Το Εκμέκ είναι ένα παραδοσιακό τούρκικο γλυκό το οποίο οι Έλληνες το πήγαν στο επόμενο γευστικό επίπεδο συνδυάζοντάς το με το καταίφι…εδώ μια πιο ελαφριά κι υγιεινή εναλλακτική, με λίγα υλικά αλλά με πολύ γεύση…
Υλικά:
Για το παντεσπάνι
250γρ. σιμιγδάλι
2/3 – 3/4 του φλυτζανιού χλιαρό γάλα
1 φακελλάκι ξηρή μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλάτι
120 γρ. φρουκτόζη
1 βανίλια
λίγη μαστίχα
Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια φρουκτόζη
1 ξύλο κανέλλας
1 φλούδα από λεμόνι
λίγες σταγόνες λεμόνι
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
½ κούπα φρουκτόζη
7 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
1 βανίλια
Για τη σαντιγύ
1 κρέμα γάλακτος (όχι light)
½ φλυτζάνι του τσαγιού φρουκτόζη
1 βανίλια
Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι
Χτυπάμε τη μαστίχα στο γουδί με λίγη φρουκτόζη. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη διαλυμένη μαγιά, τη φρουκτόζη, τη βανίλια και την κοπανισμένη μαστίχα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ώστε το μείγμα μας να γίνει ένας χυλός. Βάζουμε το μείγμα σε ταψί ή σε φόρμα τάρτας, το αφήνουμε λίγο (20-30 λεπτά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.
Για το σιρόπι
Αφού έχει ψηθεί και κρυώσει το παντεσπάνι, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη φρουκτόζη, την κανέλλα και το λεμόνι και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμο σιροπιάζουμε το παντεσπάνι.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, προσθέτουμε τη φρουκτόζη, τη βανίλια και το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη συνεχώς μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε την κρέμα στο σιροπιασμένο παντεσπάνι και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Για τη σαντιγύ
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη φρουκτόζη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει και να γίνει στεκάτη. Στρώνουμε τη σαντιγύ κι αν θέλουμε προαιρετικά περιχύνουμε με λίγη μηδενική μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας.
Tips:
Προσοχή! Όταν σιροπιάζουμε δεν πρέπει να είναι και το παντεσπάνι και το σιρόπι ζεστά ή κρύα, αλλά εναλλάξ, δηλαδή ή το παντεσπάνι κρύο και το σιρόπι ζεστό ή το αντίστροφο.
Καλή επιτυχία!