Science, Gastronomy & Healthy Living

Επιστήμη και Υγιεινή Διαβίωση

Εκμέκ, 3 μονάδες.

ΕΚΜΕΚ

Το Εκμέκ είναι ένα παραδοσιακό τούρκικο γλυκό το οποίο οι Έλληνες το πήγαν στο επόμενο γευστικό επίπεδο συνδυάζοντάς το με το καταίφι…εδώ μια πιο ελαφριά κι υγιεινή εναλλακτική, με λίγα υλικά αλλά με πολύ γεύση…

Υλικά:

Για το παντεσπάνι
250γρ. σιμιγδάλι
2/3 – 3/4 του φλυτζανιού χλιαρό γάλα
1 φακελλάκι ξηρή μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλάτι
120 γρ. φρουκτόζη
1 βανίλια
λίγη μαστίχα

Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια φρουκτόζη
1 ξύλο κανέλλας
1 φλούδα από λεμόνι
λίγες σταγόνες λεμόνι

Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
½ κούπα φρουκτόζη
7 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
1 βανίλια

Για τη σαντιγύ
1 κρέμα γάλακτος (όχι light)
½ φλυτζάνι του τσαγιού φρουκτόζη
1 βανίλια

Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι
Χτυπάμε τη μαστίχα στο γουδί με λίγη φρουκτόζη. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη διαλυμένη μαγιά, τη φρουκτόζη, τη βανίλια και την κοπανισμένη μαστίχα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ώστε το μείγμα μας να γίνει ένας χυλός. Βάζουμε το μείγμα σε ταψί ή σε φόρμα τάρτας, το αφήνουμε λίγο (20-30 λεπτά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.

Για το σιρόπι
Αφού έχει ψηθεί και κρυώσει το παντεσπάνι, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη φρουκτόζη, την κανέλλα και το λεμόνι και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμο σιροπιάζουμε το παντεσπάνι.

Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, προσθέτουμε τη φρουκτόζη, τη βανίλια και το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη συνεχώς μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε την κρέμα στο σιροπιασμένο παντεσπάνι και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Για τη σαντιγύ
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη φρουκτόζη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει και να γίνει στεκάτη. Στρώνουμε τη σαντιγύ κι αν θέλουμε προαιρετικά περιχύνουμε με λίγη μηδενική μαρμελάδα/σιρόπι φράουλας.

Tips:
Κουτάλα-Πηρούνα - foto  -2Προσοχή! Όταν σιροπιάζουμε δεν πρέπει να είναι και το παντεσπάνι και το σιρόπι ζεστά ή κρύα, αλλά εναλλάξ, δηλαδή ή το παντεσπάνι κρύο και το σιρόπι ζεστό ή το αντίστροφο.

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply - Αφήστε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας...

Εύκολη Αναζήτηση – Βρείτε εύκολα τις συνταγές που ψάχνετε

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email. Εισάγετε το email σας για να ακολουθήσετε το blog μας και να λαμβάνετε τις καινούριες δημοσιεύσεις μας μέσω email. Μπείτε στη μεγάλη παρέα των χιλιάδων υπέροχων φίλων μας...

Follow Science, Gastronomy & Healthy Living on WordPress.com

Follow me on Twitter – Ακολουθήστε μας και στο Twitter

Επικοινωνία

Η διαδραστική επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά...επικοινωνήστε μαζί μας στο email μας miriamman1@yahoo.co.uk για μια ωφέλιμη και φιλική συζήτηση...

Community – Κάποια από τα χιλιάδες μέλη της μεγάλης παρέας μας…

April 2015
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Αρχεία

Blog Stats

  • 109,489 hits
MariaMandourari

MariaMandourari

Με σπουδές σε Ελλάδα, Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία, με Μεταπτυχιακές Σπουδές τόσο στην Εκπαίδευση όσο και την Επικοινωνία της Επιστήμης, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων Φιλοσοφίας, Β’ι’οηθικής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Υγείας καθώς και Επικοινωνίας της Επιστήμης αλλά και άρθρων (στην Ελευθεροτυπία κ.α.) με έμφαση στην Εκπαίδευση, στα Ethics των Β’ι’οεπιστημών και την Επικοινωνία της Επιστήμης, το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες κι επιλογές του ελληνικού – κι όχι μόνο – πληθυσμού τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος ήταν αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα από τα ταξίδια μου στον κόσμο των blogs και της επικοινωνίας. Εδώ θα βρείτε εύκολες και υγιεινές συνταγές βασισμένες κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και άρθρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την Επιστήμη πίσω από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο στόχος είναι να προσεγγιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα το θέμα των διατροφικών μας συνηθειών: α). Ιστορικά, ποιές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές, β). Εκπαιδευτικά, πώς πρέπει να εκπαιδεύουμε ως γονείς τη νέα γενιά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γ). από την άποψη της Επικοινωνίας της Επιστήμης, ενημερώνοντας με απλό και κατανοητό τρόπο για την επιστήμη πίσω από τη διατροφή μέσα από μελέτες κι έρευνες Διεθνών Φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δ). Πρακτικά, μέσα από απλές, εύκολες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές.

View Full Profile →