγιά και λίγο αλάτι.
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Αν χρησιμοποιήσετε το ειδικό μηχάνημα ψησίματος για muffins τότε θα πρέπει να προσθέσετε λίγο ακόμη χυμό γιατί το μείγμα μας θα πρέπει να είναι πιο υδαρές.

Παραλλαγές:
Στη φωτογραφία υπάρχουν πέντε διαφορετικά είδη muffins, βανίλιας (όπως αναλύθηκε παραπάνω), σοκολάτας (προσθέτουμε κακάο ή/και μηδενική κουβερτούρα), μόκα (προσθέτουμε νες καφέ διαλυμένο σε λίγο νερό), κανέλλας (προσθέτουμε λίγη κανέλλα), πορτοκάλι (προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού ή/και ξύσμα πορτοκαλιού). Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι άλλο θέλετε και να δημιουργήσετε άπειρους γευστικούς συνδυασμούς.

Καλή επιτυχία!

Κε’ι’κ αμυγδάλου σε δύο γεύσεις: λεμόνι και πορτοκάλι, με 2 μονάδες.

Carrot Cake

Ίσως να μην είναι και το πιο εύκολο κέικ του κόσμου, λόγω της μαρέγκας (από την επιτυχία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία του κεικ), αλλά η γεύση αυτού του υγιεινού κέικ αμυγδάλου θα μας αποζημειώσει. Είναι κατάλληλο και για περιόδους νηστείας αλλά και για vegetarian.

Υλικά:
5 αυγά
3/4 κούπας φρουκτόζη
2 1/2 κούπες αμύγδαλα αλεσμένα σαν σκόνη (πούδρα αμυγδάλου)
1 φακελλάκι ξηρή μαγιά
λίγο λεμόνι (μερικές σταγόνες για την μαρέγκα)
ξύσμα λεμονιού
ελάχιστο αλάτι
ελάχιστο ξύδι

1/4 της κούπας χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

Αναμειγνύουμε την πούδρα αμυγδάλου και τη μαγιά. Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών σε αφράτη και σφικτή μαρέγκα. Βοηθά σ’ αυτό η προσθήκη μιας κουταλιάς από τη συνολική φρουκτόζη και λίγων σταγόνων λεμονιού.

Στη συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους και τη φρουκτόζη μέχρι να γίνει μια ανοιχτοκίτρινη απαλή κρέμα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το χλιαρό νερό, το ξύδι και το αλάτι χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.

Αφού ολοκληρώσουμε και το χτύπημα των κρόκων με μια σπάτουλα ρίχνουμε εναλλάξ την πούδρα αμυγδάλου και τη μαρέγκα σε 3 – 4 δόσεις. Αναμειγνύουμε προσεκτικά ανασηκώνοντας το μείγμα από κάτω προς τα πάνω με απαλές κινήσεις, για να μην ‘πέσει’ η μαρέγκα μας. Αδειάζουμε το χυλό μας σε φόρμα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ή φόρμα σιλικόνης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 – 60 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμο, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με φρουκτόζη ή στρώνουμε άσπρο γλάσσο (ανακατεύοντας φρουκτόζη αλεσμένη στο multi με χυμό λεμονιού ή χυμό πορτοκαλιού) ή σιροπιάζουμε ή καλύπτουμε με αμύγδαλο φιλέ ή με μηδενική μερέντα.

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Αν δεν μπορούμε να βρούμε πούδρα αμυγδάλου ασπρίζουμε αμύγδαλα , τα στεγνώνουμε (θέλει ελάχιστο χρόνο στον αέρα του φούρνου στους 100 βαθμούς) και τα αλέθουμε στο multi.

Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Επειδή δε χρησιμοποιούμε αλεύρι πρέπει να χτυπήσουμε πολύ καλά τα αυγά για να βγει αφρατό το κέικ.
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Για να μη χαλάσουμε τη μαρέγκα στο τελικό στάδιο ανακατεύουμε απαλά με μεγάλες κυκλικές κινήσεις με το μείγμα αμυγδάλου.
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Αν βάλουμε λευκό γλάσσο, η αναλογία φρουκτόζης και χυμού εξαρτώνται από πόσο λευκό και σταθερό ή πιο διάφανο και ρευστό θέλουμε το γλάσσο. Προσθέτοντας φρουκτόζη το γλάσσο γίνεται πιο λευκό και σταθερό, ενώ προσθέτοντας χυμό το μείγμα γίνεται πιο διάφανο και ρευστό.

Παραλλαγές:
Για τη γεύση πορτοκαλιού χρησιμοποιούμε χυμό ή/και ξύσμα πορτοκαλιού. Επίσης, αν θέλουμε προσθέτουμε κομματάκια φρούτου της αρεσκείας μας.

Καλή επιτυχία!

 

Κε’ι’κ καρότου, με 2 μονάδες.

Carrot Cake..

Υλικά:

3 φλυτζάνια βρώμη

1 – 1 1/2 φλυτζάνι φρουκτόζη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε)

1 φλυτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα στο multi

1 1/2 – 2 φλυτζάνια καρότα χοντροκομμένα στο multi

1 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1/2 φλυτζάνι χυμό λεμονιού

ξύσμα λεμονιού

λίγο αλάτι

1 μήλο αλεσμένο σαν πουρέ

κανέλλα

1 βανίλια

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο multi τη φρουκτόζη. Διαλύουμε τη σόδα σε λίγο χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τη φρουκτόζη, τη διαλυμένη σόδα, το αλάτι, τη βανίλια, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και τη βρώμη. Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, το μήλο και τα αμύγδαλα κι ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Στο τέλος προσθέτουμε το γάλα. Συνταγή για το γάλα αμυγδάλου βρίσκουμε εδώ Ψήνουμε σε φόρμα κεικ που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ή σε φόρμα σιλικόνης, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Όταν είναι έτοιμο (το τεστ της οδοντογλυφίδας απαραίτητο!), το αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου να σταθεί, ξεφορμάρουμε κι αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρουκτόζη ή περιχύνουμε με σιρόπι ή με λευκό γλάσσο λεμονιού (όπως στη φωτό).

Καλή επιτυχία!

Advertisements

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

October 2017
M T W T F S S
« Jul    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Αρχεία

Blog Stats

  • 64,027 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →

%d bloggers like this: